Canalul Youtube Raportul de gardă
Rolul educației pentru sănătate în medicina personlizată

STUDIU. Dispozitiv care permite măsurarea tensiunii arteriale printr-o metodă nouă, fără manșetă

mm
20 Mar 2018
2721 Views

O nouă tehnologie de monitorizare a tensiunii arteriale, care implică un smartphone cu o carcasă specială, începe să fie testată pentru evaluarea eficienței. Elementul inovativ al acestei tehnologii este faptul că nu implică existența manșetei caracteristice device-urilor standard de măsurare a tensiunii, însă poate replica funcția acesteia.

Hipertensiunea reprezintă un factor major de risc cardiovascular, care poate fi ușor ținut sub control printr-o monitorizare continuă și eficientă. Studiul condus de Ramakrishna Mukkamala și publicat în jurnalul Science Translational Medicine prezintă o nouă abordare în privința determinării rapide și precise a tensiunii arteriale.

„O tehnică de măsurare precisă a tensiunii arteriale este critică pentru a putea fi luate decizii sigure în managementul hipertensiunii” – afirmă Dr. Joseph Diamond, directorul departamentului de cardiologie nucleară, Long Island Jewish Medical Center, in New Hyde Park, N.Y

Echipa de cercetători a creat o carcasă de telefon mobil – prin tehnologia imprimării 3D – în interiorul căreia a incorporat un senzor optic așezat deasupra unui traductor de forță. În acest fel, determinarea tensiunii se va realiza fără să fie nevoie de o manșetă care să comprime artera, cum se găsește în cazul Omron HeartGuide, ceasul inteligent care așteaptă aprobarea FDA.

Modul de funcționare a device-ului este simplu: utilizatorul își plasează degetul în dreptul senzorului, iar acesta va permite măsurarea presiunii sângelui din degetul respectiv, în același mod în care o manșetă standard ar comprima artera brahială. Informațiile obținute în urma măsurării sunt transmise către aplicația de pe smartphone, care va converti datele primite într-o determinare exactă a tensiunii arteriale. Aceasta din urmă va fi afișată direct pe ecranul telefonului mobil.

Autorii studiului au confirmat că determinările device-ului au fost similare cu cele efectuate de către un aparat standard cu manșetă pentru braț și de un aparat cu manșetă pentru deget. Eficiența dispozitivului a fost testată pe 30 de participanți, descoperindu-se că aproximativ 90% dintre aceștia pot să-și poziționeze și să-și mențină degetul în mod corect pe senzorul carcasei și să primească rezultate consistente după una sau două încercări.

„Screeningul hipertensiunii pare să fie principala aplicație clinică a device-ului, în special în segmentul de vârstă 20-50 de ani, unde persoanele sunt adesea pricepute în ceea ce privește tehnologia și sunt conștiincioase în legătură cu starea lor de sănătate, iar suplimentar prezintă un risc pentru dezvoltarea timpurie a hipertensiunii.” – conform Michigan State University

Deși și-a dovedit eficiența și acuratețea în monitorizare, înainte de a deveni o metodă standard de investigare, device-ul trebuie să depășească o serie de teste.

Citește și:

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?