STUDIU. Femeile de vârstă mijlocie cu tensiune arterială ușor ridicată au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta sindrom coronarian acut comparativ cu bărbații

  • Health literacy



Femeile aflate la vârsta mijlocie, cu tensiunea arterială ușor ridicată (hipertensiune arterială de gradul I, 130-139/80-89 mmHg) prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta un sindrom coronarian acut, precum infarct miocardic sau angină pectorală instabilă, comparativ cu femeile normotensive, de aceeași vârstă. Mai mult decât atât, persoanele de sex feminin cu hipertensiune de gradul II au prezentat un risc de trei ori mai mare de a suferi un sindrom coronarian acut, comparativ cu femeile normotensive.

Rezultatele și-au menținut relevanța statistică și după ajustările celorlalți factori de risc cardiovasculari precum obezitatea, diabetul, fumatul, indicele de masă corporală, nivelul de activitate fizică etc. De asemenea, este important de menționat faptul că această asociere dintre valorile ușor ridicate ale tensiunii arteriale și riscul bărbaților de a dezvolta un sindrom coronarian acut, nu a fost observată.

abonare

Rezultatele aparțin studiului Hordaland Health Study care a debutat în anul 1992 drept o colaborare între serviciile naționale de screening al sănătății, autoritățile locale din Norvegia și Universitatea din Bergen. Concluziile acestuia subliniază motivul pentru care, în rândul femeilor, incidența sindroamelor coronariene acute nu a scăzut la fel de mult ca în cazul bărbaților. De asemenea, este scoasă în evidență nevoia femeilor tinere și aflate la vârsta mijlocie de a-și monitoriza regulat tensiunea arterială, concomitent cu menținerea unui stil de viață sănătos.

„Chiar dacă se simt sănătoase, femeile ar trebui să meargă la medic pentru a le fi măsurată tensiunea arterială la intervale regulate de timp. Persoanele care prezintă alți factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare precum obezitate, diabet, afecțiuni autoimune, complicații în sarcină sau au părinți cu tensiune arterială ridicată, au nevoie de monitorizare intensă” – afirmă autoarea studiului Dr. Ester Kringeland, Universitatea din Bergen, Norvegia.

Desfășurarea studiului

Studiul inițiat în 1992 a fost publicat recent în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii. Hordaland Health Study a inclus 6.381 de femei (52%) și 5.984 de bărbați (48%) care au fost monitorizați pentru o perioadă de follow-up de 16 ani. În acest timp, 1,4% dintre femei și 5,7% dintre bărbați au fost spitalizați sau au decedat din cauza unui sindrom coronarian acut, fie infarct miocardic, fie angină pectorală instabilă.

Obiectivul principal al studiului a fost acela de a demonstra dacă tensiunea arterială ușor crescută (130-139/80-89 mmHg) reprezintă un factor de risc mai puternic în cazul femeilor decât al bărbaților, în dezvoltarea unui sindrom coronarian acut. Datele au confirmat această ipoteză, demonstrând diferențe semnificative în ceea ce privește riscul cardiovascular între cele două sexe.

Rezultatele au arătat că femeile cu vârsta de 40 de ani, care au valori ușor ridicate ale tensiunii arteriale, au un risc dublu de a dezvolta un sindrom coronarian acut la vârsta de 50 de ani, comparativ cu femeile normotensive. Mai mult decât atât, hipertensiunea diastolică a reprezentat un indicator mai sugestiv al riscului, comparativ cu hipertensiunea sistolică. Aceleași asocieri, însă, nu au putut fi observate și în rândul bărbaților.

„Este o descoperire foarte importantă care transmite un mesaj puternic. De multe ori s-a presupus faptul că riscul cardiovascular asociat cu hipertensiunea în jurul vârstei mijlocii este mai pronunțat la bărbați decât la femei. Acest studiu sugerează că nu este cazul și că nu ar trebui ignorate nici măcar creșterile mici ale tensiunii arteriale în cazul femeilor tinere și a celor aflate la vârsta mijlocie” – afirmă Prof. Bryan Williams, Director ESC European Hypertension Guidelines și Director în Medicină la University College London, UK.

Femeile la varsta mijlociecu HTA grad I prezintă un risc dublu de dezvoltare a sindromului coronarian acut
Pentru femeile aflate la vârsta mijlocie, HTA de grad I prezintă un risc dublu de a dezvolta un sindrom coronarian acut, precum infarct miocardic sau angină pectorală instabilă, comparativ cu femeile normotensive, de aceeași vârstă.

Hipertensiunea arterială și activitatea fizică

Conform primului ghid ESC dedicat sportului pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, publicat în 2020, persoanelor cu factori de risc precum obezitatea, hipertensiunea arterială sau diabetul, le sunt recomandate exerciții de creștere a forței musculare de cel puțin 3 ori pe săptămână și exercițiu aerobic de intensitate moderată sau viguroasă precum ciclismul, alergarea sau înotul. Persoanelor cu hipertensiune arterială necontrolată nu le este recomandată întreprinderea activităților fizice intense sau participarea la competiții sportive. Mai mult decât atât, în momentul realizării activității fizice este importantă monitorizarea parametrilor vitali.

O metaanaliză publicată la începutul acestui an în European Journal of Preventive Cardiology a evaluat eficacitatea unei strategii personalizate de recomandare a exercițiilor fizice în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială. Experții au formulat recomandări personalizate, în funcție de nivelul inițial al tensiunii arteriale. Spre exemplu, pentru persoanele cu tensiune arterială normală ridicată (130-139 / 85-89 mmHg), cel mai eficient antrenament este cel de de rezistență dinamică – un antrenament de forță care implică de obicei cel puțin șase grupe musculare mari, în care contracția musculară are ca rezultat mișcarea (ridicarea greutăților, genuflexiunile și flotările).

Mai mult decât atât, conform unui studiu publicat în urmă cu 3 ani în The Lancet, auto-monitorizarea tensiunii arteriale poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 20% și riscul de boală coronariană cu 10%. Auto-monitorizarea este și mai la îndemână acum când tehnologia este de partea noastră, iar ceasurile inteligente sunt echipate cu diverși senzori de monitorizare a pulsului și algoritmi îmbunătățiți de analiză a modificărilor ritmului cardiac. Unul dintre aceste dispozitive este smartwatch-ul Omron HeartGuideceas inteligent care poate monitoriza continuu tensiunea arterială și care a primit aprobarea Food and Drug Administration la finalul anului 2018.

Citește și: