#ESCCongress. Studiul THEMIS-PCI: asocierea ticagrelor-aspirină reduce evenimentele ischemice în cazul pacienților cu diabet și istoric de intervenție coronariană

  • Health literacy



Ticagrelor adaugat la tratamentul cu aspirină reduce riscul de deces, infarct miocardic și accident vascular cerebral. Beneficiul clinic net a apărut mai favorabil în cazul pacienților cu angioplastie coronariană percutanată (PCI) decât în cazul celor fără istoric de PCI. Procentul este de 15% în cazul pacienților cu PCI, p= 0.013, deși cu o dublare a sângerărilor majore (p< 0.0001).

“Tratamentul cu ticagrelor și aspirină crește riscul de sângerare majoră față de tratamentul în monoterapie cu aspirină. Cu toate acestea am remarcat un beneficiu net al acestei asocieri medicamentoase“ – a afirmat Prof. Philippe Gabriel Steg, Spitalul Bichat-Paris.

Dintre pacienții cu PCI, aproximativ 25-35% prezintă și diabet. Terapia combinată ticagrelor-aspirină este administrată imediat după PCI, dar nu pe o perioadă îndelungată, de unde rezultă că pacienții sunt tratați pe termen lung prin monoterapie, cea mai utilizat medicament fiind aspirina.

abonare

“Credem că eficacitatea, siguranța și beneficiul clinic net al ticagrelolului ar putea fi diferit în subgrupul de pacienți cu istoric de PCI, care au fost tratați în prealabil cu terapie dublă antiagregantă, asociată cu aspirină sau inhibitori ai P2Y12 (ticagrelor, prasugrel sau clopidogrel)“- a adăugat Prof Steg.

Aceste efecte arată faptul că ar trebui luată în considerare pe termen lung terapia cu ticagrelor, în plus față de aspirină, în cazul pacienților cu diabet și antecedente PCI care au tolerat terapia antiplachetară, dețin un risc ischemic semnificativ și posibilitate de sângerare scăzută.

esccongress--zona-esctv

Concluziile menționate au rezultat din studiul THEMIS-PCI, care reprezintă un subgroup de cercetare inclus în studiul THEMIS, prezentat în cadrul Congresului European de Cardiologie și publicat în revista The Lancet. Acesta a avut drept scop analizarea ascocierii ticagrelolului la o doza mica de aspirină cu posibilitatea reducerii riscul trombolitic la pacienții în vârsta de peste 50 de ani cu diabet zaharat de tip 2 și boala coronariană (PCI, baypas, stenoză de 50% sau mai mult, confirmată angiografic la cel puțin o arteră coronariană).

Despre studiul THEMIS puteți citi mai multe aici.

Citește și