#EASD2018. Îndulcitorii săraci în calorii afectează controlul glicemic prin perturbarea florei bacteriene intestinale la nediabetici

  • Health literacy



Suplimentarea dietei persoanelor nediabetice cu îndulcitori săraci în calorii, pe o perioadă de 2 săptămâni, duce la dismicrobism intestinal și la apariția unor bacterii patogene. Mai mult, scăderea populațiilor bacteriene fermentative și schimbări ale metabolismului energetic al bacteriilor, duc la o deteriorare a reglării glucozei în organism. Aceste concluzii aparțin unui nou studiu prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu al Diabetului, Berlin, 2018.

2 săptămâni de consum de îndulcitori săraci în calorii la subiecții sănătoși au fost suficiente pentru a perturba flora bacteriană intestinală, prin apariția bacteriilor care sunt absente în mod normal. Scăderea bacteriilor fermentative și schimbările căilor folosite de bacterii pentru a colecta energie au prezis o deteriorare a abilității organismului de a controla nivelul glucozei”- autorii studiului.

Studiul a arătat o creștere a variației tipurilor de bacterii prezente în scaun și o scădere semnificativă a bacteriilor benefice precum Eubacterium cylindroides și Butyrivibrio, implicat în eliberarea GLP-1 (glucagon lipid peptide-like 1), hormon care contribuie la controlul nivelului glicemiei. Bacteriile ce ajută la fermentarea alimentelor (Bifidobacterium, Lactobacillus și Bacteroides) au scăzut în număr, în timp ce a fost înregistrată o creștere a 11 specii de germeni oportuniști.

abonare

Au fost identificate modificări ale expresiei genelor bacteriene implicate în metabolismul carbohidraților simpli, precum sucroza și glucoza.

“Descoperirile noastre susțin ideea că astfel de îndulcitori înrăutățesc controlul glicemic la subiecții sănătoși, prin perturbarea reglării absorbției și eliminării glucozei, precum și prin modificarea echilibrului bacteriilor intestinale. Acest lucru evidențiază relevanța clinică a consumului de îndulcitori săraci în calorii în controlul global al glucozei din sânge”- autorii studiului.

Studiul a fost condus de profesorul asociat Richard Young de la Universitatea Adelaine, Australia. Acesta a inclus 29 de participanți sănătoși cu vârsta medie de 30 ani și un indice de masă corporală mediu de 24 kg/m2. 14 din aceștia au consumat o combinație de îndulcitori săraci în calorii (92 mg sucraloză și 52 mg acetamsulfam de potasiu) echivalentă consumului a 1,5L de băutură dietetică pe zi. Îndulcitorii au fost administrați sub formă capsulară, de 3 ori pe zi, pe o perioadă de 2 săptămâni. Au fost prelevate probe de scaun înainte și după tratament, pentru a determina tipurile și speciile microorganismelor prezente.

Studii anterioare au arătat o creștere a riscului de diabet zaharat tip 2 prin consumul de băuturi ce conțin îndulcitori săraci în calorii, dar mecanismul nu este încă cunoscut. Autorii au arătat recent că adăugarea acestor îndulcitori pentru 2 săptămâni în dieta persoanelor fără diabet duce la schimbări ale răspunsului organismului la glucoză. În studii pe rozătoare a fost observată influența dezechilibrului microflorei intestinale asupra glicemiei, însă până la acest studiu acest mecanism nu a fost cercetat la oameni.

Citește și:

Sursă imagine feature: SUSANNE WYSOCKI FOTOGRAFIE