#ADA23. Un nou record de eficacitate al unui medicament pentru obezitate: Retatrutide scade cu 25% greutatea corporală în mai puțin de un an și îmbunătățește statusul metabolic

  • Diabet
  • PrevențieAdministrarea retatrutide a determinat o scădere a masei corporale fără precedent la persoanele supraponderale sau obeze, cu sau fără diabet zaharat de tip 2, setând un nou record de eficacitate a unui tratament pentru obezitate. Acestea sunt concluziile a două studii prezentate în cadrul sesiunilor științifice ale American Diabetes Association (ADA) de anul acesta. Simultan, rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine și în The Lancet.

La persoanele care au avut diabet zaharat de tip 2, administrarea celei mai ridicate doze testate a tratamentului investigațional a determinat reducerea masei corporale cu 17%, la 36 de săptămâni de la administrare. Niciun alt medicament nu a avut un efect atât de important asupra greutății la această categorie de pacienți. Dintre persoanele non-diabetice, retatrutide a redus masa corporală cu minim 30% la peste 25% dintre aceștia, cu minim 20% la peste 60% dintre aceștia și cu minim 15% la aproape 85% dintre participanții fără diabet zaharat de tip 2.

abonare

În plus față de scăderea în greutate, administrarea retatrutide a îmbunătățit statusul metabolic al participanților la studiu. Principalele rezultate:

  • Administrarea retatrutide în doza cea mai crescută timp de 24 de săptămâni a determinat rezoluția completă a steatozei hepatice la 80% dintre persoanele la care minim 10% dintre volumul ficatului a fost steatozic. La 48 de săptămâni, procentul a crescut la 90%.
  • 77% dintre pacienții diabetici au ajuns la un nivel al hemoglobinei glicozilate mai scăzut de 6,5%, iar 27% au avut acest marker sub 5,7%, în urma administrării terapiei investigaționale.
  • Cea mai ridicată doză administrată de retatrutide a scăzut nivelurile de trigliceride cu 40% în medie și a redus cu 22% valorile colesterolului LDL (low density lipoprotein).
#ADA23. Retatrutide setează un nou record de eficacitate a unui medicament pentru obezitate, inclusiv în prezența diabetului zaharat
Sursa foto: Unsplash

Retatrutide este un agent terapeutic investigațional care are drept efect pierderea în greutate prin țintirea mai multor mecanisme. Funcționează ca agonist al receptorilor pentru trei dintre hormonii principali implicați în senzația de foame și metabolism: GIP (glucose-dependent insulinotropic polypeptide), GLP-1 (glucagon-like peptide 1) și glucagon. Activitatea de agonist al glucagonului determină efectul de clearance al lipidelor de la nivel hepatic, reducând gradul de steatoză.

Cele două studii de fază II au inclus în total peste 600 de persoane supraponderale sau obeze, cu sau fără diabet zaharat de tip 2. Peste jumătate dintre aceștia au primit retatrutide timp de 48 de săptămâni. Gradul de steatoză hepatică a fost determinat prin IRM. Cele mai frecvente evenimente adverse au fost gastrointestinale, de tip ușor sau moderat, fiind raportate la 16% dintre persoanele care au primit cea mai ridicată doză de tratament. Acestea au fost în general comparabile cu cele asociate administrării agoniștilor GLP-1.

Constatarea că acest tratament investigațional determină mobilizarea lipidelor hepatice este foarte importantă deoarece nu există în prezent un medicament aprobat de U.S. Food and Drug Administration cu indicație de ameliorare a steatozei hepatice. Niciun monoagonist al receptorului GLP-1, precum semaglutide sau liraglutide, nu determină un clearance al steatozei hepatice de peste 50%, astfel că noua terapie ar putea reprezenta un medicament de bază pentru acești pacienți în viitor. Retatrutide este testat în prezent în mai multe studii clinice, inclusiv studiul TRIUMPH-3, care va include aproximativ 1800 de persoane cu obezitate severă și boli cardiovasculare.

Citește și: