#ESCCongress. Noul ghid al Societății Europene de Cardiologie cu privire la diabet, pre-diabet și boli cardiovasculare. Care sunt noile recomandări?

  • Health literacy



Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) a publicat astăzi un nou ghid referitor la diabet, pre-diabet și boli cardiovasculare. Ghidul actualizat a fost dezvoltat în colaborare cu Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD), care anul trecut a recunoscut riscul cardiovascular ca o componentă cheie în managementul diabetului.

Documentul a apărut online în European Heart Journal și pe website-ul ESC.

abonare

„Noul ghid furnizează informații de ultimă generație asupra modalităților de prevenire și gestionare a efectelor diabetului asupra inimii și a vaselor de sânge, punând accent pe datele nou apărute de la documentul din 2013 până în prezent” – a declarat Prof. Francesco Cosentino, Președintele Grupului de Lucru pentru ghiduri din cadrul ESC, Profesor de cardiologie la Institutul Karolinska și la Spitalul Universitar Karolinska din Stockholm, Suedia.

Prevalența globală a diabetului este în continuă creștere. Se estimează că peste 600 de milioane de persoane vor dezvolta diabet de tip 2 în întreaga lume până în 2045, iar aproximativ același număr de persoane vor suferi de pre-diabet. Estimările arată că diabetul afectează 60 de milioane de europeni, dintre care jumătate reprezintă cazuri nediagnosticate.

Importanța unui stil de viață echilibrat în managementul bolii

Un stil de viață echilibrat joacă un rol esențal în prevenirea bolilor cardiovasculare. Schimbarea stilului de viață poate conduce la întârzierea sau chiar evitarea transformării stărilor de pre-diabet, precum toleranța scăzută la glucoză, în diabet. Activitatea fizică, de exemplu, întârzie evoluția bolii, îmbunătățește controlul glicemic și reduce complicațiile cardiovasculare.

Noul ghid afirmă că un consum moderat de alcool nu trebuie promovat ca mijloc de protecție împotriva bolilor cardiovasculare.

„Există o convingere greșită referitoare la faptul că un consum moderat de alcool are efecte benefice asupra prevalenței bolilor cardiovasculare. Două analize de profil au raportat că alcoolul nu este benefic. Pe baza acestor noi descoperiri, ne-am schimbat recomandările” – a declarat Prof. Peter J. Grant, Președintele Grupului de Lucru pentru ghiduri, din cadrul EASD și Profesor la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.

Auto-monitorizarea glicemiei și a tensiunii arteriale sunt recomandate pentru pacienții cu diabet, pentru un control mai bun asupra bolii. Studiile au determinat variația glicemiei ca fiind una dintre cauzele bolilor de inimă în diabet. În plus, variația nivelului de glucoză din sânge în timpul nopții este corelată cu hipoglicemia și cu deteriorarea calității vieții pacientului.

„Nu mai este recomandat să depindem de măsurarea ocazională a glicemiei, în special în cazul diabetului de tip 1. Argumente similare se referă și la monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu” – a precizat Prof. Cosentino.

Sfaturi pentru un stil de viață sănătos, recomandate pacienților cu diabet zaharat, pre-diabet și nu numai:

  • Renunțarea la fumat;
  • Scăderea aportului de calorii, pentru a reduce greutatea corporală excesivă;
  • Adoptarea unei diete mediteraneene, suplimentată cu ulei de măsline și/sau nuci, pentru a reduce riscul evenimentelor cardiovasculare;
  • Evitarea consumului de alcool;
  • Activitate fizică moderată până la viguroasă (o combinație de exerciții aerobice și de rezistență) cel puțin 150 de minute pe săptămână, pentru prevenirea/controlul diabetului – cu excepția cazului în care este contraindicat, cum ar fi la pacienții cu comorbidități severe sau speranță de viață limitată.
Auto-monitorizarea glicemiei și a tensiunii arteriale este recomandată pentru pacienții cu diabet
Pentru un control mai bun al diabetului, noul ghid al Societății Europene de Cardiologie recomandă pacienților auto-monitorizarea nivelului de glucoză din sânge. Sursa: Pixabay

Schimbare de paradigmă în ceea ce privește tratamentul

Statinele nu sunt recomandate la femeile diabetice cu potențial fertil și trebuie utilizate cu precauție la persoanele tinere.

„Nu cunoaștem efectele determinate de utilizarea statinelor pe termen de 50 sau 60 de ani la un pacient. Nu recomandăm administrarea de medicamente neesențiale în sarcină, atunci când posibilele efecte adverse asupra copilului nenăscut sunt necunoscute” – a explicat Prof. Grant.

Studiile clinice privind siguranța cardiovasculară a medicamentelor pentru diabetul de tip 2 au dus la o schimbare de paradigmă în tratamentul  diabetului zaharat.

„Studii recente au arătat siguranța și eficacitatea cardiovasculară a inhibitorilor SGLT2 și a agoniștilor receptorilor GLP-1 pentru diabetul de tip 2. Noul ghid oferă recomandări clare în această privință” – a declarat Prof. Grant.

Două grupuri de medicamente pentru diabet – agoniști ai receptorului GLP-1 și gliflozine – au demonstrat siguranță și beneficii cardiovasculare la pacienții cu diabet care sufereau deja de afecțiuni cardiace și/sau prezentau factori de risc multipli.

„Recomandarea noastră principală este ca agoniștii receptorului GLP-1 și gliflozinele să fie utilizate ca tratament de primă linie la pacienții cu diabet zaharat tip 2 cu boală cardiovasculară stabilită sau cu risc ridicat a bolilor cardiovasculare” – a adăugat Prof. Cosentino.

Medicamentele anticoagulante orale antagoniste non-vitamina K au demonstrat beneficii în boala vasculară periferică și trebuie luate în considerare pentru administrarea în asociere cu aspirină în cazul pacienților cu diabet care prezintă circulație slabă la nivelul picioarelor.

Inhibitorii PCSK9 sunt recomandați pentru pacienții cu diabet zaharat și cu risc foarte mare de boli cardiovasculare, care nu se încadrează în limitele normale ale LDL-colesterolului (lipoproteine cu densitate mică), în ciuda tratamentului cu statine. La acești pacienți, este recomandată o valoare a colesterolului LDL sub 1,4 mmol/L.

Pentru mai multe detalii despre managementul diabetului zaharat și noutățile privind modul de abordare al acestei afecțiuni complexe, urmăriți primul episod al podcast-ului marca Raportul de Gardă, #ReGândimMedicina. 

Citește și: