PODCAST. #ReGândim Medicina: Diabetul zaharat – schimbare majoră de viziune. Cum ar trebui să abordăm boala despre care aparent știam totul?

  • Podcast



Până în 1900, s-a estimat că în fiecare secol cantitatea de cunoștințe a omenirii s-a dublat, iar până în 1982, aceasta s-a dublat la fiecare 12-13 luni. Conform datelor IBM, până în 2020 informația se va dubla la fiecare 12 ore. Cu toate acestea, o informație este înlocuită, modificată sau actualizată la fel de rapid. Rapiditatea cu care obținem date astăzi crește, dar ceea ce descoperim se schimbă și schimbă direcțiile societății. Cu alte cuvinte, „timpul de înjumătățire” al informației scade.

Medicina este un domeniu care ilustrează foarte bine acest fenomen. Dar în medicină informația înseamnă viață. Un adevăr general valabil este că procesul de învățare este constant pentru un medic. Este necesară actualizarea informațiilor dar la fel de importantă este înțelegerea relevanței lor în lumea reală. Educația medicală trebuie să țină pasul cu viteza societății și să se aplice corespunzător tuturor membrilor ei.

abonare

ReGândim Medicina este o nouă cale de a fi la curent cu inovația medicală. Primul PODCAST marca Raportuldegardă își propune să aducă informațiile științifice într-un format accesibil acolo unde este cea mai mare nevoie.

Urmăriți primul episod ReGândim Medicina, despre diabetul zaharat:

Îl găsiți și pe Spotify și iTunes.

Conceptul de podcast nu este nou, însă în societatea actuală este o metodă necesară de comunicare. Studiile recente arată că în medie, o persoană alocă doar 4 ore și jumătate pe săptămână timpului liber. Nevoia de cunoaștere este însă nelimitată.

Nu am ales întâmplător diabetul zaharat ca subiect al primei ediții.

De ce este timpul să înțelegem diabetul altfel și să luăm măsuri?

La fiecare 6 secunde, o persoană moare în lume din cauza diabetului zaharat. La fiecare 12 secunde, bolile cardiovasculare, principalele complicații ale diabetului determină un deces.

Diabetul zaharat este o boală aparent bine înțeleasă de toată lumea însă studiile demonstrează că jumătate dintre pacienți nu percep adevăratul impact al bolii. Un studiu realizat de IMAS, în colaborare cu Centrul pentru Inovație în Medicină a arătat că în România diabetul este în general perceput ca fiind un diagnostic la fel de grav sau mai grav decât bolile de inimă sau obezitatea. Mai mult decât atât, 10% dintre persoane consideră că diabetul este o boală contagioasă.

Progresele realizate în ultimii ani în ceea ce privește înțelegerea mecanismelor bolii sugerează că viziunea glucocentrică este insuficientă. Într-o lume în care marile schimbări în medicină apar într-un ritm accelerat, iar tratamentele personalizate, medicina de precizie, tehnologia și digitalizarea sunt noile standarde, abordarea pacientului  cu diabet nu poate să se mai realizeze ca în urmă cu mii de ani.

#ReGândim Medicina este primul #podcast marca Raportul de Gardă în care analizăm dovezile științifice care demonstrează cum ar trebui să discutăm despre diabetul zaharat în 2019. Iată doar câteva dintre întrebările la care Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină și Dr. Bianca Cucoș vor răspunde în acest episod:

  • Cum definim astăzi diabetul ?

Cu toții știam că există două tipuri principale de diabet, însă noile date din studii ne indică cel puțin 5 tipuri de diabet pe baza profilului genetic. Implicațiile asupra îngrijirilor medicale ar putea fi reevaluate.

  • Cum diagnosticăm diabetul?

O comparație interesantă între viziunea vechilor egipteni asupra stabilirii diagnosticului de diabet și viziunea actuală.

  • Care este de fapt obiectivul în tratamentul pentru diabet?

Asistăm la un nou val de provocări în ceea ce privește complicațiile diabetului – prevalența complicațiilor micro și macrovascule rămâne crescută, deși aparent mecanismele bolii sunt explicate.

  • De ce diabetul ar putea fi tratat și la medicul cardiolog?

Noile clase terapeutice se adresează și celor mai importante complicații ale diabetului. Tratarea diabetului ar putea ajunge printre responsabilitățile medicului cardiolog.

  • Cum s-au schimbat ghidurile?

Astăzi, în diabetologie se discută despre ghiduri dinamice. Ghidul actualizat al Asociației Americane de Diabet se numește și „Living Standards of Care”. Primul ghid al ADA a fost publicat în 1989 și în total 4 pagini. 28 de ani mai târziu, ghidul are peste 170 de pagini și este actualizat în timp real.