#ESCCongress. Studiul DAPA-HF: Dapagliflozin – terapie antidiabetică care reduce mortalitatea prin insuficiență cardiacă chiar și la non-diabetici

  • Cardiologie
  • Diabet



Dapagliflozin este primul medicament din ultimii 5 ani care demonstrează că reduce mortalitatea în insuficiența cardiacă. Inhibitorul SGLT-2 a fost studiat atât pe pacienți diabetici, cât și non-diabetici în cadrul studiului DAPA-HF, prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie, Paris 2019.

„Cel mai important rezultat al studiului este utilitatea și la pacienții non-diabetici. Este cu adevărat un tratament pentru insuficiență cardiacă, nu doar un tratament pentru diabet”- Prof. John McMurray, Universitatea Glasgow, Marea Britanie.

Studiul a inclus 4.744 de participanți cu insuficiență cardiacă cu fracția de ejecție scăzută, din 20 de țări. Toți au primit terapie standard de top: 94% au primit inhibitor de enzimă de conversie sau inhibitor de receptor de angiotensină sau inhibitor de receptor angiotensină-neprilysin; 96% au primit beta blocate; 71% au primit antagoniști de receptor de mineralocorticoizi. Au primit în plus, în mod aleator, placebo sau dapagliflozin.

abonare

Participanții au fost urmăriți pe o perioadă mediană de 18,2 luni. În acest timp 16,3% din pacienții din grupul dapagliflozin și 21,2% din grupul placebo au fost spitalizați sau au necesitat terapie parenterală pentru insuficiență cardiacă (10% vs. 13,6%), sau au decedat din cauze cardiovasculare (9,6% vs 11,5%).

Rezultatele studiului DAPA-HF dapagliflozin în insuficiența cardiacă
Comparație a mortalității generale în grupul de intervenție cu dapagliflozin (albastru) vs. placebo (roșu).

Reacțiile adverse au între grupul placebo și dapagliflozin au fost similare: 6,8% vs 7,5% deshidratări, 6,5% vs. 7,2% manifestări renale. Evenimentele majore (hipoglicemie, amputații și fracturile de membre inferioare) au fost rare în ambele grupuri. Efectele adverse care au determinat întreruperea tratamentului au fost rare.

„Studiul arată că dapagliflozin reduce mortalitatea și spitalizarea, îmbunătățește calitatea vieții legată de sănătate, atât la pacienții diabetici cât și la non-diabetici. Implicațiile clinice potențiale sunt imense: în insuficiența cardiacă puține medicamente ating astfel de rezultate, iar dapagliflozin a fost eficient chiar și adăugat unei terapii standard excelente”- Prof. McMurray.

Inhibitorii SGLT-2 reprezintă o nouă clasă de antidiabetice. Acționează prin reducerea reabsorbției renale a glucozei, crescând astfel cantitatea eliminată în urină. Au demonstrat în studiile anterioare beneficii cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Citește și:

Sursă imagine feature: ESC.