Liraglutida poate fi eficientă ca terapie adițională în tratamentul diabetului zaharat tip 1

  • Health literacy



Liraglutida, agonist pentru receptorul GLP-1, utilizat ca tratament adițional la insulino-terapie la pacienții adulți cu diabet zaharat de tip 1, poate reduce niveul hemoglobinei glicozilate (HbA1c) și tensiunea arterială sistolică, facilitând în același timp și pierderea în greutate, conform datelor dintr-un nou studiu clinic.

Studiul clinic de fază 3 “Liraglutide in overweight patients with type 1 diabetes”, de tip randomizat dublu-orb include 46 de pacienți adulți diagnosticați cu diabet zaharat tip 1 în tratament cu insulină injectabilă sau cu pompa de insulină, cu HbA1c medie de 9,92% și indice de masă corporală (IMC) mediu 28,9. Liraglutida a fost administrată injectabil, odată pe zi, timp de 52 de săptămâni cu monitorizarea glicemiei periodic, atât înainte cât și în timpul studiului.

abonare

Rezultatele studiului au indicat o reducere semnificativă a nivelului de HbA1c, cu 0,57% mai puțin față de placebo și o scădere medie de 9 mmHg a tensiunii arteriale sistolice. De asemenea, pacienții care au primit liraglutidă au pierdut în greutate în medie 2,5 kg. Doza medie de insulină și nivelul glicemiei au scăzut în urma terapiei adiționale, însă fără semnificație statistică.

Paresh Dandona, autorul studiului și coordonatorul Departamentului de Endocrinologie din cadrul State University of New York, explică de ce este necesară terapia adițională pentru controlul glicemic al pacienților cu diabet zaharat tip 1:

“Suntem încă departe de a atinge parametrii ideali și de a stabiliza pacienții cu diabet zaharat tip 1. Agoniștii GLP-1 pot reduce oscilațiile glicemiei și pot imbunătății prognosticul cardiovascular al acestor pacienți.”

Agoniștii de GLP-1 au fost aprobați de FDA în 2011 pentru terapia diabetului zaharat de tip 2. În cazul diabetului zaharat de tip 1, liraglutida scade nivelul secreției de glucagon, încetinește pasajul gastric și reduce apetitul. Dezavantajul principal este modul de administrare injectabil, pacienții necesitând screening pentru pancreatită, anumite tipuri de cancer și pentru litiaza renală.  

mecanism GLP1
Mecanismul de acțiune al agoniștilor de GLP-1

 

Citește și:

Un vaccin contra diabetului zaharat de tip 1 va începe studiile clinice în 2018

Primul pas spre tratamentul personalizat al diabetului zaharat