Femeile sunt mai afectate de complicațiile cardiovasculare ale diabetului decât bărbații. Stilul de viață sănătos – principala linie de apărare

  • Health literacy



Boala cardiovasculară apare cu 15 ani mai devreme la pacienții cu diabet și este principala cauză de morbiditate și mortalitate. La femei, legăturile dintre diabet și bolile cardiovasculare sunt deosebit de puternice.

Femeile sunt mai afectate decât bărbații de complicațiile cardiovasculare ale diabetului, iar experții estimează că situația se va înrăutăți în următoarele decenii. Concluzia provine dintr-o lucrare publicată de Ziua Mondială a Diabetului (celebrată pe 14 noiembrie în fiecare an) în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

abonare

La nivel global, există mai multe decese cauzate de diabet la femei decât la bărbați (2,1 față de 1,8 milioane anual) – acest risc în exces se datorează în principal riscului mai mare de deces cardiovascular la femei.

„Odată cu creșterea cazurilor de obezitate în societatea noastră, am observat și o creștere enormă a prevalenței diabetului. Știm că diabetul de tip 2 este o boală legată de stilul de viață, deci putem opri traiectoria printr-un stil de viață mai bun. Managementul stilului de viață este prima linie de tratament pentru pacienții cu diabet. Dacă stilul de viață nu controlează suficient nivelul de glucoză și riscul de complicații, atunci tratamentul de reducere a glucozei ar trebui inițiat ca a doua linie de terapie” – autorul principal, profesorul Joline Beulens, de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, Olanda. 

Boala coronariană este cea mai frecvent raportată boală cardiovasculară și cea care duce cel mai des la deces. Femeile cu diabet prezintă un risc de deces aproape dublu (de 1,81 ori mai mare) din cauza bolilor coronariene în comparație cu femeile fără diabet. Bărbații cu diabet au un risc de deces de 1,48 ori mai mare din cauza bolilor coronariene în comparație cu bărbații fără diabet.

Boala arterială periferică – care poate duce în cele din urmă la amputația piciorului – este cea mai frecventă manifestare inițială a bolii cardiovasculare la pacienții cu diabet de tip 2. Prevalența sa este de 1,8 ori mai mare la femei, comparativ cu bărbații.

Insuficiența cardiacă este a doua cea mai frecventă manifestare inițială a bolilor cardiovasculare în diabetul de tip 2. Femeile cu diabet au o probabilitate de 5 ori mai mare să aibă insuficiență cardiacă decât femeile fără diabet. Bărbații cu diabet au doar de 2 ori probabilitatea de a avea insuficiență cardiacă, comparativ cu bărbații fără diabet.

Congresul European de Cardiologie Paris 2019
La #ESCCongress 2019 a fost prezentat ghidul îmbunătățit ESC cu privire la diabet, pre-diabet și boli cardiovasculare. Sursa foto: European Society of Cardiology

Atât la femei, cât și la bărbați, un stil de viață sănătos este principala metodă de prevenire a diabetului, iar odată ce diabetul se instalează, este esențial să fie ținute sub control complicațiile cardiovasculare.

Îndrumările ghidurilor ESC pentru diabet recomandă pacienților cu diabet zaharat și pre-diabet să:

  • Renunțe la fumat.
  • Reducă aportul de calorii pentru a reduce greutatea excesivă a corpului.
  • Adopte o dietă mediteraneeană suplimentată cu ulei de măsline și / sau nuci pentru a reduce riscul de apariție a unor evenimente cardiovasculare.
  • Evite alcoolul.
  • Efectueze activitate fizică moderată până la viguroasă (o combinație de exerciții aerobice și de rezistență) cel puțin 150 de minute pe săptămână pentru a preveni / controla diabetul – cu excepția cazului în care sunt contraindicate, cum ar fi la pacienții cu comorbidități severe sau cu speranță de viață limitată.

Studiile sunt în derulare pentru a explica aceste diferențe între femei și bărbați. Un posibil motiv pentru riscul de insuficiență cardiacă mai mare ar putea fi faptul că o formă specifică de boală coronariană este mai frecvent întâlnită la femei în general și este în același timp și boala cardiovasculară cu a doua cea mai mare probabilitate de a afecta pacienții cu diabet. Această formă se numește insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată, unde inima își menține funcția de pompă, dar are o rigiditate crescută – după contracție se produce o relaxare necorespunzătoare, cu deformare în domeniul plastic, iar această deformare este mai pronunțată cu trecerea timpului.

Urmăriți o dezbatere a editorilor Raportuldegardă.ro, de la Paris, de la Congresul Societății Europene de Cardiologie 2019:

Citește și: