Canalul Youtube Raportul de gardă
Rolul educației pentru sănătate în medicina personlizată

Dapagliflozin scade riscul de internare prin insuficiență cardiacă la diabetici

mm
08 Oct 2018
1544 Views

Dapagliflozin, inhibitor al cotransportului sodiu și glucoză de tip 2 (SGLT2), a adus beneficii asupra rezultatelor cardiovasculare (CV) ale pacienților cu diabet zaharat tip 2 (DZ2), doar prin îmbunătățirea insuficienței cardiace. Acestea sunt date preliminare ale DECLARE-TIMI 58, cel mai lung, mare și larg studiu de acest tip. Rezultatele finale vor fi prezentate în cadrul întâlnirii anuale AHA (American Heart Association).

Principalele rezultate anunțate:

abonare
  • Atingerea țintei de siguranță de noninferioritate a evenimentelor adverse CV
  • Atingerea țintei primare de eficacitate de reducere a spitalizării pentru insuficiență cardiacă sau moarte CV
  • Au fost observate mai puține evenimente adverse CV dar nu s-a atins pragul de semnificație statistică

DECLARE-TIM 58 este un studiu randomizat, dublu orb, controlat placebo, multicentric (882 centre în 33 de țări). A evaluat efectul suplimentării terapiei standard a DZ2 cu dapagliflozin, o doză 10 mg pe zi, asupra rezultatelor cardiovasculare (CV) a 17.000 de adulți peste 40 ani, diagnosticați cu DZ2 și cu multiplii factori de risc CV.

Acest studiu este primul studiu al rezultatelor CV care a avut 2 ținte primare de eficiență. Diferă de cele 2 studii anterioare asupra rezultatelor CV ale SGLT2, EMPA-REG OUTCOME (empagliflozin, aproximativ 7000 de participanți) și CANVAS (canagliflozin, aproximativ 10.000 de participanți) prin populația studiată și rezultatul asupra evenimentelor cardiovasculare majore. EMPA-REG a inclus aproape în totalitate pacienți pentru prevenție secundară, iar în CANVAS au fost 60%. DECLARE a avut 60% din participanți fără un prim eveniment CV, deci incluși în prevenția primară.

Inhibitorii SGLT-2 reprezintă o nouă clasă de antidiabetice. Acționează prin reducerea reabsorbției renale a glucozei, crescând astfel cantitatea eliminată în urină. Au demonstrat în studiile anterioare beneficii CV la pacienții cu DZ2. Cu toate acestea, asociază și creșterea unor riscuri. Canagliflozin dublează riscul de amputație a membrelor inferioare. Inhibitorii SGLT2 cresc riscul de cetoacidoză diabetică, infecții fungice genitale, fracturi și fasciită necrozantă a perineului.

Citește și:

Sursă foto: アラツク