#ESCCongress. Un program comunitar de substituție a sării alimentare, eficient în prevenția hipertensiunii arteriale

  • Health literacy



Rezultatele unui program comunitar realizat în Peru, cu privire la introducerea unui nou produs care substituie sarea, au fost prezentate într-o sesiune specială la Congresul European de Cardiologie 2019. Programul a determinat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale în rândul populației și a prevenit apariția de noi cazuri.

Programul s-a bazat pe folosirea unui înlocuitor de sare care nu prezintă diferențe sesizabile de gust. Înlocuitorul este alcătuit din 75% sodiu și 25% potasiu, fiind obținut prin amestecarea unor părți egale de sare normală (100% sodiu) și un produs comercial cu sodiu scăzut (50% sodiu, 50% potasiu).

abonare

„În multe țări se înregistrează un consum de sare peste limita recomandată. Intervenția noastră de reducere a consumului de sodiu a determinat reduceri ale tensiunii arteriale în populație, cu beneficii mai ales la persoanele cu hipertensiune arterială și a redus apariția cazurilor noi de hipertensiune arterială”, explică autorul proiectului, Dr. Jaime Miranda de la Centrul de Excelență Croinicas.

Programul s-a desfășurat în șase sate din Tumbes, o regiune cu un consum ridicat de sodiu și cu o prevalență crescută a hipertensiunii arteriale, pe o perioadă de trei ani (din 2014 până în 2017). Pentru a facilita introducerea noului produs, Salt-Liz, în comunitate, a fost utilizată o campanie inovatoare de marketing social, produsul fiind apoi distribuit în magazinele alimentare, în bucătăriile comunitare sau vânzătorilor stradali.

Studiul a cuprins un număr de 2.400 de persoane, dintre care jumătate erau femei cu vârsta medie de 43 de ani.

„Intervenția a fost simplă, extrem de acceptabilă și a implicat costuri reduse. În loc să forțăm o schimbare de comportament spre un stil de viață mai sănătos, am convins oamenii prin comercializarea unui nou produs. Oamenii s-au adaptat și este posibil să putem reveni în acele sate și să reducem sodiul din alimentație și mai mult fără o schimbare de gust recunoscută”, a explicat  Dr. Jaime Miranda.

Înlocuitorul de sare a ajutat la reducerea tensiunii sistolice în medie cu 1,23 mmHg, iar tensiunea arterială diastolică cu o medie de 0,72 mmHg. Reducerile tensiunii arteriale au fost și mai mari la indivizii cu hipertensiune arterială de momentul înrolării în studiu: reducerile medii ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice au fost de 1,74 mmHg și, respectiv, de 1,25 mmHg.  Mai mult decât atât, la 1.865 de participanți (79%) fără hipertensiune arterială la prima determinare, s-a observat scăderea probabilității de a dezvolta hipertensiune cu 51% în comparație cu utilizarea sării normale.

„Acest studiu a avut două beneficii: în primul rând, a scăzut tensiunea arterială și mai mult la persoanele cu hipertensiune arterială diagnosticată. În al doilea rând, a prevenit hipertensiunea. Aceste câștiguri pot fi susținute în timp dacă oamenii continuă să folosească înlocuitorul de sare”,  argumentează dr. Miranda pentru a încuraja folosirea înlocuitorului de sare.

În plus, pentru a testa aderența la intervenție, au fost prelevate probe de urină de la un subset de 600 de participanți la început și la trei ani după derularea proiectului. S-a constatat că nivelurile de potasiu au crescut în timp ce nivelurile de sodiu nu s-au modificat.

Studiile demonstrează cum sarea nu este benefică în cantități mari
Sursa foto: pixabay.com

Explicația dată de dr. Miranda pentru stabilitatea nivelului de sodiu este următoarea: „este posibil ca oamenii să își fi înlocuit aportul de sodiu cu alte produse, dar creșterea aportului de potasiu sugerează că de fapt au folosit substituentul sării (propus în studiu)”.

„Realitatea este că noi nu verificăm în mod regulat aportul de sodiu sau potasiu și nici nu trebuie să facem acest lucru. Având în vedere ratele alarmante ale valorilor de hipertensiune arterială la nivel global, este nevoie urgentă de măsuri nefarmacologice la nivelul populației pentru a îmbunătăți controlul tensiunii arteriale”, specifică în final Dr. Miranda.

Citește și: