#EASD2018. Diabetul aduce un risc crescut de artrită și osteoporoză

  • Health literacy



Diabetul este asociat cu un risc crescut de artroză, artrită reumatoidă și osteoporoză, după cum sugerează un nou studiu prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu a Diabetului, ce are loc în Berlin, Germania, între 1 și 5 octombrie 2018.

În cadrul studiului, pacienții cu diabet au prezentat cu 33% mai multe șanse de a suferi de artroză decat omologii lor fără diabet. În mod similar, șansele de a avea artrită reumatoidă (cu 70% mai mari) și osteoporoză (cu 29% mai mari) au fost considerabil mai ridicate la pacienții cu diabet.

abonare

Studiile anterioare au raportat niveluri mai ridicate de dureri musculo-scheletale la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, comparativ cu pacienții fără diabet zaharat și cu populația generală. Până acum însă, nu a fost clar dacă această durere este rezultatul unei prevalențe crescute a artritei.

Folosind datele auto-raportate din Studiul Național de Sănătate din Danemarca, din 2013, cercetătorii au explorat legătura dintre diabet și artroză, artrita reumatoidă și osteoporoză la peste 109.200 de persoane (cu vârsta de peste 40 de ani). Analizele au fost ajustate pentru factorii de risc care influențează artrita, incluzând vârsta, sexul și indicele de masă corporală (IMC). Diabetul a fost diagnosticat la 9.238 (8,5%) participanți, care erau: mai în vârstă, majoritar bărbați, cu un IMC mai mare și cel mai probabil pacienți cu artroză.

Rezultatele au arătat ca persoanele cu diabet aveau cu 27% mai multe șanse de a raporta dureri de spate și cu 29% mai multe șanse de a avea dureri de umăr/gât, în comparație cu persoanele fără diabet. Analizele ulterioare au arătat că riscul de a acuza dureri de spate și de umăr ori gât scade dacă persoana diabetică este mai activă din punct de vedere fizic.

Artrita afectează 350 de milioane de oameni din întreaga lume
Artrita afectează 350 de milioane de oameni din întreaga lume. Sursa: Unsplash

Autorii speculează posibilitatea ca asocierea dintre artrita reumatoidă și diabet să fie rezultatul unei inflamații cronice sau a unui tratament steroidian, care poate duce la diabet zaharat de tip 2, mai degrabă decât o legatură între diabetul de tip 1 autoimun și artrita reumatoidă. Ei subliniază faptul că excluderea persoanelor cu vârsta sub 40 de ani a însemnat că majoritatea celor implicați în studiu sufereau, probabil, de diabet zaharat de tip 2.

“Este posibil ca durerea cronică cu care se confruntă persoanele cu artrită să reprezinte o barieră în calea exercițiului, ceea ce constituie de asemenea un factor de risc pentru diabetul de tip 2” – a explicat Dr. Stig Molsted de la Spitalul Universitar Nordsjaellands, Hillerød, Danemarca. “Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să informeze pacienții cu diabet zaharat că exercițiile fizice regulate reprezintă un tratament recunoscut pentru diabet și pentru artrită, acestea putând avea efecte pozitive atât asupra controlului zahărului din sânge, cât și a durerii musculo-scheletale” – a adăugat acesta.

Artrita este o boală frecventă, afectând 350 de milioane de oameni din întreaga lume, cu aproximativ 10 milioane de persoane în Marea Britanie și aproximativ 52 de milioane în Statele Unite ale Americii. Artroza, cauzată de deteriorarea cartilajului în articulații, este cea mai frecventă formă de afectare articulară. În artrita reumatoidă, mucoasa articulară devine inflamată, manifestându-se ca o boală autoimună, care afectează întregul corp.

Acesta este un studiu observațional, astfel încât nu se pot trage concluzii clare despre cauză și efect, iar autorii subliniază mai multe limitări, inclusiv faptul că studiul se bazează pe date auto-raportate, care ar fi putut afecta rezultatele.

Citește și: