#AHA18. Dapagliflozin scade frecvența deceselor și internărilor prin insuficiență cardiacă în diabetul zaharat de tip 2

  • Cardiologie
  • Diabet



Dapagliflozin (Forxiga), inhibitor al co-transportului sodiu-glucoză de tip 2 (SGLT-2), a scăzut frecvența deceselor de cauză cardiovasculară (CV) sau frecvența internărilor pentru insuficiență cardiacă, dar nu a modificat rata evenimentelor adverse majore, la bolnavii cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2). Acestea sunt rezultatele finale ale studiului DECLARE-TIMI 58, publicat în New England Journal of Medicine și prezentat în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) 2018.

aha18-declare-grafic-ic
Rata deceselor și internărilor prin insuficiență cardiacă: placebo (roșu) vs dapagliflozin (albastru).

„Rezultatele studiului DECLARE-TIMI 58 ne demonstrează o dată în plus că putem influența pozitiv evoluția pacienților cu DZ2, din punct de vedere al evenimentelor CV. Pentru evitarea acestor complicații este nevoie de o colaborare eficientă între diabetologi, cardiologi și ceilalți profesioniști din sănătate implicați în managementul acestor pacienți”- Prof. Dr. Doina Dimulescu, președinte al Societății Române de Hipertensiune și unul dintre Coordonatorii Naționali DECLARE.

Principalele rezultate ale studiului exprimate prin riscul relativ conferit de dapagliflozin, față de placebo:

abonare
  • Rata evenimentelor adverse CV majore: 0,93 (interval de siguranță 0,84-1,03);
  • Rata evenimentelor renale: 0,76 (0,67-0,87);
  • Deces CV sau spitalizare prin insuficiență cardiacă: 0,73 (interval de siguranță 0,73-0,95);
  • Deces CV: 0,98 (interval de siguranță 0,82-1,17);
  • Deces de orice cauză: 0,93 (0,82-1,04).
aha18-declare-moarte-cv-grafic
Rata deceselor, indiferent de cauză: placebo (roșu) vs dapagliflozin (albastru).

DECLARE-TIMI 58 este un studiu randomizat, dublu orb, controlat placebo, multicentric (882 centre în 33 de țări). Acesta a evaluat efectul suplimentării terapiei standard a DZ2 cu dapagliflozin (doza de 10 mg pe zi) asupra rezultatelor cardiovasculare (CV) a 17.000 de adulți peste 40 ani, diagnosticați cu DZ2, care au îndeplinit una dintre următoarele condiții:

  • Boală vasculară aterosclerotică (boală cardiacă ischemică, boală cerebrovasculară sau boală arterială periferică) sau
  • Multipli factori de risc ai bolilor vasculare aterosclerotice (vârstă, dislipidemie, hipertensiune arterială, fumat)
Distribuția geografică a participanților studiului.
Distribuția geografică a participanților studiului DECLARE-TIMI 58

Participanții au fost fost randomizați în raport 1 la 1, fie în grupul de tratament cu 10 mg de dapagliflozin, fie în grupul de placebo, ambele adăugate tratamentului hipoglicemiant obișnuit al acestora.

Acesta este primul studiu al rezultatelor CV care a avut 2 ținte primare de eficiență. Diferă de cele două studii anterioare asupra rezultatelor CV ale SGLT-2, EMPA-REG OUTCOME (empagliflozin, aproximativ 7.000 de participanți) și CANVAS (canagliflozin, aproximativ 10.000 de participanți) prin populația studiată și rezultatul asupra evenimentelor cardiovasculare majore. EMPA-REG a inclus aproape în totalitate pacienți pentru prevenție secundară, iar în CANVAS aceștia au reprezentat 60% din cohortă. DECLARE a avut 60% dintre participanți fără un prim eveniment CV, deci candidați pentru prevenția primară cardiovasculară.

Inhibitorii SGLT-2

Inhibitorii SGLT-2 reprezintă o nouă clasă de antidiabetice. Acționează prin reducerea reabsorbției renale a glucozei, crescând astfel cantitatea eliminată în urină. Au demonstrat în studiile anterioare beneficii CV la pacienții cu DZ2. Cu toate acestea, asociază și creșterea unor riscuri – cresc riscul de cetoacidoză diabetică, infecții fungice genitale, fracturi și fasciită necrozantă a perineului.

Diabetul zaharat tip 2 și mortalitatea cardiovasculară

Mortalitatea CV este prima cauză de deces în DZ2. Complicațiile CV ale DZ2 pot fi clasificate în macrovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral și boală arterială periferică) și microvasculare (retinopatie, neuropatie și nefropatie).

„Aceste rezultate pozitive sunt relevante clinic pentru cei peste 1,5 milioane de pacienți români cu diabet zaharat de tip 2, care au un risc de 2-5 ori mai mare de insuficiență cardiacă, precum și un risc crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Deoarece supraviețuirea la 5 ani de la diagnosticul insuficienței cardiace este de 50%, aceste rezultate sunt foarte importante pentru noi, ajutându-ne să înțelegem mai bine modalitățile de tratament pentru această complicație severă”- Prof. Dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Citește și:

Sursă imagini: AHA.