#EASD2018. Albiglutida reduce evenimentele cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2

  • Health literacy



Noul studiu prezentat la EASD (Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului) arată că tratamentul cu albiglutidă miniminează riscul apariției bolilor cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 sau evoluția problemelor cardiace existente în prezent.

Acest studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo s-a realizat în 28 de țări. Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care prezintă și probleme cardiovasculare au primit o doză de albiglutidă (agonist al receptorului GLP-1) administrată subcutanat (30 mg sau 50 mg) sau au fost supuși efectului placebo. În prezent medicamentul nu se mai produce.

abonare

Pentru realizarea studiului au fost testați 9.463 de subiecți cu un timp mediu de testare de 1,6 ani.

“Suntem foarte entuziasmați de rezultatele studiului, deoarece acestea confirmă faptul că receptorul agonist GLP-1 reduce evenimentele cardiovasculare la pacienții cu diabet zahar de tip 2. Această terapie ar diminua semnificativ majoritatea complicațiilor diabetice”, a declarat profesorul Stefano Del Prato de la Universitatea din Pisa, Italia.

Chiar dacă inițial nu se preconiza o diferență între cele două grupuri de pacienți, rezultatele primei testări confirmă o diminuare cu 22 de procente a gradului de apariției a bolilor cardiovasculare, adică tratamentul cu albiglutide este superior celui placebo. Frecvența apariției bolilor cardiovasculare a fost:

  • 338/4.731 de pacienți cărora li s-a administrat tratament injectabil (7,1%, cu o medie de 4,6 evenimente la 100 de pacienți/an);
  • 428/4.732 de pacienți din grupul celor cărora li s-a administrat placebo (9%, cu o medie de 5,9 evenimente la 100 de pacienți/an).

În ceea ce privește reacțiile adverse, nu sunt diferențe mari între cele două grupuri: au apărut cazuri de pancreatită acută (la 10 pacienți sub albiglutidă, și 7 pacienți sub placebo) și cancer pancreatic (6 și, respectiv, 5 cazuri).

“La pacienții cu diabet zahar de tip 2 care prezintă și boli cardiovasculare, ce au primit tratament injectabil o dată pe săptămână cu albiglutidă, a existat o minimizare a riscului de deces din cauza bolilor cardiace (cu 22%)”, au declarat autorii studiului.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice și se caracterizează prin valori crescute ale concentrației de glucoză din sânge. Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă aproximativ 90% dintre cazurile de diabet.

Citește și: