#ESCCongress. Cu cât ia mai multe medicamente pentru hipertensiunea arterială, cu atât un pacient consumă mai multă sare

  • Health literacy



Pacienții diagnosticați cu hipertensiune arterială se bazează exclusiv pe medicația antihipertensivă și nu adoptă conduita igieno-dietetică recomandată de medici privind reducerea consumului de sare. Grupul care a primit tratament asociat de 3 sau mai multe medicamente antihipertensive a avut cel mai ridicat consum de sare, conform rezultatelor publicate astăzi în cadrul Congresului European de Cardiologie.

Studiul condus de Dr. Kazuto Ohno, Enshu Hospital, Hamamatsu, Japonia, a inclus 122.422 de pacienți diagnosticați și tratați pentru hipertensiune arterială. Participanții au fost împărțiți în 3 grupuri, în funcție de numărul de medicamente antihipertensive din schema de terapie. Estimarea consumului zilnic de sare s-a făcut cu ajutorul unui test din spotul de urină.

abonare

Rezultatele studiului au relevat următoarele date:

  • consumul de sare a crescut direct proporțional cu numărul de medicamente antihipertensive administrate, maximul înregistrat în tripla terapie fiind de 12,9 g/zi.
  • valorile țintă ale tensiunii arteriale au fost atinse la 80% dintre cei care au aderat la dieta hiposodată, comparativ cu 73% (consum de sare crescut).

“Este un cerc vicios din care pacienții ar putea ieși ușor dacă ar restricționa consumul de sare. Consecințele hipertensiunii arteriale, infarctul miocardic sau accidentul vascular, ar putea fi evitate. Mai mult decât atât, efectele secundare ale medicamentelor antihipertensive ar fi mai puțin frecvente” – autorul studiului, Dr. Kazuto Ohno.

Consumul recomandat de sare pentru oamenii sănătoși este de maximum 8 g/zi la bărbați și 7 g/zi la femei. Valorile tensiunii arteriale pentru pacienții aflați sub tratament nu trebuie să depășească 140/90 mmHg. Astfel de pacienți ar trebui să își limiteze consumul de sare la maxim 6 g/zi.

Citește și: