Oprirea tratamentului cu statine după vârsta de 75 ani, asociată cu un risc aproape dublu de infarct miocardic

  • Health literacy



Deși se cunosc beneficiile statinelor pentru pacienții care au suferit un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, până acum eficacitatea acestei clase de medicamente pentru pacienții vârstnici fără istoric de boli cardiovasculare (BCV) a fost un subiect de dezbatere.

Persoanele de peste 75 de ani care opresc tratamentul cu statine au un risc mai mare de internare în spital din cauza bolilor cardiovasculare, conform unui studiu publicat în European Heart Journal. Datele provin din primul studiu amplu care a evaluat efectul întreruperii tratamentului cu statine pentru prevenția primară la pacienții vârstnici.

abonare

Studiul, desfășurat în Franța, a inclus peste 120 000 de persoane care în perioada 2012 – 2014 au împlinit 75 de ani. Aceștia urmau tratament cu statine de cel puțin 2 ani, anterior de includerea în studiu și nu aveau istoric de BCV. Participanții au fost urmăriți pentru o perioadă medie de 2,4 ani.

  • În cazul persoanelor care au întrerupt tratamentul cu statine s-a observat că există un risc mai mare cu 33% de internare în spital pentru o afecțiune cardiovasculară;
  • Riscul de internare pentru un eveniment coronarian – cu 46% mai ridicat;
  • Riscul de internare pentru o afecțiune a sistemului circulator (AVC) – cu 26% mai ridicat.

S-a estimat că dacă fiecare persoană inclusă în studiu ar fi continuat să ia statine pentru 4 ani de la vârsta de 75 de ani, doar 7,6% ar fi fost internați în spital pentru BCV. Dacă s-ar fi întrerupt statinele de la vârsta de 75 de ani pentru o perioadă de 4 ani, 10% ar fi fost internați în spital din cauza unei BCV.

Fiind un studiu observațional, retrospectiv, s-a demonstrat doar asocierea dintre oprirea tratamentului cu statine și riscul cardiovascular, relația de cauzalitate trebuie demonstrată de studii viitoare.

Eficacitatea statinelor în prevenția secundară a fost deja demonstră în studii clinice.
Acestea sunt recomandate în practică și pentru prevenția primară, persoanelor care prezintă doar factori de risc. În prezent nu există un consens asupra limitei de vârstă pentru prescrierea statinelor în prevenția primară care să ia în considerare balanța risc beneficiu. Recomandările se bazează pe diferite scoruri de risc și estimări folosite de clinicieni.

Statinele și HMG CoA Reductaza
Statinele sunt o clasă de medicamente care interferă cu biosinteza colesterolului în ficat, blocând enzima HMG-CoA reductaza

Ghidurile ACC (American College of Cardiology) și AHA (American Heart Association) nu includ recomandări specifice pentru administrarea statinelor la persoanele de peste 75 de ani. Acestea precizează că aceasta trebuie să fie o decizie luată de comun acord între medic și pacient.

Dr. Joel Coste, unul dintre autorii studiului, de la Hôpital Cochin, a precizat faptul că există un studiu randomizat în desfășurare însă rezultatele vor fi disponibile abia după 2020.

Până la actualizarea oficială a ghidurilor, studiul prezentat anterior oferă argumente importante pentru continuarea tratamentului cu statine după vârsta de 75 de ani.

Rezultatele studiului nu implică faptul că toate persoanele de peste 75 de ani ar trebui să primească acest tip de medicație. Studiu reprezintă o dovadă în plus că pacienții ar trebui să continue tratamentul prescris pentru prevenția primară iar întreruperea medicație trebuie discutată cu medicul.

O metaanaliză recentă care a inclus date din 40 de țări a arătat că o aderență scăzută la tratamentul cu statine se înregistrează la aproximativ 40% dintre persoanele de peste 65 de ani. În studiul desfășurat în Franța s-a observat că principalele motive pentru întreruperea tratamentului sunt – existența altor probleme de sănătate, cancerul, internarea în spital sau efectele adverse ale medicației.

Autorul principal al studiului, Dr. Philippe Giral, endocrinolog la Spitalul Pitié-Salpêtrière transmite un mesaj important medicilor:

„Recomandarea noastră pentru clinicieni este ca pacienții cu vârste de peste 75 de ani să nu oprească tratamentul cu statine pentru prevenția primară a bolilor cardiovasculare.”

Citește și: