#ADA2019. Dulaglutida, eficientă în prevenția primară a bolilor cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2

  • Health literacy



Dulaglutida a determinat o reducere semnificativă a evenimentelor cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, conform studiului cu cea mai lungă perioadă de urmărire asupra efectelor agoniștilor GLP-1. REWIND este primul studiu de acest tip în care majoritatea pacienților nu au avut istoric de boli cardiovasculare (BCV) la înrolare. Datele au fost prezentate cu ocazia Congresului Asociației Americane de Diabet (ADA 2019).

Studii anterioare precum LEADER, SUSTAIN-6 și HARMONY au demonstrat că agoniștii GLP-1 ar putea reduce riscul cardiovascular la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare deja existente. Studiul REWIND aduce noi dovezi că beneficiile medicamentului se mențin și în cazul prevenției primare. Mai mult decât atât, medicamentul a demonstrat și efecte pozitive asupra riscului de afectare renală.

abonare
Dulaglutida tratament injectabil
Sursa foto – Trulicity

Studiul multicentric, randomizat a inclus 9.901 pacienți din 24 de țări. Aceștia aveau peste 50 de ani și prezentau fie evenimente cardiovasculare în antecedente (doar 31% dintre participanți aveau deja boli cardiovasculare preexistente), fie factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Conform autorilor, subiecții incluși în studiu ilustrează tipul de pacienți întâlniți frecvent în practica medicală.

Obiectivul primar a fost reprezentat de evaluarea evenimentelor majore cardiovasculare – infarct miocardic, accident vascular cerebral sau deces de cauza cardiovasculară.

Dulaglutida s-a dovedit o opțiune bună pentru pacienții de vârste mijlocii și înaintate cu diabet zaharat de tip 2. După o perioadă de follow-up de peste 5 ani s-a observat că:

  • Evenimentele cardiovasculare majore au fost reduse cu 12% la persoanele care au primit dulaglutidă, față de placebo. Efectul a fost similar la femei și la bărbați, cu sau fără BCV preexistente;
  • Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în cazul prevenției accidentului vascular cerebral, pentru care s-a observat că tratamentul cu dulaglutidă a determinat o reducere a riscului de 24%;
  • Medicamentul a scăzut riscul de apariție a bolii cronice de rinichi cu 15%.

 „Reducerea evenimentelor cardiovasculare observată la categorii extinse de pacienți, indiferent de sex, istoricul cardiovascular, vârsta sau nivelul HbA1c, este cu adevărat încurajator” – Dr. Hertzel Gerstein, McMaster University, Ontario, Canada

Beneficiul adus de dulaglutidă în ceea ce privește obiectivul primar compozit este considerat modest comparativ cu alte studii, însă efectul general este similar. Experții au explicat faptul că profilul pacienților incluși în studiul REWIND a fost diferit ceea ce justifică aceste rezultate.

Față de alte studii care au vizat agoniști GLP-1, pacienții incluși în studiul REWIND aveau un risc mai scăzut de evenimente cardiovasculare. Mai puțin de o treime aveau boli cardiovasculare preexistente. Este cel mai mare studiu axat pe prevenția primară de până acum și a demonstrat că medicamentul are aceeași eficacitate comparativ cu cei cu boală aterosclerotică deja instalată. Studiul a avut cea mai lungă perioadă de urmărire, cea mai mare populație feminină și cele mai scăzute valori HBA1c (7,2%).

„Credem că există mai multe mecanisme de acțiune posibile în afară de efectele asupra glicemiei, tensiunii arteriale și greutății și ne îndreptăm atenția asupra unor studii viitoare care să ne permită să înțelegem mai bine rolul inflamației, funcției endoteliale și alte efecte de protecție cardiovasculară.” – Dr. Sophia Zoungas, Monash University, Melbourne, Australia

De asemenea, o altă analiză a studiului, publicată în Lancet, arată că dulaglutida oferă și protecție renală. Obiectivele secundare ale studiului au inclus evaluarea efectelor microvasculare ale medicamentului – precum apariția macroalbuminuriei, scăderea eRGF de peste 30% sau necesitatea unui tratament cronic.

Una din 5 persoane de peste 60 de ani are diabet. Comparativ cu populația sănătoasă, pacienții cu diabet au un risc dublu de a dezvolta boli cardiovasculare și până la 40% dintre aceștia dezvoltă în timp și afectare renală.

Agoniștii receptorilor GLP-1 stimulează eliberarea de insulină din pancreas, inhibă eliberarea glucagonului (hormonul care determină eliberarea glucozei din ficat în sânge) și încetinește absorbția de glucoză în sânge. Aceștia ajută și la scăderea hemoglobinei glicozilate – HbA1c. Receptori GLP-1 au fost identificați și la nivelul miocardului și endoteliului vascular cu roluri complexe în patologia cardiovasculară.

ADA – American Diabetes Association

Atât agoniștii GLP-1, cât și inhibitorii SGLT2 și-au demonstrat eficacitatea în cazul pacienților diabetici cu boli cardiovasculare, iar în ultimii ani se acumulează date care arată beneficiile acestora și în prevenția primară conform studiilor REWIND și DECLARE-TIMI. Inhibitorii SGLT2 au dovedit un rol important în prevenția insuficienței cardiace iar agoniștii GLP-1 previn boala aterosclerotică.

Dacă vrem să reducem complicațiile diabetului trebuie să depășim inerția clinică și să începem să utilizăm aceste terapii modificatoare de boală precoce și preferabil în combinație. Studiul REWIND aduce dovezi puternice în acest sens” – Dr. Subodh Verma, St. Michael’s Hospital, Universitatea din Toronto

Mai multe informații despre schimbările de paradigmă în diabetul zaharat în următorul podcast marca Raportul de gardă:

Citește și: