#EASD2018. Îngrijirea centrată pe pacient- noul ghid de management în diabetul zaharat tip 2

  • Diabet



O lucrare de consens a Asociației Europene de Studiu al Diabetului și a Asociației Americane a Diabetului asupra tratamentului hiperglicemiei persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2) a fost publicată în revistele celor două asociații (Diabetologia, respectiv Diabetes Care) și prezentată în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu al Diabetului, Berlin, 2018.

Managementul hiperglicemiei în DZ2 a devenit foarte complex prin creșterea numărului de opțiuni medicamentoase. Luarea deciziilor trebuie să fie centrată pe pacient. Oferirea unui suport constant pentru a îmbunătății dieta și exercițiul fizic sunt fundamentul managementului hiperglicemiei. Până când vom avea mai multe informații, recomandăm în continuare începerea terapiei cu metformin, urmată de adăugarea unei medicații de scădere a glicemiei, pe baza comorbiditățior și îngrijorărilor pacientului”- membrii comitetului ce au dezvoltat ghidul.

Recomandările aduc schimbări față de ultimul ghid din 2015 și sunt bazate pe studii care au evaluat intervenții medicamentoase și asupra stilului de viață.

abonare

Clinicienii și sistemele de sănătate trebuie să aibă ca prioritate îngrijirea centrată pe pacient. Facilitarea aderenței la medicație trebuie să fie luată în considerare, în selectarea medicației hipoglicemiante. Preferința pacientului este un factor major al alegerii medicației. Chiar în cazuri în care caracteristicile clinice ale bolnavului ar recomanda, pe baza studiilor clinice, un agent terapeutic, preferințele pacientului asupra căii de administrare, efectelor secundare sau al costului ar putea împiedica folosirea acestuia.

Stil de viață

Toți pacienții trebuie să aibă un acces continuu la educație și suport în managementul diabetului. Trebuie oferite tuturor bolnavilor sfaturi asupra unei diete sănătoase.

Creșterea nivelului de exercițiu fizic îmbunătățește controlul glicemic și trebuie încurajată la toți pacienții cu DZ2.

EASD-2018-ghid-mbi-dz2
Sursă: SUSANNE WYSOCKI FOTOGRAFIE.

Toți pacienții supraponderali sau obezi trebuie să fie consiliați despre beneficiile scăderii în greutate și încurajați să participe într-un program intensiv de management al stilului de viață. Chirurgia bariatrică este o opțiune terapeutică recomandată adulților cu DZ2 și indice de masă corporală peste 40 kg/m2 (peste 37,5 pentru cei cu origini asiatice) sau peste 35 kg/m2 (peste 32,5 pentru cei cu origini asiatice) dacă nu au ajuns la îmbunătățiri de lungă durată a greutății corporale și a comorbidităților prin metode nechirurgicale.

Medicație

Prima linie de tratament al majorității pacienților cu DZ2 continuă să fie metformin. Alegerea medicamentului ce va fi adăugat metforminului, dacă acesta este necesar, se face pe baza:

  • preferințelor pacientului
  • caracteristicilor clinice ale pacienților:
    • boală cardiovasculară: inhibitor de SGLT2 (sodium glucose cotransporter 2, cotransportatorul de sodiu și glucoză) sau agonist al receptorului GLP-1 (glucagon-like peptide-1)
    • boală renală cronică, insuficiență cardiacă sau boală cardiovasculară aterosclerotică: inhibitor de SGLT2
  • reacțiilor adverse, cele mai importate fiind hipoglicemia și creșterea în greutate
  • siguranței și tolerabilității
  • costului
EASD-2018-ghid-intrebari-nevoi-noi-studii
Sursă: SUSANNE WYSOCKI FOTOGRAFIE.

Membrii comitetului care au dezvoltat ghidul subliniază că studiile recente asupra rezultatelor cardiovasculare ridică o serie de întrebări.

“Oare beneficiile demonstrate de inhibitorii SGLT2 și agoniștii de receptori GLP-1 la diabeticii cu boală cardiovasculară se aplică la pacienții cu risc scăzut? Există vreun beneficiu cumulativ al folosirii inhibitorilor SGLT2 și agoniștilor de receptori GLP-1 în prevenția evenimentelor cardiovasculare și renale? Dacă da, la ce populație?” Pentru a răspunde la acestea și la alte întrebări clinice vitale sunt necesareinvestiții suplimentare în cercetarea fundamentală, translațională, clinică si de implementare”.

Prima medicație injectabilă recomandată, în cazul în care nu este suspectat un caz de diabet zaharat tip 1 (DZ1), sunt agoniștii de receptor GLP-1.

Pentru a suplimenta tratamentul peste terapia dublă, trebuie luate în considerare impactul medicației asupra comorbidităților, dar și povara tratamentului și al costului.

Lipsa de dovezi asupra combinațiilor specifice ale terapiilor hipoglicemiante este în continuare o problemă care necesită mai multă cercetare. Membrii comitetului explică:

“Este o nevoie disperată de dovezi, pentru că implicațiile din punct de vedere al costului pentru aceste abordări diverse este enorm. Diferite modele de îngrijire sunt implementate la nivel global. Este esențial să definim abordările în îngrijire optime din punct de vedere al cost-eficienței, mai ales în managementul pacienților, inclusiv al celor cu comorbidități multiple”.

Diabetul zaharat reprezintă un grup de boli metabolice (DZ1, DZ2 și diabetul gestațional) în care nivelul glucozei din sânge este ridicat o perioadă prelungită. DZ2 este o condiție progresivă, caracterizată prin rezistență la insulină și/sau scăderea capacității de secreție adecvate de insulină. Complicațiile afectează toate sistemele și organele. Câteva din acestea sunt creșterea riscului cardiovascular, al insuficienței renale și al amputațiilor. Diabetul este una din principale cauzele evitabile ale orbirii.

Ghidul poate fi accesat în forma integrală aici:

Citește și:

Surse imagini: SUSANNE WYSOCKI FOTOGRAFIE