#EASD2018. 111 milioane de cazuri de diabet zaharat ar putea fi prevenite

  • Health literacy



În întreaga lume, obezitatea și diabetul de tip 2 cresc într-o rată alarmantă. În timp ce diabetul de tip 2 este o condiție complexă, influențată de mai mulți factori diferiți, cel mai semnificativ și, de asemenea, modificabil, este excesul de greutate corporală. Un nou studiu, prezentat la Întâlnirea Anuală a Asociației Europene de Studiu al Diabetului (EASD), urmărește creșterea prevalenței diabetului de tip 2 și a obezității din întreaga lume și estimează populația care va fi probabil afectată de ambele condiții, în deceniile următoare.

Cercetările, efectuate de University College London, Steno Diabetes Center Copenhaga și Novo Nordisk, au studiat tendințele din trecut ca un ghid pentru estimarea prevalenței regionale a obezității și diabetului de tip 2, din 2017 până în 2045.

abonare

În prezent, există aproximativ 650 de milioane de oameni obezi în întreaga lume și peste 400 de milioane de persoane care suferă de diabet. În sprijinul inițiativei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) “Oprirea creșterii diabetului zaharat și a obezității”, autorii au demonstrat anterior că pentru a menține numărul persoanelor care suferă de diabet la 10% din populația lumii, va fi nevoie de o scădere de 25% a prevalenței obezității. În cazul în care acest lucru va fi atins, 111 milioane de cazuri de diabet zaharat ar putea fi prevenite.

În acest studiu, echipa a produs două seturi de predicții. Una este bazată pe un scenariu (scenariul de creștere a prevalenței) al tendințelor trecute, în care ratele de obezitate și diabet de tip 2 urmează tendințele existente și continuă să crească, iar cealaltă este bazată pe un alt scenariu (scenariul țintă) care presupune că obiectivul de a reduce prevalența obezității cu 25 % până în 2045 a fost atins.

Autorii au obținut date privind IMC (Indicele de masă corporală) pentru toate țările din lume care acoperă perioada 2000-2014 din colaborarea OMS “Factorul de risc non-transmisibil”. Populația adultă din fiecare țară a fost apoi împărțită în grupuri după vârstă și IMC, iar o estimare a ponderii populației în fiecare clasă de IMC a fost calculată pe baza scenariului de creștere a prevalenței diabetului de tip și a scenariului țintă al reducerii obezității. Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la diferite vârste și IMC a fost apoi aplicat datelor pentru a estima prevalența diabetului în fiecare țară și scenariu.

Studiul a constatat că regiuniile America de Nord și Caraibe au cele mai mari rate actuale de obezitate și diabet de tip 2 (35,7% și, respectiv, 13,2%) și va continua să rămână pe primul loc în 2045, atât în scenariul de creștere a prevalenței (51,5% și 16,8%), cât și în scenaruiul țintă (26,8% și 13,1%). În cazul în care scenariul țintă poate fi atins, 15,3 milioane de cazuri de diabet zaharat ar putea fi prevenite.

În prezent, cele mai scăzute rate de diabet zaharat de tip 2 se găsesc în Africa, cu doar 3,3% din populație care suferă de această boală, în ciuda unei rate moderate a obezității de 9,0%. Se estimează că acest model va continua până în anul 2045, atât în scenariul de creștere a prevalenței (16,4% în rata obezității, 4,2% în rata diabetului de tip 2), cât și în scenariul țintă (6,4% și respectiv 3,5%). Autorii estimează că 7,2 milioane de persoane din Africa ar putea evita dobândirea T2D dacă prevalența obezității poate fi redusă cu 25% până în 2045.

În Asia de Sud-Est, modelul este inversat, cu cea mai scăzută rată a obezității la nivel regional de doar 4,0%, în ciuda unei prevalențe relativ ridicate a diabetului de tip 2 (8,7%). Studiul sugerează că această tendință va continua, de asemenea, până în 2045, rezultând în scenariul de creștere a prevalenței (rata obezității de 7,9%, rata de 12,2% diabet de tip 2) și scenariul țintă (3,1% și 10,7%), în care atingerea obiectivului de reducere a obezității va duce la 17,1 milioane de cazuri mai puține de diabet de tip 2.

Europa, care are o prevalență mare, atât a obezității, cât și a diabetului de tip 2 (26.3% și 9.2%) este cea mai stabilă, cu o creștere de 23% (scenariul de creștere a prevalenței) sau 3% (scenariul țintă).

Autorii au menționat că:

“America de Nord, Caraibe și Europa, unde obezitatea a crescut de zeci de ani au cea mai mare prevalență a diabetului de tip 2, dar și cele mai lente creșteri viitoare. În regiunile cu prevalență mai scăzută a diabetului de tip 2 ca Africa, numărul persoanelor cu diabet de tip 2 va crește până la de trei ori mai mult în urmatoarele trei decenii, cu excepția cazului în care prevalența obezității este redusă. Pentru a realiza scenariul țintă, sănătatea ar trebui integrată în toate politicile pentru a contribui la reducerea obezității și a diabetului de tip 2”.

Citește și: