#ESCCongress2023. Noul ghid ESC pentru reducerea riscului cardiovascular la persoanele cu diabet zaharat

  • Diabet
  • Prevenție



Noi ghiduri pentru managementul bolilor cardiovasculare la pacienţii diabetici au fost lansate în cadrul conferinţei ESC (European Society of Cardiology) de anul acesta şi publicate în European Heart Journal. Noile recomandări subliniază importanţa evaluării riscului cardiovascular şi screeningului la persoanele cu diabet zaharat, schimbarea stilului de viaţă, pierderea în greutate în contextul obezităţii, precum şi necesitatea prescrierii inhibitorilor SGLT2 şi agoniştilor receptorului GLP-1 la pacienţii diabetici la care s-au depistat afecţiuni cardiovasculare.

Pentru prima dată, ghidul recomandă screeningul pentru fibrilaţie atrială, care creşte probabilitatea de accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă şi deces, la pacienţii diabetici în vârstă de minim 65 de ani. Fiecare an cu diagnosticul de diabet creşte riscul de fibrilaţie atrială cu 3%. Screeningul pentru fibrilaţie atrială este indicat şi la persoanele diabetice care au sub 65 de ani, în special în prezenţa altor factori de risc, precum hipertensiunea arterială.

abonare

Pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 au o probabilitate de 2-4 ori mai ridicată de a dezvolta boli cardiovasculare, precum boala coronariană, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă, fibrilaţia atrială, boala arterială periferică, iar prognosticul acestora este nefavorabil. Spre exemplu, riscul de deces este cu 50-90% mai crescut la persoanele cu insuficienţă cardiacă şi diabet, faţă de persoanele care au doar insuficienţă cardiacă.

În acest context, elaborarea unor recomandări specifice pentru prevenţia şi managementul bolilor cardiovasculare la pacienţii cu diabet este o necesitate, împreună cu îngrijirea centrată pe pacient de tip interdisciplinar, pentru a reduce morbiditatea şi mortalitatea şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii acestor persoane.

Totodată, se estimează că între 25 şi 40 % dintre persoanele cu boli cardiovasculare au diabet nediagnosticat. Deoarece prezenţa simultană a acestor afecţiuni asociază implicaţii majore asupra prognosticului şi terapiei, noul ghid recomandă screeningul sistematic pentru diabet la toate persoanele cu boli cardiovasculare, precum şi evaluarea riscului şi prezenţei bolilor cardiovasculare la pacienţii cu diabet.

#ESCCongress2023. Noi recomandări pentru reducerea riscului cardiovascular la persoanele cu diabet zaharat
Sursa foto: Unsplash

Ghidul ESC 2023 introduce un nou scor, SCORE2-Diabetes, pentru a estima riscul la 10 ani de infarct miocardic şi accident vascular cerebral fatal şi non-fatal la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2. SCORE2-Diabetes integrează factorii de risc cardiovascular, precum vârsta, fumatul, tensiunea arterială şi colesterolul, cu date specifice legate de diabet, incluzând vârsta la diagnostic, nivelul glicemiei şi funcţia renală. Pe baza acestui scor, pacienţii cu diabet zaharat sunt clasificaţi în 4 clase de risc: scăzut, moderat, înalt şi foarte înalt.

Ghidul cuprinde recomandări legate de schimbarea stilului de viaţă, în direcţia limitării riscului de boli cardiovasculare. La pacienţii obezi cu diabet, slăbitul este una dintre aspectele esenţiale ale tratamentului. Conform noului ghid, toate persoanele cu diabet trebuie să renunţe la fumat şi să urmeze o dietă de tip mediteranean sau bazată de vegetale, cu conţinut crescut în grăsimi nesaturate, pentru a reduce riscul cardiovascular. De asemenea, pacienţii diabetici trebuie să realizeze activităţi fizice minim 150 de minute de intensitate moderată sau minim 75 de minute de intensitate crescută, săptămânal.

Deoarece au devenit disponibile rezultatele a numeroase studii clinice care au inclus un număr crescut de participanţi, au fost revizuite şi recomandările pentru persoanele cu diabet care au deja boli cardiovasculare. Inhibitorii SGLT2 şi agoniştii receptorului GLP-1 sunt indicaţi pentru reducerea riscului de infarct miocardic şi accident vascular cerebral la toţi aceşti pacienţi, indiferent de controlul glicemiei şi de medicaţia hipoglicemică administrată şi în plus faţă de terapiile standard antiplachetare, antihipertensive şi hipolipemiante.

Noul ghid recomandă screeningul sistematic al semnelor şi simptomelor de insuficienţă cardiacă la pacienţii cu diabet la fiecare vizită la medic, deoarece aceştia au un risc de 2-4 ori mai ridicat de insuficienţă cardiacă şi adesea nu sunt diagnosticaţi. În contextul insuficienței cardiace cronice, persoanele diabetice ar trebui să primească inhibitori SGLT2, care reduc probabilitatea de deces de cauze cardiovasculare şi spitalizare pentru insuficienţă cardiacă. De asemenea, este recomandată măsurarea tensiunii arteriale la toţi pacienţii cu diabet.

Screeningul pacienţilor cu diabet pentru boală cronică renală este recomandat a se desfăşura minim o dată pe an prin măsurarea ratei de filtrare glomerulare şi nivelurilor albuminuriei. Persoanele diabetice cu boală cronică renală trebuie să primească un inhibitor SGLT2 şi/sau finerenonă, deoarece au risc ridicat de insuficienţă renală şi boli cardiovasculare.

Deoarece diabetul este un factor de risc mai puternic pentru bolile cardiovasculare la persoanele de sex feminin, iar femeile au fost mai puţin reprezentate în studiile clinice şi au o probabilitate mai scăzută de a primi terapiile recomandate, ghidul recomandă recrutarea echilibrată în funcţie de sex a persoanelor care vor fi incluse în următoarele studii clinice.

Citeşte şi: