Un vaccin contra diabetului zaharat de tip 1 va începe studiile clinice în 2018

  • Acces la inovație



O echipă din Finlanda a identificat un virus din familia enterovirusurilor, care ar putea fi responsabil pentru apariția diabetului zaharat de tip 1. Cercetătorii dezvoltă acum un vaccin care a fost deja testat cu succes pe animale de laborator și care va intra în faza de studii clinice pe oameni anul viitor.

Echipa condusă de prof. Heikki Hyöty, de la Universitatea din Tampere, a studiat legătura dintre infecțiile virale și diabetul de tip 1 timp de peste 25 de ani, investigând peste 100 de enterovirusuri care afectează oamenii. Recent au reușit să identifice virusul care este cel mai probabil responsabil pentru instalarea diabetului. Prototipul de vaccin dezvoltat a fost deja testat pe animale, iar testele clinice pe oameni vor începe în 2018.

abonare

„Vaccinul s-a dovedit sigur și eficient în timpul testelor pe animale de laborator. Acum suntem pregătiți să facem un mare salt înainte în procesul de dezvoltare a vaccinului, dat fiind că următoarea etapă este testarea lui pe oameni” – prof. Heikki Hyöty, liderul grupului de cercetare.

Studiul clinic pe pacienți umani, din 2018, va cuprinde trei etape. În primul rând, vaccinul va fi testat pe un grup restrâns de adulți pentru a-i stabili profilul de siguranță, urmează teste pe un grup de copii pentru a verifica eficacitatea vaccinului împotriva enterovirusurilor. În final, se va evalua dacă vaccinul poate preveni cu succes instalarea diabetului. Această ultimă etapă poate dura până la 8 ani.

Prof. Hyöty menționează că vaccinul nu va putea trata cazuri deja existente de diabet, dar ar putea preveni apariția a numeroase alte cazuri de diabet de tip 1.

Numărul de persoane diabetice în 2014, comparat cu 1980

Milioane de oameni suferă de diabet de tip 1 la nivel mondial și 80.000 de noi cazuri sunt diagnosticate în fiecare an. De cele mai multe ori, afecțiunea apare în copilărie.

Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar al organismului distruge celulele producătoare de insulină din pancreas. Un studiu recent sugerează că infecțiile virale, mai ales cele cu enterovirusuri, pot crește șansele ca o persoană să dezvolte diabet. Alți cercetători susțin că infecțiile enterovirale „sunt factorul declanșator care cauzează apariția diabetului într-un organism deja dezechilibrat din punct de vedere metabolic”.

 

Articole relevante:

Importanța monitorizării glicemiei pentru pacienții cu diabet zaharat

Tableta de insulină orală, la fel de eficientă ca insulina injectabilă

Atingerea unei greutăți normale înainte de vârsta de 18 ani scade riscul de apariție a diabetului de tip 2 la bărbați