CE SPUN STUDIILE despre omega-3

  • Ce spun studiile



Suplimentarea omega-3 este foarte populară, promițând o multitudine de efecte benefice asupra inimii, creierului, greutății, văzului, inflamației, pielii, depresiei, declinului cognitiv, alergiilor, oaselor și multor altor afecțiuni.

Sunt oare efectele benefice ale suplimentelor cu omega-3 susținute de rezultate ale studiilor clinice? Pentru a răspunde la această întrebare ne-am îndreptat spre literatura de specialitate.

abonare

Puțină biochimie și fiziologie

Acizii grași omega-3 sunt acizii grași polinesaturați esențiali pentru metabolismul normal. Există trei tipuri principale:

  • Acidul alfa linoleic (ALA- alfa linoleic acid);
  • Acid eicosapentanoic (EPA- icosapentaenoic acid);
  • Acid docosahexanoic (DHA- docosahexaenoic acid).

De ce se numesc omega-3? Datorită structurii chimice, mai exact faptul că un acid gras este omega-3 înseamnă că prima legătură dublă a acestuia se află între al treilea și al patrulea atom de carbon de la sfârșit.

structura-chimica-omega-3
Structură chimică acid gras omega-3.

Mamiferele nu pot sintetiza acizi grași omega-3 și de aceea este nevoie de o sursă alimentară precum: pește și fructe de mare, nuci și semințe, uleiuri vegetale și alimente fortificate.

Acizii grași omega-3 sunt componente importante ale membranei celulare. Reprezintă, de asemenea, și o sursă calorică și pot avea roluri la nivel cardiac, pulmonar, imun sau endocrin. Valori mai mari ale DHA sunt întâlnite la nivelul retinei, creierului și spermatozoizilor.

Boli cardiovasculare

Efectul suplimentării omega-3 a fost un subiect pe agenda celor mai importante congrese cardiologice din Europa și America.

În cadrul Congresului Asociației Americane a Inimii (AHA) au fost prezentate rezultatele studiului REDUCE-IT: pacienții cu hipertrigliceridemie, în ciuda tratamentului statinic, la care a fost administrat icosapent-etil 2g, au înregistrat, față de grupul placebo, scăderi ale evenimentelor cardiovasculare majore precum infarctul sau accidentul vascular cerebral (25%) și ale deceselor cardiovasculare (20%). Citește aici mai multe spre studiu.

Curba evenimentelor cardiovasculare majore (deces, infarct miocardic, accident vacular cerebral, revascularizare coronară sau angină instabilă): comparație tratament (albastru) vs. placebo (roșu). Sursă: American Heart Association.

La pacienții cu un alt factor de risc cardiovascular (diabetul zaharat), dar fără un eveniment major cardiovascular, suplimentarea nu a fost eficientă: nu împiedică infarctul sau accidentul vascular cerebral. Pentru a afla mai multe despre rezultatele studiului ASCEND, prezentat în cadrul Congresului European al Societății de Cardiologie 2018 și publicat în New England Journal of Medicine, citește aici.

Un alt studiu intervențional cu rezultate negative în prevenția primară cardiovasculară și a cancerului a fost prezentat în cadrul AHA18. În cadrul studiului VITAL, suplimentarea cu omega-3 și vitamina D3 nu a arătat o scădere a mortalității. Citește mai multe spre studiu aici.

infarct-ima-gheara-suplimete-omega-3-ekg

O meta-analiză Cochrane publicată în 2018 a luat în calcul 79 de studii randomizate controlate, cu un total de peste 112.000 de participanți. Concluzia acesteia a fost că suplimentarea cu EPA și DHA are un efect slab sau inexistent asupra mortalității și a evenimentelor cardiovasculare și probabil nu influențează rata de deces, accident vascular cerebral, aritmii sau evenimente coronare. Creșterea aportului de ALA nu pare să influențeze mortalitatea cardiovasculară, dar ar putea reduce slab riscul de evenimente cardiovasculare, mortalitate coronară și aritmii cardiace. Pentru mai multe detalii citește aici.

Suplimentarea cu acizi grași omega-3 pentru o perioadă medie de 4,4 ani, în cadrul a 10 studii, cu un total de aproape 80.000 de participanți, nu a fost asociată semnificativ cu o reducere a bolii coronariene. Autorii studiului publicat în JAMA Cardiology concluzionează că „rezultatele nu susțin recomandarea actuală de suplimentare omega-3 în prevenția bolilor cardiovasculare la persoanele cu risc mare sau cu boală cardiovasculară”.

Două meta-analize realizate de clinica Mayo au luat în calcul studii randomizate, controlate, și studii prospective. În timp ce prima analiză nu a găsit un efect semnificativ statistic al suplimentări EPA+DHA, cea de-a doua a găsit o scădere semnificativă statistic, de 18%, a riscului cardiovascular. Au fost înregistrate beneficii mai mari în populațiile cu risc crescut.

Recent, EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) a retras indicația de prevenție secundară post-infarct miocardic a medicamentelor pe bază de derivați omega-3, în baza dovezilor studiilor din ultimii ani. Indicația care se menține în continuare este cea de scădere a nivelului trigliceridelor serice.

Cogniție

Suplimentarea omega-3 este promovată de media în stimularea cognitivă și este recomandată atât populației generale, cât și persoanelor cu deficite neurocognitive, precum tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD); însă studiile nu susțin acest lucru. O meta-analiză din Journal of Psychopharmacology concluzionează cănu există dovezi ale unui efect al suplimentării omega-3 în populația generală sau la cei cu tulburări neurocognitive. Singurul subgrup în care au fost înregistrate beneficii este cel al persoanelor deficiente în omega-3, aceștia având o îmbunătățire a memoriei de scurtă durată.

Un aport crescut de pește (peste 500g pe săptămână) a fost asociat cu risc mai mic cu 36% de a dezvolta boala lui Alzheimer, față de cei cu un aport de sub 500g pe săptămână. Suplimentarea omega-3 nu a fost asociată semnificativ statistic cu o scădere a acestui risc.

Anxietate și depresie

Suplimentarea omega-3 a fost benefică la pacienții cu sindrom de depresie majoră, mai ales la doze mari de EPA și la pacienții sub tratament antidepresiv. Studii suplimentare ar trebui să încerce stabilirea interacțiunilor EPA-antidepresive pentru a putea îmbunătăți răspunsul la antidepresive și capacitatea de predicție a răspunsului.

depresie-omega-3-suplimente

O meta-analiză asupra efectului suplimentării omega-3 asupra simptomelor anxioase, a arătat pe baza puținelor studii disponibile în acest moment, un efect benefic, mai ales la participanții cu diagnostic clinic specific de anxietate și la cei cu dozaj de cel puțin 2.000 mg pe zi.

Rezultate semnificative statistic au asociat suplimentarea omega-3 cu scăderea ratei declinului cognitiv la vârstnici. Totuși, diferența este una mică, de 0,15 puncte pentru un test cu un maxim de 30 de puncte (MMSE- examinarea minimală a statusului mental).

Ficat steatozic non-alcoolic

Două meta-analize consideră suplimentarea omega-3 ca o potențială opțiune terapeutică pentru ficatul steatozic non-alcoolic, prin îmbunătățirea adipozității hepatice, a trigliceridelor, colesterului HDL și a GGT (gama-glutamil trasferază).

Naștere prematură

Suplimentarea omega-3 nu a redus incidența nașterilor premature și nici nu a îmbunătățit rezultatele neonatale în cadrul a două meta-analize, la femeile cu sarcină unică fără factori de risc precum hipertensiune, preeclampsie sau restricții de creștere intrauterină.

gravida-suplimentare-omega-3

Greutate corporală

Nu sunt suficiente studii de calitate și cu suficienți participanți pentru a avea rezultate concluzive asupra suplimentării omega-3 la pacienții obezi. Pe baza datelor actuale, se pare că nu are efect asupra scăderii în greutate, putând însă scădea circumferința abdominală și nivelurile de trigliceride serice.

Deci: ce spun studiile?

Suplimentele omega-3 sunt utilizate pe scară largă. Piața mondială a produselor omega-3 a fost aproximată la 31 de miliarde dolari. Numai în Statele Unite ale Americii, 19 milioane de persoane folosesc astfel de produse. Însă, în ciuda acestei popularități, există puține beneficii demonstrate de studii clinice, mai ales în rândul populației generale. De aceea, specialiștii nu recomandă suplimentarea de rutină, ci doar în anumite cazuri la recomandarea medicului, precum în cazul hipertrigliceridemiei (pentru această indicație sunt aprobate în România două produse: Omacor și Tevocor).

Citește și:

Sursă imagine feature: ficklr.