#ESCCongress2023. Primul tratament oral care determină reducerea lipoproteinei (a) cu până la 65%

  • Prevenție



Deși opțiunile de tratament pentru hipercolesterolemie s-au diversificat în ultimii ani, prin introducerea de terapii țintite, sunt necesare noi strategii pentru reducerea riscului rezidual de evenimente cardiovasculare. Tot mai multe dovezi indică rolul lipoproteinei (a) în boala cardiovasculară aterosclerotică și stenoza aortică. Chiar dacă este descoperită de peste 60 ani, în prezent nu există tratamente aprobate pentru scăderea lp(a).

Pentru prima dată, o terapie orală, muvalaplin, a determinat reducerea lipoproteinei (a) cu până la 65%, conform unui studiu de fază 1, prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie și publicat în JAMA. Efectele s-au observat la 24 de ore de la administrarea primei doze și s-au obținut reduceri importante prin repetarea administrării, 93% dintre participanți reușind să obțină valori ale Lp(a) de sub 50 mg/dl. Nu s-au înregistrat efecte adverse relevante din punct de vedere clinic.

abonare

Lipoproteina(a) este similară colesterolului de tip LDL, însă medicamentele hipolipemiante clasice, cum sunt statinele nu au aceeași eficacitate. Dintre terapiile disponibile pe piață cei mai eficienți sunt inhibitorii PCSK9, care însă au un efect modest asupra acestui marker, fiind necesare noi abordări terapeutice. Valorile Lp(a) sunt puternic influențate de componenta genetică, de aceea, nu pot fi controlate prin alimentație, activitate fizică sau modificări care țin de stilul de viață. Lp(a) este o lipoproteină plasmatică complexă, alcătuită din LDL-colesterol și o particulă de apoB. Valorile plasmatice pot fi determinate o singură dată în viață.

Structura lipoproteinei (a)
Lp(a) include o lipoproteină similară în compoziție cu LDL-colesterolul: Lp(a) – C și o glicoproteină, apolipoproteina (a), atașată de componenta apoB din structura LDL-C. Valorile plasmatice ale Lp(a) sunt determinate genetic, principala genă implicată fiind LPA, urmată de APOE și PCSK9.  Sursa foto – Journal of Clinical Medicine

Mai multe abordări terapeutice sunt explorate în prezent pentru țintirea lp(a) prin scăderea sintezei hepatice de apo(a). Studiile raportează o reducere a lp(a) cu 80% prin folosirea oligonucleotidelor antisens și de aproape 98% prin terapiile care funcționează prin interferența ARN. Ambele abordări implică administrarea injectabilă a tratamentului. Muvalaplin este o terapie orală din clasa moleculelor mici care inhibă formarea lp(a) prin blocarea interacțiunii dintre apo(a) și apo B100. 

În studiul de fază I s-a evaluat dacă muvalaplin poate atinge concentrații plasmatice suficiente pentru a scădea valorile lp(a) în condiții de siguranță, fără afectarea activității plasminogenului (o enzimă care degradează fibrina, având rol în dizolvarea cheagurilor de sânge).  Studiul randomizat, dublu orb, s-a desfășurat în Olanda și a inclus 114 persoane. Principalele rezultate obținute:

  • Muvalaplin reduce lp(a) în 24 de ore de la administrarea primei doze, efect care se accentuează odată cu repetarea dozelor.
  • Cea mai mare reducere a lp(a) a fost de 65% la doze de 100 mg sau mai mult, din zilele 14 și 15.
  • 93% dintre participanții la studiu, care aveau valori crescute ale lp(a) au obținut reducerea acestui marker la sub 50 mg/dl.
  • Tratamentul nu a influențat valorile LDL-c, HDL-c, trigliceridelor sau ApoB sau plasminogenului.

Datele legate de proprietățile farmacologice și cele de siguranță susțin continuarea cercetărilor clinice pe un grup mai mare de participanți, cu valori crescute ale lipoproteinei(a), pentru determinarea efectelor muvalaplin pe termen lung, precum și pentru evaluarea impactului cardiometabolic.

Tot în cadrul Congresului European de Cardiologie au fost prezentate noi date din studiul de fază 2 OCEAN(a)-DOSE, despre olpasiran, o terapie care funcționează prin interferența ARN și care determină efecte susținute în reducerea Lp(a).

Citește și: