#ESCCongress: Tratamentul intensiv pentru scăderea LDL-colesterol, indiferent de nivelul inițial, este recomandat la pacienții cu risc înalt și foarte înalt, pentru prevenirea infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral

  • Health literacy
  • Hipercolesterolemie



Nivelurile LDL-colesterol ar trebui scăzute cât de mult posibil la pacienții cu risc cardiovascular înalt și foarte înalt, pentru prevenția complicațiilor cardiovasculare. Acesta este mesajul comun al Societății Europene de Cardiologie și al Societății Europene de Ateroscleroză despre controlul profilului lipidic.

„Există acum dovezi masive provenite din studii experimentale, epidemiologice, genetice și studii clinice randomizate conform cărora un nivel ridicat al LDL-colesterolului reprezintă o cauză majoră a infarctului miocardic (IM) și a accidentului vascular cerebral (AVC)”, a explicat Prof. Colin Baigent, președinte Task Force și director al Unității de Cercetare pentru Studii Populaționale de la Universitatea din Oxford, UK., care a continuat: „Scăderea LDL reduce riscul unor astfel de evenimente indiferent de nivelul concentrației bazale. Acest lucru înseamnă că reducerea LDL la persoanele cu risc foarte înalt de evenimente aterosclerotice este eficientă chiar dacă acest parametru se află de la început la un nivel sub medie

În plus, nu există o limită inferioară pentru LDL sub care să apară o nesiguranță din punct de vedere clinic. Ghidurile urmăresc ca medicamentele disponibile (statine, ezetimib, inhibitori PCSK9) să fie folosite eficient la pacienții cu cel mai înalt risc. Se recomandă ca la acești pacienti să se atingă atât o țintă a nivelului LDL, cât și o reducere relativă de minimum 50%.

abonare

„Acest lucru înseamnă să ne asigurăm că pacienții cu risc înalt sau foarte înalt primesc un tratament intensiv de scădere a LDL, indiferent de nivelul lor inițial”, a declarat Prof. Alberico L. Catapano, președinte Task Force și profesor de farmacologie la Departamentul de Farmacologie și Științe biomoleculare al Universității din Milano. „Pacienților care sunt aproape de țintă cu tratamentul curent li se va suplimenta tratamentul pentru a obține o reducere adițională de minimum 50%.”- Prof. Alberico L. Catapano

Bolile cardiovasculare sunt responsabile de mai mult de 4 milioane de decese anual în Europa, boala cardiovasculară aterosclerotică fiind principala afecțiune.

Ghidurile oferă recomandări privind reducerea nivelurilor lipidelor plasmatice prin modificarea stilului de viață, dar si prin folosirea tratamentului farcomacologic, pentru a scădea riscul de boală cardiovasculară aterosclerotică.

Tratamenul cu statine pentru reducerea nivelului seric al LDL-colesterolului și pentru scaderea riscului de evenimente aterosclerotice (IM și AVC)
sursa: https://pixabay.com/

„Statinele sunt medicamente bine tolerate, iar intoleranța reală la statine este neobișnuită. Cei mai mulți pacienți pot urma tratamentul cu statine. Statinele au foarte puține reacții adverse. Printre acestea se numără: riscul crescut de apariție a diabetului zaharat și rar, miopatia. Beneficiile tratamentului cu statine depașesc însă riscurile, chiar și la pacienții cu risc scăzut de boală cardiovaculară aterosclerotică”, a explicat Prof. François Mach, președinte Task Force și șef al Departamentului de Cardiologie al Spitalului Universitar din Geneva.

Statinele nu sunt recomandate femeilor aflate in premenopauză, care iau în considerare o sarcină sau care nu utilizează metode contraceptive adecvate.

„Deși nu s-a observat că aceste medicamente ar cauza malformații ale fătului atunci când au fost administrate neintenționat în primul trimestru de sarcină, pacientele care necesită statine ar trebui sa le evite în orice perioadă a concepției, având în vedere faptul că nu există studii care să clarifice acest aspect”, a declarat Prof. Catapano.

Dovezile privind rezultatele terapiilor cu statine sunt mai limitate pentru pacienții cu vârste de peste 75 de ani, deși indică beneficii. Ghidurile recomandă a se lua în calcul gradul de risc, nivelul de bază a LDL-colesterolului, starea de sănătate a pacientului și riscul de interacțiuni cu alte medicamente pentru a decide sau nu instituirea tratamentului cu statină la pacienții incluși în această grupă de vârstă.

Categoriile de stratificare a riscului au fost revizuite astfel încât pacienții cu boală cardiovasculară aterosclerotică, diabet cu afectare de organ țintă, hipercolesterolemie familială sau boală cronică de rinichi severă, se încadrează în categoria de risc foarte înalt cardiovascular, fiind candidați pentru tratamentul cu statină. Ținta terapiei pentru o anumită categorie de risc se aplică indiferent de prezența sau absența unui IM sau AVC în antecedente.

Încă din anul 2016, ghidurile au avut la bază dovezi că nivelurile crescute ale lipoproteinei A Lp(a) sunt o cauză a bolii cardiovasculare aterosclerotice și că pacienții cu niveluri crescute genetic ale Lp(a) pot avea un risc de IM sau AVC asemănător cu cei cu hipercolesterolemie familială. Întrucât Lp(a) are un puternic determinism genetic, ghidurile recomandă ca aceasta să fie măsurată cel puțin o dată în perioada de adult.

Determinarea Lp(a) ar trebui făcută în jurul vârstei de 40 de ani , inainte ca persoana să dezvolte evenimente aterosclerotice” – Prof. Baigent

La pacienții cu niveluri crescute ale trigliceridelor în ciuda tratamentului cu statine se recomandă asocierea suplimentelor cu ulei de pește (icosapent-etil). Acestea reduc riscul de evenimente cardiovasculare aterosclerotice (inclusiv IM și AVC) cu 25%.

„Nu există evidențe că suplimentele cu ulei de pește aduc beneficii în prevenția unui prim infarct miocardic sau accident vascular cerebral, astfel încât nu le recomandăm la pacienții sănătoși.” – Prof. Match.

Oameni de toate vârstele și nivelurile de risc cardiovascular ar trebui încurajați să adopte și să mențină un stil de viață sănătos.

„Cele mai importante cerințe sunt o dietă sănătoasă, evitarea fumatului de țigarete și exercițiile fizice regulate”, declară Prof. Match.

Citește și: