#ADA23. COORDINATE-Diabetes: Un program educațional dedicat medicilor cardiologi optimizează prescrierea tratamentelor pentru pacienții cu diabet zaharat

  • Cardiologie
  • DiabetNumărul de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 şi boală cardiovasculară aterosclerotică care au primit îngrijiri medicale optime a crescut de peste 4 ori în urma utilizării unei intervenţii educaţionale pentru prescrierea statinelor de intensitate crescută, inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) sau blocanților receptorilor angiotensinei (ARBs), inhibitorilor SGLT2 (sodium-glucose cotransporter 2) și/sau agoniștilor GLP-1 (glucagon-like peptide 1), pe parcursul unui an.

Acestea sunt rezultatele studiului COORDINATE-Diabetes, care au fost inițial prezentate în martie la sesiunile științifice ale American College of Cardiology și World Heart Federation și publicate simultan în JAMA, iar apoi dezbătute în cadrul unui simpozion al celei de-a 83-a sesiune științifică a American Diabetes Association (ADA), care a avut loc în luna iunie.

abonare

Aproape 40% dintre pacienţii înrolaţi în clinicile unde a avut loc intervenţia au primit terapie triplă, în timp ce în clinicile din grupul de control, care au continuat prescrierea medicamentelor conform practicilor anterioare includerii în studiu, mai puţin de 15% dintre pacienţi au primit triplă terapie. Rata de prescripție individuală a fiecărui grup de medicamente a fost, de asemenea, mai ridicată în clinicile unde s-a desfăşurat intervenţia educaţională.

Rezultatele studiului COORDINATE-Diabetes indică importanţa educării atât a clinicienilor, cât şi a pacienţilor, precum şi abordarea multidisciplinară a cazurilor cu diabet zaharat de tip 2 şi boală cardiovasculară aterosclerotică, esenţiale pentru managementul optim al acestor pacienţi. Cost-eficacitatea intervenției urmează a fi evaluată.

Despre COORDINATE-Diabetes

În prezent, doar aproximativ 20% dintre pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 și boală aterosclerotică cardiovasculară, insuficiență cardiacă sau boală cronică renală primesc medicamentele adecvate indicate de ghiduri. Studiul COORDINATE-Diabetes a inclus 43 de clinici de cardiologie din Statele Unite și a avut scopul de a îmbunătăți prescrierea celor trei grupuri de terapii recomandate de ghiduri (statine cu intensitate crescută, inhibitori ACE sau ARBs, inhibitori SGLT2 şi/sau agonişti GLP-1) la pacienții care au atât diabet zaharat de tip 2, cât și boală cardiovasculară aterosclerotică.

În mod aleatoriu, 20 dintre centre au fost repartizate în grupul în care a avut loc intervenţia educaţională pentru optimizarea prescrierii terapiilor. Intervenţia a avut la bază analiza barierelor locale, dezvoltarea unor căi locale de îngrijire interdisciplinară care abordează barierele identificate anterior, îngrijirea coordonată, educarea personalului clinicilor, inclusiv prin distribuirea unor materiale educaționale, precum şi evaluarea performanţelor clinice prin utilizarea unor metrici şi feedback legat de rezultate. În cadrul acestor 20 de clinici au fost înrolaţi aproape 460 de pacienţi. Celelalte 23 de clinici, care au avut în total 590 de pacienți incluși în studiu, au oferit îngrijirile medicale raportate la ghidurile de practică așa cum au obișnuit și înainte de înrolarea în studiul COORDINATE-Diabetes.

A fost evaluată proporția de participanți cărora le-au fost prescrise toate cele trei grupuri de terapii recomandate, le 6-12 luni de la înrolare. Deși în cadrul studiului COORDINATE-Diabetes au fost îndepărtate o serie de bariere, două treimi dintre participanți nu au primit terapia optimă.

#ADA23. COORDINATE-Diabetes: creşterea prescrierii terpiilor optime la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 şi boală cardiovasculară aterosclerotică prin educaţie şi colaborare interdisciplinară
Sursa foto: Unsplash

Ținta studiului a fost reprezentată de medicii cardiologi, care interacționează mai des cu acești pacienți față de endocrinologi, însă rezultatele sunt relevante pentru toți medicii care îngrijesc persoane cu diabet zaharat de tip 2, inclusiv medicii de familie. Modelul bazat de echipă pe termen lung, promovat în cadrul studiului COORDINATE-Diabetes presupune că toată lumea este implicată în îngrijirea pacienților și este responsabilă pentru a asigura urmarea celor mai bune practici. Este recomandată, pentru toți specialiștii, utilizarea resurselor disponibile pe site-ul COORDINATE.

Citește și: