#ESCCongress2023. Povara economică a bolilor cardiovasculare în UE depășește întreg bugetul Uniunii pentru cercetare, infrastructură, agricultură și energie

  • CardiologieCostul asociat poverii bolilor cardiovasculare (BCV) în Uniunea Europeană a fost de aproximativ 282 miliarde de euro în 2021, dintre care 55% (echivalentul a 11% din cheltuielile UE cu sănătatea) au fost reprezentate de cheltuieli cu îngrijirea medicală și paliativă. Conform autorilor, suma depășește cu mult bugetul UE alocat pentru finanțarea cercetării, infrastructurii, agriculturii și energiei.

Mai mult, costul BCV în 2021 echivalează cu 2% din produsul intern brut al UE. Analiza a rezultat în urma colaborării dintre Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) și Universitatea din Oxford, Marea Britanie. Rezultatele au fost prezentate la ESC Congress 2023.

abonare

În 2021, 256 de milioane de zile lucrătoare au fost pierdute în UE din cauza bolilor de cauză cardiovasculară, cu un cost de 15 miliarde EUR. În același an, 1,7 milioane de persoane au murit din cauza BCV în întreaga UE, reprezentând 1,3 milioane de ani lucrători pierduți și generând pierderi de productivitate de 32 de miliarde EUR.


Raportul Federației Mondiale a Inimii 2023: țările din Europa Centrală și de Est înregistrează printre cele mai multe decese cardiovasculare, dar se află în topul implementării politicilor de prevenție


Analiza costurilor economice ale BCV pentru societatea din UE este cea mai cuprinzătoare din 2006 până în prezent. Este primul studiu care utilizează registre de sănătate și date de la pacienți la nivel european, nu exclusiv aproximări și ipoteze, spre deosebire de analize anterioare. Analiza oferă estimări ale costurilor economice BCV în societate pentru cele 27 de state membre ale UE în 2021, inclusiv a) sănătate și asistență socială; b) îngrijire informală; și c) pierderi de productivitate. Suma este împărțită astfel:

  • 130 de miliarde de euro pentru asistență medicală (46%)
  • 25 miliarde EUR pentru asistență socială (9%)
  • 79 miliarde EUR pentru îngrijire informală (îngrijirea oferită de aparținători, familie etc.) (28%)
  • 15 miliarde EUR în pierderi de productivitate din cauza bolii/dizabilității (5%)
  • 32 de miliarde de euro în pierderi de productivitate din cauza morții premature (12%).

Costul total a fost egal cu 630 EUR per cetățean al UE, variind de la 381 EUR în Cipru la 903 EUR în Germania. Au existat variații mari între țări în ceea ce privește bugetele de asistență medicală pentru BCV, de la 6% în Danemarca la 19% în Ungaria. Asistența medicală a inclus îngrijirea primară, îngrijirea de urgență, îngrijirea în spital, îngrijirea în ambulatoriu și medicamentele, în timp ce asistența socială a inclus îngrijirea instituționalizată pe termen lung și îngrijirea la domiciliu.

Principalul contribuitor la costurile de asistență medicală a fost îngrijirea spitalicească, care a costat 79 de miliarde de euro, reprezentând 51% din costurile de îngrijire legate de BCV. Medicamentele pentru BCV au reprezentat 31 de miliarde de euro (20%) din costurile de îngrijire, urmate de căminele rezidențiale de îngrijire, cu 15 miliarde de euro (9%).

Cardioascular economic burden in EU
Sursa infografic: Contul X al ESC

Citește și: