STUDIU. Empagliflozin scade riscul de spitalizare prin insuficiență cardiacă al pacienților diabetici

  • Cardiologie
  • Diabet



Rezultatele preliminare ale studiului cu date din practica medicală EMPRISE au arătat că empagliflozin, inhibitor al co-transportului sodiu-glucoză de tip 2 (SGLT-2), a determinat o scădere cu 44% a riscului de spitalizare pentru insuficiență cardiacă (IC), comparat cu inhibitorii de dipeptidil peptidaza-4 (DPP-4), la pacienții cu diabet zaharat tip 2 (DZ2) cu sau fără boală cardiovasculară (CV).

Aceste rezultate susțin concluziile studiului EMPA-REG OUTCOME, care a arătat o scădere cu 35% a riscului relativ al spitalizării prin IC a empagliflozin față de placebo, la pacienții cu DZ2 și boală CV.

abonare

„Aceste prime rezultate ale studiului EMPRISE arată că empagliflozin este asociat cu o reducere a spitalizării prin IC și că efectul este menținut la pacienții cu DZ2, cu sau fără istoric de boală CV”, a declarat co-autorul Elisabetta Patorno, Divizia de Farmacoepidemiologie și Farmacoeconomie a spitalului Brigham and Women.

Rezultatele preliminare ale studiului EMPRISE se bazează pe date colectate între august 2014 și septembrie 2016. Datele asupra eficienței vor fi actualizate pe măsura ce are loc analiza mai multor informații. Datele asupra siguranței nu sunt încă disponibile.

La terminarea studiului, acesta va include analiza datelor medicale a mai mult de 200.000 de pacienți cu DZ2 din SUA. Începând cu anul 2019, studii suplimentare EMPRISE care includ Asia și Europa vor oferi o perspectivă internațională asupra utilizării empagliflozin în clinica medicală.

Diabetul și boala cardiovasculară

Din cauza complicațiilor diabetice precum hiperglicemie, hipertensiune arterială și obezitate, boala cardiacă este principala cauză de deces asociată diabetului. Din cele patru milioane de decese cauzate de diabet din anul 2017, 50% au fost prin complicații CV. Diabeticii au un risc de două până la patru ori mai mare de a dezvolta boală CV.

Despre empagliflozin

Inhibitorii SGLT-2 reprezintă o nouă clasă de antidiabetice. Acționează prin reducerea reabsorbției renale a glucozei, crescând astfel cantitatea eliminată în urină. De asemenea, determină creșterea excreției saline, reducând retenția lichidiană.

Citește și: