#AHA18. Empagliflozin scade masa ventriculară stângă și tensiunea arterială ambulatorie sistolică la pacienții cu diabet zaharat tip 2

  • Cardiologie
  • Diabet



Empagliflozin, inhibitor al co-transportului sodiu-glucoză de tip 2 (SGLT-2), a determinat o reversibilitate timpurie, semnificativă statistic și clinic, a remodelării cardiace, în cadrul primului studiu care a investigat posibile mecanisme prin care această clasă de terapii are efecte pozitive cardiovasculare (CV) la diabeticii de tip 2 (DZ2). Rezultatele studiului EMPA-HEART au fost prezentate în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) 2018.

Participanții cu DZ2 și istoric de boală arterială coronară stabilă, care au urmat un tratament zilnic cu empagliflozin (doză 10 mg), au înregistrat o scădere a masei ventriculului stâng, măsurată imagistic prin rezonanță magnetică. Acest beneficiu este prezent într-o populație normotensivă, cu funcția de ejecție prezervată și terapie optimală. Cele mai mari efecte au fost evidențiate la participanții cu indicii de masă ai ventriculului stâng cei mai mari la începutul studiului.

abonare
aha18-empa-heart-masa-vs-index-grafic
Copyright: American Heart Association

Empaglifozin a fost asociat cu o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice ambulatorii și cu creșteri ale nivelurilor hematocritului. Valorile NT-proBNP, troponinei I și sST2 (biomarkeri ai stresului cardiac) au fost scăzute la începutul perioadei de urmărire și nu au fost influențate de empagliflozin.

aha18-empa-heart-tensiune-arteriala-sistolica-grafic
Copyright: American Heart Association

Studiul EMPA-HEART este unul de tip dublu-orb, randomizat, controlat placebo, de fază IV. Participanții la studiu (n=152), cu DZ2 și istoric de infarct miocardic acut sau revascularizație coronară, au fost randomizați în raport de 1:1 fie în grupul de tratament zilnic cu empagliflozin 10mg fie în grupul placebo, pentru o perioadă de 6 luni. La începutul și sfârșitul acestei intervenții a fost efectuat un examen prin rezonanță magnetică cardiacă. Biomarkerii serici au fost dozați la început, la 1 lună și la 6 luni de la inițierea tratamentului.

Inhibitorii SGLT-2

Inhibitorii SGLT-2 reprezintă o nouă clasă de antidiabetice. Acționează prin reducerea reabsorbției renale a glucozei, crescând astfel cantitatea eliminată în urină. În ciuda acumulării de date clinice care susțin efectul pozitiv CV al acestora, nu au existat până acum studii care să urmărească efectele asupra structurii, funcției și biomarkerilor cardiaci ai persoanelor cu DZ2.

Citește și: