#AHA18. Suplimentarea cu omega-3 sau vitamina D nu este eficientă în prevenția primară cardiovasculară și cea a cancerului

  • Cardiologie
  • Prevenție



Un studiu intervențional asupra prevenției primare cardiovasculare și a cancerului prin suplimente de vitamina D3 și omega-3 nu a arătat o scădere a mortalității. Rezultatele acestuia au fost prezentate în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) 2018.

Pe durata de urmărire de 5,3 ani a studiului, suplimentarea cu omega-3 a fost asociată cu o scădere semnificativă statistic de 28% a incidenței infarctului miocardic (comparabilă cu cea a aspirinei sau a statinelor în prevenția primară), precum și reduceri ale infarctelor miocardice fatale, intervențiilor percutane coronariene și bolii cardiace coronare totale. Participanții cu cel mai mare beneficiu au fost cei cu un aport scăzut de pește, de mai puțin de 1,5 porții pe săptămână. Nu au fost înregistrate reduceri ale accidentelor vasculare cerebrale, mortalității CV, incidenței cancerului, mortalității prin cancer sau mortalității prin orice cauză.

abonare

Suplimentarea cu vitamina D3 a scăzut cu 25% mortalitatea prin cancer, dar nu a redus semnificativ evenimentele cardiovasculare, incidența totală a cancerului sau mortalitatea totală. O subanaliză în funcție de indicele de masă corporală a arătat beneficii ale persoanelor cu greutate normală. Aceștia au înregistrat scăderi semnificative ale incidenței și mortalității prin cancer, de 24%, respectiv 25%, în timp ce persoanele obeze sau supraponderale nu au avut beneficii.

Studiul VITAL a urmărit eficiența suplimentelor omega-3 (1 gram pe zi) și cu vitamina D3 (colecalciferon, 2000 UI pe zi), în prevenția primară CV și cea a cancerului a 27.871 de participanți (bărbați peste 50 ani și femei peste 55 ani). Acesta este un studiu randomizat, controlat placebo.

Suplimentele pe bază de ulei de pește sunt utilizate pe scară largă. Piața mondială a produselor omega-3 a fost aproximată la 31 de miliarde dolari. Numai în Statele Unite ale Americii, 19 milioane de persoane folosesc astfel de produse. Beneficiile presupuse ale acestora sunt asupra inimii, creierului, greutății, văzului, inflamației, pielii, depresiei, declinului cognitiv, alergiilor, oaselor, și lista poate continua fără a avea însă multe studii clinice care să confirme aceste afirmații.

Citește și: