DAPA-HF: Dapagliflozin demonstrează beneficii în tratamentul insuficienței cardiace, independent de utilizarea diureticelor

  • Cardiologie



Beneficiile dapagliflozin în insuficiența cardiacă se mențin indiferent de doza de diuretic administrată în mod concomitent, iar funcția renală nu este afectată. Această concluzie provine dintr-o nouă analiză din cadrul studiului DAPA-HF, care face parte dintr-un efort susținut de a înțelege mai clar mecanismele și interacțiunile prin care dapagliflozin ameliorează efectele insuficienței cardiace asupra organismului. 

Rezultatele studiului

Din cohorta inițială a studiului DAPA-HF, au fost selectați cei 3.880 pacienți sub tratament stabilit diuretic, și au fost comparați cu 736 de pacienți fără diuretice în schema terapeutică, din cadrul DAPA-HF. Toți cei 4.616 pacienți au fost grupați în funcție de doza de furosemid (sau echivalentul în cazul altor diuretice) administrată zilnic. Beneficiile dapagliflozin au fost constante, indiferent de prezența sau absența diureticului în schema terapeutică, și de asemenea indiferent de doza de diuretic.

abonare
dapagliflozin DAPA-HF insuficiență cardiacă rezultate scădere doza diuretic
Pe parcursul studiului, doza medie de diuretic din grupul dapagliflozin a scăzut, fără semnificație statistică.

În general, pacienții care necesită doze mari de diuretic au afectare cardiacă mai avansată (fracția de ejecție mai mică, NT-pro-BNP mai mare, spitalizări pentru insuficiența cardiacă mai frecvente), împreună cu o funcție renală mai alterată și comorbidități mai frecvente (diabet zaharat, fibrilație atrială). Pe parcursul studiului, doza medie de diuretic din grupul dapagliflozin a scăzut, fără semnificație statistică. 

dapagliflozin DAPA-HF insuficiență cardiacă rezultate în funcție de doza de diuretic caracteristici pacienți
În general, pacienții care necesită doze mari de diuretic au afectare cardiacă mai avansată, împreună cu o funcție renală mai alterată și comorbidități mai frecvente.

Efectele nocive asupra rinichilor au fost în mod semnificativ mai rare în grupul de studiu:

  • 1,6% dintre pacienți au avut reacții adverse renale grave (față de 2,7% în grupul de control);
  • Insuficiența renală acută a fost raportată la 1% dintre pacienți (față de 1,9% în grupul placebo).
dapagliflozin DAPA-HF insuficiență cardiacă rezultate siguranță scădere volum intravascular reacții adverse renale
Efectele nocive asupra rinichilor au fost în mod semnificativ mai rare în grupul de studiu.

„Studiu de față susține eficiența dapagliflozin indiferent de diureticul utilizat. În plus, nu se asociază cu reacții adverse renale sau cu o scădere a dozei de diuretic administrată – mai mult, frecvența reacțiilor adverse renale era mai mică în grupul de studiu,” a declarat autorul Dr. Alice Jackson, de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, pentru Medscape Cardiology.

dapagliflozin DAPA-HF insuficiență cardiacă rezultate ameliorare hematocrit creatinină tensiune arterială

Despre dapagliflozin

Dapagliflozin face parte din clasa inhibitorilor SGLT2 (transportori de sodiu-glucoză). Prin inhibarea acestor transportori la nivel renal, sunt eliminate din organism sodiul și glucoza, împreună cu apă, iar glicozuria și natriuria cresc. În consecință, volumul intravascular scade, iar presiunea asupra inimii de a pompa sângele în organism scade și ea. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege exact cum ameliorează dapagliflozin, într-o măsură atât de mare, prognosticul în insuficiența cardiacă. Ipoteza principală era centrată asupra acestui efect diuretic al dapagliflozin, însă studiul de față aduce dovezi împotriva acestei ipoteze.

mecanism dapagliflozin FDA inhibiție SGLT2 tubuli renali insuficiență cardiacă fracție ejecție scăzută
Mecanismul de acțiune al inhibitorilor SGLT2 Sursa foto – Clinical Journal of American Society of Nephrology

În insuficiența cardiacă, adăugarea dapagliflozin în schema terapeutică standard a condus la o scădere cu 26% a riscului de deces cardiovascular sau de agravare a insuficienței. De asemenea, în grupul de pacienți care a primit medicamentul a fost observată și o ameliorare a profilului biochimic, semnificativă statistic: hemoglobina glicozilată și NT-proBNP au scăzut (markeri ai diabetului și, respectiv, a insuficienței cardiace), împreună cu valorile tensionale și ale creatininemiei (marker al funcției renale). În medie, în grupul de studiu s-a observat și o scădere ponderală, ceea ce are efecte benefice cardiovasculare. În boala diabetică, dapagliflozin a demonstrat o scădere a glicemiei, tensiunii arteriale și a greutății corporale, care se traduc pe termen mai lung într-o scădere a riscului de boli cardiovasculare cu 17%, și a complicațiilor renale cu 24%.

Citește și: