STUDIU. Un nou tip de insulină administrat săptămânal, eficace în controlul diabetului zaharat de tip 1

  • Diabet



Diabetul zaharat de tip 1 este o boală cronică autoimună, în care sunt distruse celulele beta de la nivelul pancreasului, cu imposibilitatea acestuia de a mai produce insulina. Insulina este un hormon implicat în controlul glicemiei din sânge, iar lipsa acesteia duce la hiperglicemie (creșterea nivelului de zahăr din sânge), cu afectare multisistemică. Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 necesită administrarea zilnică de insulină pentru a menține nivelul glicemiei serice într-un interval normal, cu menținerea flexibilității legată de mese și de nivel de activitate depus zilnic.

Standardul în terapia diabetului zaharat de tip 1 este fie insulina, care presupune administrarea a multiple injecții zilnice cu insulină bazală (degludec) și insulină în bolus, fie infuzie continuă subcutanată cu analogi de insulină. Administrarea insulinei bazale se face pentru a inhiba glucogeneza și ketogeneza preprandial, iar insulina cu durată scurtă de acțiune este administrată în momentul mesei pentru a stabiliza nivelul glicemiei în funcție de aportul de carbohidrați și alți macronutrienți. În cazurile în care este necesar tratamentul pentru corecția hiperglicemiei este administrată insulina de corecție. Pentru a urmări dacă diabetul zaharat de tip 1 este bine controlat se fac analize de sânge, cu măsurarea nivelului glicemiei și a hemoglobinei glicozilate, care reflectă nivelul mediu al glucozei în cursul ultimelor 2-3 luni anterioare testării.

abonare

Într-un studiu publicat în The Lancet s-a descoperit că insulina icodec administrată o dată pe săptămână poate fi la fel de eficientă în controlul diabetului zaharat de tip 1 ca insulina bazală administrată o dată pe zi. Insulina icodec este un analog de insulină bazală cu administrare săptămânală, deoarece timpul de înjumătățire al acesteia permite o acoperire bazală timp de o săptămână după o singură injecție.

Folosind icodec, media hemoglobinei glicate a scăzut de la 7.59% la o medie estimată de 7.15 % în săptămâna 26, comparativ cu degludec, cu o scădere de la 7.63% la 7.10%. Scăderea medie a hemoglobinei glicozilate a fost de 0.51% pentru degludec, respectiv 0.47% pentru icodec, confirmând faptul că icodec nu este inferioară degludecului. În săptămâna 52, valorile hemoglobinei glicozilate au scăzut semnificativ mai mult prin folosirea insulinei administrate săptămânal (icodec). S-a observat că numărul episoadelor de hipoglicemie a fost mai crescută în grupul celor care își administrau icodec, însă majoritatea au fost corectate cu administrare orală de carbohidrați.

masurare-glicemie-a-jeun-acasa
Image by pikisuperstar on Freepik

„Mulți oameni consideră că gestionarea unei boli cronice pe termen lung, cum ar fi diabetul, este foarte dificilă, recunoscând că omit administrarea insulinei. Injecțiile omise pot afecta controlul glicemiei, iar lipsa complianței la tratament a fost legată de creșterea ratelor de cetoacidoză diabetică, o complicație gravă a afecțiunii care poate pune viața în pericol. Reducerea frecvenței injecțiilor cu insulină ar putea reduce povara tratamentului pentru persoanele cu această afecțiune, cu îmbunătățirea controlului glicemic”, a declarat Prof. David Russell-Jones, Professor of Diabetes and Endocrinology at the University of Surrey, într-un articol publicat în Technology Networks.

Studiul a fost condus în 99 de unități din 12 țări, pe o perioadă de 52 de săptămâni. Scopul acestuia a fost să testeze eficacitatea si siguranța administrării unei singure doze de insulină bazală săptămânal (icodec), comparativ cu o injecție zilnică cu insulină bazală (degludec). Pentru a cerceta eficacitatea icodecului, au fost incluși în studiu 582 de pacienți diagnosticați cu diabet zaharat de tipul 1. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri, primul a făcut injecții cu icodec o dată pe săptămână, iar celuilalt i-au fost administrate injecții zilnice cu degludec. Insulina cu durată scurtă de acțiune postprandial a fost folosită pentru ambele grupuri.

În continuare sunt necesare studii mai ample, cu monitorizarea continuă a nivelului glucozei din sânge pentru a demonstra siguranța acestei metode.

Citește și: