Liraglutida, aprobată de FDA pentru tratamentul obezității la adolescenți

  • Acces la inovație



Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA – Food and Drug Administration) a aprobat liraglutida pentru scăderea ponderală la adolescenții cu obezitate. Această aprobare marchează o etapă importantă în domeniul obezității pediatrice, pentru care nu au mai apărut noi opțiuni de tratament din anul 2003. Până acum existau numai doi agenți terapeutici indicați pentru scăderea ponderală la această grupă de vârstă. 

Aprobarea s-a bazat pe un studiu care a demonstrat că liraglutida, asociată modificării stilului de viață, produce o scădere mai mare în greutate și o reducere mai mare a indicelui de masă corporală la adolescenții cu obezitate, în comparație doar cu schimbarea stilului de viață. Aprobarea FDA se bazează pe constatarea că beneficiile liraglutidei sunt mai mari decât riscurile pentru adolescenți. Până acum, doar fentermina și orlistat erau aprobate de FDA pentru adolescenții cu obezitate, fentermina fiind indicată doar după vârsta de 16 ani. 

abonare

„Avem rezultate dintr-un studiu randomizat, puternic, publicat deja, și am primit undă verde din partea FDA. Asta ar trebui să ofere clinicienilor siguranță și încredere în utilizarea liraglutidei în practica medicală”, a declarat Dr. Aaron S. Kelly, autorul principal al studiului și profesor de pediatrie și codirector al Centrului pentru obezitate pediatrică, în cadrul Facultății de Medicină la Universitatea Minneapolis, SUA.

Liraglutida creează o nișă importantă pentru medicamente sigure și eficiente în managementul obezității la adolescenți, utilizate sub formă de adjuvante la modificările stilului de viață, care sunt adesea insuficiente.

Scădere modestă a indicelui de masă corporală (IMC)

Studiul randomizat, multicentric, controlat placebo, a inclus adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, cu obezitate (IMC ≥ 30 kg/mp), care au răspuns modest la recomandările referitoare strict la modificarea stilului de viață. Cei 251 de pacienți au fost împărțiți în două grupuri, primind fie 3 mg de liraglutidă, fie placebo, timp de 56 de săptămâni. În acest timp, ambele grupuri au primit recomandări în vederea adoptării unui stil de viață sănătos (consiliere cu privire la nutriția sănătoasă și activitatea fizică pentru pierderea în greutate). 

Rezultatele studiului, publicate în revista științifică New England Journal of Medicine, nu au fost impresionante în ceea ce privește scăderea ponderală și, mai important, liraglutida nu a fost asociată cu modificări semnificative ale markerilor metabolici, precum rezistența la insulină, proteina C reactivă de sensibilitate înaltă, LDL-colesterol, trigliceride și hemoglobina glicozilată (HbA1c).

După un an de tratament cu liraglutidă, s-a observat o scădere medie de 5% a indicelui de masă corporală (IMC), comparativ cu valoarea inițială și cu grupul placebo, care nu a înregistrat nicio modificare medie față de valoarea inițială.

După 56 de săptămâni de tratament cu liraglutidă, IMC s-a redus cu 5% la 43% dintre pacienți și cu 10% la 26% dintre adolescenți, comparativ cu aceleași rate de scădere, detectate la 19% și, respectiv, la 8% dintre pacienții din brațul de control cu placebo.

“În general, așteptăm prea mult atunci când vine vorba de obezitatea la copii; cu cât intervenția este mai timpurie, cu atât mai bine. O reducere de 3-4% a IMC la vârsta de 12-13 ani poate însemna mult în timp, astfel că poate fi aplatizată o traiectorie tipică de creștere progresivă în greutate a adolescenților”, a completat Dr. Aaron S. Kelly.

liraglutide adolescenti obezitate
Rezultatele studiului pe scurt: liraglutida conduce la scăderi modeste ale IMC-ului, însă la o proporție mai mare de pacienți față de placebo. Sursa foto: NEJM.

Chirurgia bariatrică, deși foarte eficientă și de obicei sigură, este privită de mulți medici, pacienți și familiile acestora drept o intervenție de ultimă instanță, având un nivel foarte scăzut de utilizare în rândul adolescenților.

„Cu cât tratăm mai devreme obezitatea la tineri, cu atât mai bine, având în vedere că tinde să îi urmărească și în viața de adult. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă reducerea greutății cu un agent farmacologic va contribui la prevenirea traiectoriei ascendente a greutății și a complicațiilor. Până în prezent, pare că intervenția chirurgicală este mai eficientă”, a comentat Prof. Dr. Sonia Caprio, endocrinolog pediatru, Universitatea Yale.

Complianța la tratamentul cu liraglutidă este, de asemenea, importantă. Acest studiu a urmărit pacienții pentru primele 26 de săptămâni de la finalizarea tratamentului de 56 de săptămâni și a arătat că, în medie, greutatea adolescenților a revenit la nivelul inițial la 6 luni după oprirea tratamentului.

Opțiunile existente de tratament au multiple limitări și neajunsuri

Cele două medicamente existente pentru tratamentul obezității la adolescenți au dezavantaje semnificative care limitează utilizarea acestora. Orlistat și fentermina sunt singurele farmacoterapii aprobate de FDA și pot fi utilizate numai la persoanele cu vârsta de peste 12 ani, respectiv peste 16 ani. Orlistat, aprobat de FDA în 2003, limitează absorbția lipidelor la nivel intestinal, producând astfel reacții adverse frecvente, din sfera gastrointestinală. Aprobarea fenterminei datează încă din 1959, însă are o bază slabă de dovezi și este utilizată pe termen scurt, în general, maxim 12 săptămâni.

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) nu a aprobat niciun agent farmacologic pentru obezitate la copii și adolescenți.

Liraglutida, un agonist GLP-1 (glucagon-like peptide-1), crește nivelul postprandial al insulinei într-o manieră dependentă de glucoză, reduce secreția de glucagon, întârzie golirea gastrică și induce scăderea ponderală prin reducerea apetitului. Liraglutida a fost aprobată de FDA și EMA ca adjuvant la modificarea stilului de viață pentru gestionarea greutății la adulții supraponderali care au cel puțin o complicație determinată de obezitate. 

Într-un studiu anterior care a inclus adulți supraponderali/obezi care asociau hipertensiune arterială sau dislipidemie, liraglutida (3 mg zilnic) a dus la pierderea semnificativă în greutate, îmbunătățirea markerilor metabolici și a calității vieții. Noile date au arătat că liraglutida, utilizată ca adjuvant la modificarea stilului de viață la adolescenții cu obezitate, duce la o reducere mai mare a IMC, comparativ cu placebo, însă fără efecte asupra markerilor metabolici la adolescenți.

Efectele agoniștilor receptorilor GLP-1 asupra diverselor sisteme și organe
Efectele agoniștilor receptorilor GLP-1 asupra diverselor sisteme și organe. Sursa foto: ResearchGate

Tratamentul obezității durează toată viața

Obezitatea este o boală cronică, progresivă, care afectează peste 107 milioane de copii și adolescenți din întreaga lume și este asociată cu multiple afecțiuni coexistente și complicații.

Mai mult de 70% dintre persoanele care au obezitate înainte de pubertate vor avea obezitate și la vârsta adultă. Acest lucru subliniază necesitatea unor intervenții eficiente și durabile, cu profiluri de siguranță adecvate, încă de la începutul vieții. Tratamentul de primă linie al obezității la copii și adolescenți constă, în mod obișnuit, în terapia stilului de viață, care de multe ori conduce la răspunsuri modeste.

„Obezitatea este o boală cronică care necesită tratament cronic, la fel ca hipertensiunea arterială”, a subliniat Dr. Kelly, care a citat recidiva observată în studiul său, atunci când s-a oprit administrarea liraglutidei, drept dovadă suplimentară a acestui concept. „Tratamentul obezității este pe tot parcursul vieții”. Dr. Kelly a subliniat importanța discuției între clinicieni și pacienții adolescenți, împreună cu familiile acestora, despre perspectiva de a necesita ani de zile tratamentul cu liraglutidă, pentru a menține scăderea ponderală. 

Pe termen scurt, Dr. Kelly, autorul studiului, prevede că tratamentul cu liraglutidă va fi administrat în principal adolescenților care solicită îngrijire în centrele specializate în gestionarea obezității. “Cred că, în cele din urmă, vom face trecerea către utilizarea acestui tratament și în centrele de îngrijire primară, dar acest lucru se va întâmpla în timp.”

Citește și: