#EASD2018. Diabeticii au un risc de 3 ori mai mare de a fi diagnosticați cu cancer hepatic

  • Diabet



Diabetul zaharat de tip 2 (DZ2) este asociat cu un risc crescut de a dezvolta anumite subtipuri de cancer și cu o scădere a supraviețuirii după un diagnostic de cancer, conform unui studiu observațional cu peste 2,5 milioane de participanți. Rezultatele acestuia au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu al Diabetului, Berlin, 2018.

Numărul de persoane cu DZ2 s-a dublat în ultimii 30 de ani, ceea ce accentuează importanța îmbunătățirilor în îngrijirea diabetului. O dietă sănătoasă, exercițiu fizic suficient și menținerea unui greutăți sănătoase sunt factori importanți ai prevenției diabetului și a cancerului. Un stil de viață sănătos este mai important decât oricând, având în vedere faptul că diabetul este asociat cu un risc crescut al apariției cancerului și al mortalității cauzate de acesta” afirmă Hulda Hrund Bjornsdottir, Registrul Național Suedez al Diabetului, Gothenburg, Suedia.

incidentă-diabetici-cancer-grafic
Incidența relativă a cancerelor la diabetici, față de grupul de control.

Mortalitatea diabeticilor prin cancer de prostată a fost mai mare cu 29%, cea prin cancer de sân cu 25%, iar cea prin cancer de colon cu 9%, față de grupul de control.

abonare

Cancerul de pancreas și de plămâni au crescut ca incidență în rândul diabeticilor. Pe o perioadă de 10 ani, cazurile de cancer pancreatic au crescut cu 38%, iar cazurile de cancer pulmonar au crescut cu 30%. În același timp, cancerul de col uterin a înregistrat o scădere a numărului de cazuri cu 26%.

Chiar dacă riscul de cancer crescut în cazul diabeticilor, riscul absolut este mic: “Rezultatele studiului nostru nu sugerează că fiecare diabetic va dezvolta în timpul vieții cancer”- Bjornsdottir.

Studiul observațional a inclus 457.473 persoane diabetice din Registrul Național Suedez al Diabetului, în perioada 1998-2014. Aceștia au fost comparați cu 2.287.365 non-diabetici de aceeași vârstă, sex și din aceeași regiune. Perioada de urmărire medie a fost de 7 ani. Rezultatele au luat în calcul factori precum vârsta, sexul, statutul marital și venitul. Pe perioada de urmărire au fost înregistrate 227.505 cazuri de cancer.

Diabetul și cancerul au în comun o serie de factori de risc, precum obezitatea, fumatul, dieta, care ar fi putut să contribuie la asociațiile descoperite de studiu. Însă, evaluarea importanței a 14 factori de risc utilizați des în practica medicală a arătat că o contribuție modestă în predicția cancerului”,  Bjornsdottir.

Citește și:

Sursă imagine feature: SUSANNE WYSOCKI FOTOGRAFIE