Studiu: Monitorizarea continuă a glicemiei poate face diferența între viață și moarte în cazul pacienților cu diabet zaharat

  • Biotehnologie



Un studiu realizat pe un număr de aproximativ 160 de persoane ce suferă de diabet zaharat a demonstrat importanța monitorizării continue a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, acesta a evidențiat și faptul că majoritatea bolnavilor, cu toate că își injectează insulină de mai multe ori pe zi, tind să nu aibă o concentrație de glucoză aproximativ constantă.

Subiecții studiului au fost împărțiți în două brațe. Cu toții își monitorizau singuri nivelul de glucoză din sânge, însă numai cei dintr-un braț au avut acces la o metodă adițională de verificare, un device realizat de DexCom Inc, menit să urmărească acest nivel în mod continuu, din cinci în cinci minute. În plus, aparatul transmitea un semnal de alarmă în cazul în care concentrația scădea brusc, permițând astfel pacientului să ia măsurile necesare.

abonare
Device-ul Dexcom Continuous Glucose Monitoring (CGM). Imagine preluată de pe: https://www.dexcom.com/dexcom-g4-platinum-share

„Scopul monitorizării continue a glucozei constă în abilitatea de a cunoaște nivelul glucozei în mod constant, continuu – la fiecare 5 minute – precum și în a avea alarme care să semnaleze tendința de creștere sau scădere a zahărului în sânge” – afirmă autorul studiului, Dr. Roy Beck, director al Jaeb Center for Health Research din Tampa, Florida.

Studiul a durat 24 de săptămâni, iar la finalul acestuia concluzia a fost că pacienții care au folosit device-ul pentru monitorizare au reușit să-și regleze și să-și țină sub control cantitatea de glucoză din sânge mai bine decât cei care nu dispuneau de el.

Pentru a putea scoate în evidență diferențele dintre cele două metode de verificare, cercetătorii care au efectuat studiul s-au folosit de testul A1c, test care măsoară cantitatea de hemoglobină glicozilată. În mod normal, valoarea medie pentru un astfel de test este de 6, iar tot ce depășește procentajul de 6,5 reprezintă un indicator al diabetului. În cazul studiului, pacienții care și-au monitorizat glucoza din sânge în mod tradițional, fără ajutor, au avut un procent de 8, iar cei care au utilizat device-ul de monitorizare, un procent de 7,7.

„Este extrem de important să se știe din timp că nivelul de glucoză tinde să scadă, pentru că în acest mod pacientul poate acționa, consumând carbohidrați și crescând astfel valoarea zahărului din sânge” – completează Dr. Beck

În cazul pacienților cu diabet zaharat, concentrația glucozei poate să scadă în mod neașteptat, iar în momentul în care se întâmplă un astfel de eveniment, pot apărea diverse reacții care să le pună în pericol viața. Diferitele crize și pierderea cunoștinței sunt numai două dintre posibilele riscuri la care se supun bolnavii atunci când nu își iau măsuri de monitorizare continuă.

Printr-o monitorizare adecvată și un stil de viață corespunzător, toate aceste riscuri pot fi evitate sau ținute sub control.