#ILC2019: Steatoza hepatică non-alcoolică dublează riscul de deces prin ciroză și cancer hepatic

  • Health literacy



Steatoza hepatică non-alcoolică evoluează în afecțiuni mai grave ale ficatului, precum ciroza sau carcinomul hepatocelular. Aceste rezultate au fost detaliate de două studii prezentate în cadrul Congresului Internațional de Hepatologie 2019, desfășurat la Viena. Deși steatoza hepatică afectează aproape un sfert din populația adultă a lumii, evoluția acestei boli nu se cunoaște în totalitate.

Rezultatele studiilor epidemiologice

În cadrul congresului au fost prezentate două studii, realizate în Franța și în Germania, care au urmărit un total de 340.707 pacienți cu steatoză hepatică non-alcoolică.

abonare

În cadrul cohortei de pacienți din Franța:

  • 1.491 de cazuri de steatoză hepatică non-alcoolică (care reprezintă 1.2% din totalul pacienților) au evoluat spre ciroză hepatică compensată, iar peste un sfert dintre acestea (27.5%) s-au decompensat;
  • 6.3% dintre pacienți au dezvoltat direct ciroză hepatică decompensată (o formă mai gravă, ce poate pune viața în pericol);
  • 0.9% dintre pacienți au dezvoltat carcinom hepatocelular pe baza steatozei.

Rezultate similare au fost observate și la pacienții din Germania:

  • 411 de pacienți (care reprezintă 0.4% din total) au dezvoltat ciroză hepatică compensată;
  • 20.5% dintre pacienți au prezentat ciroză hepatică decompensată;
  • 0.4% dintre pacienți au dezvoltat carcinom hepatocelular pe baza steatozei;
  • 11 pacienți au beneficiat de transplant hepatic.

Aceste afecțiuni care se dezvoltă pe baza steatozei non-alcoolice asociază un risc crescut de deces: după 7 ani de urmărire, studiul din Franța a raportat o mortalitate generală de 7.9% și de 34.6% în cazurile complicate cu ciroză hepatică decompensată.

Asocierea comorbidităților hepatice (ciroză hepatică compensată ori decompensată, carcinom hepatocelular, ori necesitatea unui transplant hepatic) crește semnificativ mortalitatea pacienților cu steatoză hepatică non-alcoolică. Conform studiului din Germania:

  • Mortalitatea este de 2.71 ori mai ridicată în cazul cirozei compensate, și de 4.21 ori mai ridicată în cazul celei decompensate;
  • Carcinomul hepatocelular crește mortalitatea în cadrul steatozei non-alcoolice de 13.69 ori;
  • Persoanele care au beneficiat de transplant hepatic au avut un risc de 2.23 ori mai ridicat de a deceda decât pacienții similari, care nu au ajuns în acest stadiu.

Înainte să efectuăm acest studiu, impactul global al steatozei hepatice non-alcoolice nu era cunoscut, iar evoluția bolii nu era în totalitate înțeleasă. Am fost surprinși de mortalitatea ridicată a acestor pacienți, aproape dublă față de persoanele de aceeași vârstă, ce nu suferă de steatoză. În plus, evoluția spre ciroză nu este suficient diagnosticată la pacienții noștri – mulți fiind diagnosticați doar în urma unui episod de decompensare. Sunt necesare eforturi în direcția diagnosticului și tratamentului precoce, pentru a  împiedica această evoluție îngrijorătoare a bolii, afirmă Prof. Jerome Boursier, de la Universitatea din Angers, Franța.

Despre steatoza hepatică non-alcoolică

Aspectul steatozei hepatice, evidențiat prin microscopie optică: hepatocitele normale (colorate în roșu) sunt înconjurate de picături de grăsime, care nu fac parte din structura normală a ficatului
(colorate în alb).
Copyright © 2009 Michael Bonert, Wikimedia Commons

Steatoza hepatică non-alcoolică reprezintă o afecțiune a ficatului, ce presupune acumularea de grăsime în structura hepatică. Denumirea acesteia o deosebește de afectarea hepatică cauzată de consumul excesiv de alcool, care și acesta conduce la acumulare de grăsimi. Această maladie afectează 52 de milioane de persoane în Uniunea Europeană. Factori de risc ai steatozei hepatice non-alcoolice includ diabetul zaharat, obezitatea, și în general adoptarea unei diete nesănătoase, bogate în lipide.

Puteți citi cele mai importante noutăți din domeniul hepatologiei, de la Congresul Asociației Americane pentru Studiul Ficatului 2018, aici.

Citește și: