Reducerea riscului cardiovascular la pacienții cu diabet zaharat de tip 2: noile recomandări ACC privind administrarea inhibitorilor SGLT-2 și agoniștilor GLP-1

  • Cardiologie
  • Diabet



American College of Cardiology (ACC) a publicat recent un document cu recomandări pentru a ajuta cardiologii în inițierea și monitorizarea medicamentelor antidiabetice cu scopul de a reduce riscul cardiovascular. Inhibitorii SGLT-2 și agoniștii GLP-1 reprezintă două clase terapeutice care ar trebui incluse în tratamentul pacienților cu diabet zaharat de tip 2. În studii ample, acestea au scăzut riscul de infarct miocardic acut, accident vascular cerebral și mortalitatea cardiovasculară, independent de efectul asupra hemoglobinei glicozilate.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai prevalente boli la nivel mondial. Se estimează că până în anul 2040, unul din 10 adulți va suferi de diabet, iar 90% dintre aceștia vor avea diabet zaharat de tip 2. În mod clasic, se diagnostichează pe baza valorilor glicemiei, însă în prezent are loc o redefinire a bolii prin perspectiva medicinii personalizate.

abonare
Consensul experților asupra scăderii riscului cardiovascular în diabetul de tip 2
Tratamentul centrat pe pacientul diabetic include scăderea riscului de evenimente cardiovasculare prin modificarea stilului de viață și medicație. Sursă foto unsplash.

Pacienții diabetici au un risc crescut cardiovascular. Mai mult de jumătate din decesele pacienților cu diabet zaharat sunt cauzate de bolile cardiovasculare (insuficiență cardiacă, infarct miocardic, accident vascular cerebral). Riscul de evenimente cardiovasculare se menține crescut chiar și atunci când există un control bun al glicemiei, trigliceridelor și al greutății corporale.

Tratamentul optim al unui pacient cu diabet zaharat de tip 2 trebuie să se adreseze și acestui risc cardiovascular crescut. De aceea, cardiologul este membru esențial al echipei multidisciplinare din această patologie, alături de medicul de familie, endocrinolog, nefrolog, podiatru și oftalmolog.

„Cardiologii joacă un rol esențial în prevenirea și tratarea bolii cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Considerăm noile medicamente ca fiind instrumente importante în reducerea morbidității și mortalității cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Putem decide împreună cu pacienții și ceilalți membrii ai echipei medicale dacă există beneficiu în urma acestor terapii și putem iniția tratamentul dacă este cazul”- Dr. Brendan M. Everett, copreședintele comitetului de redactare al documentului.

Documentul realizat de experții ACC prezintă datele din literatură referitoare la beneficiile cardiovasculare și renale ale inhibitorilor SGLT2 și agoniștilor GLP-1 și oferă algoritmi pentru prescrierea și monitorizarea acestora. Cele două clase de medicamente au fost inițial aprobate pentru efectul de scădere a glicemiei, dar sunt eficiente și în scăderea riscului de infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boală renală diabetică și deces cardiovascular.

„În prezent are loc o schimbare de paradigmă a îngrijirii pacienților cu diabet și boală cardiovasculară. Pacienții și medicii au acum la dispoziție mai multe variante de medicamente care au demonstrat beneficii importante cardiovasculare și renale, pe lângă efectul asupra glicemiei”- Dr. Sandeep R. Das, copreședintele comitetului de redactare al documentului.

Inhibitorii SLGT-2

Inhibitorii cotransportului sodiu-glucoză de tip 2 (SGLT2) sunt o generație nouă de medicamente anti-hiperglicemiante, care scad glicemia prin creșterea excreției urinare de glucoză. În plus, prin eliminarea glucozei din organism, inhibitorii SGLT2 au și efect benefic de scădere în greutate.

În mod normal, rinichii filtrează glucoza din sânge, care este apoi reabsorbită înapoi în sânge. Proteinele care realizează reabsorbția glucozei se numesc proteine transportoare de sodiu-glucoză. Inhibitorii SGLT2 blochează unele dintre proteine, ceea ce permite rinichilor să scadă nivelul sanguin de glucoză și să elimine excesul prin urină. Sursa foto: Medscape

În momentul de față, există patru inhibitori SGLT2 cu administrare orală (canagliflozin, dapagliflozin, empagliflozin, ertugliflozin) aprobați de către FDA (Food and Drug Administration) și EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente) pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, fie ca monoterapie, fie în asociere cu alte antidiabetice.

Agoniștii GLP-1

Agoniștii receptorilor GLP-1 stimulează eliberarea de insulină din pancreas, inhibă eliberarea glucagonului (hormonul care determină eliberarea glucozei din ficat în sânge) și încetinește absorbția de glucoză în sânge. Aceștia ajută și la scăderea hemoglobinei glicozilate – HbA1c. Receptori GLP-1 au fost identificați și la nivelul miocardului și endoteliului vascular cu roluri complexe în patologia cardiovasculară.

Efectele agoniștilor receptorilor GLP-1 asupra diverselor sisteme și organe
Efectele agoniștilor receptorilor GLP-1 asupra diverselor sisteme și organe. Sursa foto: ResearchGate

Reprezentanții acestei clase care și-au demonstrat eficiența în scădere riscului de evenimente cardiovasculare sunt albiglutida, dulaglutida, liraglutida, și semaglutida în administrare injectabilă.


Pentru mai multe informații despre abordarea modernă a diabetului și rolul noilor claselor terapeutice urmăriți episodul emisiunii Raportul de Gardă LIVE în care a fost abordat unul dintre subiectele capitolului ReGândim Medicina din Raportul anual „State of Innovation”, realizat de InoMed.

Citește și: