#ESCCongress. Studiul THEMIS: dubla terapie anti-agregantă, aspirină-ticagrelor, reduce riscul ischemic la pacienții diabetici cu boală arterială coronariană stabilă

  • Cardiologie



Terapia combinată ticagrelor-aspirină a redus evenimentele ischemice la pacienții diabetici cu boală arterială coronariană stabilă, față de monoterapia cu aspirină, conform rezultatelor studiului THEMIS, prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie, Paris 2019 și publicat în NEJM.

„În cadrul întregii populații studiate în THEMIS, reducerea evenimentelor ischemice a fost contrabalansată într-o anumită măsură de creșterea sângerărilor. De aceea, identificarea pacienților cu risc ischemic ridicat și risc de sângerare scăzut, rămâne critică. Aceștia ar putea beneficia de dubla terapie ticagrelor-aspirină”- Prof. Deepak L. Bhatt, Universitatea Harvard, Statele Unite ale Americii.

Studiul THEMIS a inclus 19.220 pacienți cu diabet de tip 2, peste 50 de ani, cu boală arterială coronariană stabilă (istoric de intervenție coronariană percutană, bypass sau cel puțin o stenoză coronariană de peste 50% documentată angiografic), din 1.315 centre din 42 de țări din America de Nord, America de Sud, Asia, Africa, Australia și Europa. Pacienții cu istoric de infarct miocardic sau accident vascular cerebral au fost excluși din studiu.

Comparație incidență combinată a decesului cardiovascular, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral, grup intervenție (albastru) vs. placebo (roșu).
Comparație incidență combinată a decesului cardiovascular, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral, grup intervenție (albastru) vs. placebo (roșu).

Participanții au fost alocați aleator fie în grupul de tratament cu ticagrelor-aspirină (grupul de intervenție), fie doar cu aspirină (grupul placebo). Perioada mediană de urmărire a fost de 39,9 luni. În primul grup, incidența combinată a decesului cardiovascular, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral a fost de 7,7% vs 8,5% în grupul placebo. Indicatorul de siguranță folosit: sângerările majore după criteriile TIMI (Thrombolysis in Myocardial Infarction) a fost de 2,2 vs 1%.

abonare

„A existat o reducere semnificativă a decesului cardiovascular, infarctului și accidentului vascular cerebral, cu ticagrelor vs placebo. În plus și ischemia acută a membrelor și amputațiile majore au fost reduse de ticagrelor. Sângerările majore au crescut semnificativ”- Prof. Bhatt.

Fiind înregistrate creșteri ale riscului de sângerare, selecția atentă a pacienților este critică. Astfel studiul THEMIS-PCI (publicat în The Lancet), o subanaliză planificată a THEMIC, a arătat că:

La pacienții cu diabet și boală coronariană arterială stabilă cu istoric de stentare coronariană care au tolerat fără sângerări dubla terapie antiagregantă, terapia de lungă durată ticagrelor-aspirină aduce beneficii substanțiale în reducerea evenimentelor ischemice coronariene, cerebrale și periferice”- Prof. Bhatt.

Riscul ischemic la diabetici

Pacienții diabetici dezvoltă des boală arterială coronariană, existând milioane de astfel de pacienți la nivel mondial. Diabetul și obezitatea sunt în creștere, ceea ce înseamnă și o creștere a riscului de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale și amputații. Unul din mecanismele implicate este hipercoagulabilitatea. Aceasta este tratată în prezent cu aspirină, însă rata evenimentelor cardiovasculare este în continuare ridicată.

Citește și:

Sursă imagine feature: ESC.