STUDIU. Exercițiile fizice regulate pot reduce progresia steatozei hepatice non-alcoolice, independent de scăderea în greutate

  • Prevenție



Exercițiile fizice reduc depunerea de lipide la nivel hepatic la pacienții cu steatoză hepatică non-alcoolică, fiind asociate cu o rată de succes de peste trei ori mai mare în obținerea unui răspuns clinic (obiectivat prin examinare RMN), față de standardul de îngrijire folosit în prezent. Beneficiile au fost semnificative, chiar și în absența scăderii ponderale. Datele provin dintr-o meta-analiză care a inclus 14 studii, realizată de American College of Gastroenterology.

Nivelul de exercițiu trebuie să ajungă la un nivel de 750 MET-minute/săptămână sau echivalentul a 150 de minute pe săptămână de mers susținut pentru a avea un răspuns terapeutic, independent de scăderea ponderală.

abonare

Au fost analizate dovezile reducerii încărcării lipidice a ficatului ca răspuns la exercițiul fizic în grade diferite folosind imagistica de rezonanță magnetică (IRM sau RMN). Concluzia a fost că există o reducere de aproximativ 30% a progresiei steatozei hepatice dacă se respectă regimul de antrenament fizic.

„Înaintea acestui studiu, se considera că o scădere ponderală de cel puțin 5% era necesară pentru a îmbunătăți semnificativ histologia hepatică. Descoperirile noastre arată că, de fapt, nu scăderea ponderală este obiectivul pentru reducerea progresiei steatozei, ci antrenamentul fizic regulat care scade acumularea de lipide, chiar și fără scăderea ponderală”, a precizat Dr. Jonathan Stine, autor principal, într-un interviu acordat Medscape.

steatoza hepatica non-alcoolica
150 de minute pe săptămână de efort cu intensitate medie pot duce la reducerea depunerii de lipide la pacienții cu steatoză hepatică non-alcoolică

Vârsta medie a persoanelor incluse în studii a fost de 53 de ani, cu o medie a IMC de 31 kg/mg2. Durata examinărilor a variat de la 4 până la 52 de săptămâni, iar exercițiile fizice au inclus efort de tip aerobic, intervale de intensitate crescută, greutăți și exerciții combinate de tip aerob și cu greutăți.

Niciun studiu din cele incluse nu a pus în evidență scăderea semnificativă în greutate necesară pentru un răspuns histologic (7% până la 10%). Media reducerii ponderale a fost de 2,8% în rândul celor care au depus efort fizic.

Per total, 7 studii cu 152 de participanți au adus dovezi asupra faptului că steatoza hepatică documentată IRM s-a redus cu 30%. Rata medie în reducerea grăsimii de la nivelul hepatic a fost de 34% pentru cei care au făcut exerciții fizice și 13% în grupurile de control.

Exercițiile care au atins niveluri de 750 MET-minute per săptămână au dus la reducerea cu 30% sau chiar mai mult din încărcătura steatozică hepatică la 39,3% din participanți, comparativ cu 25,7% care nu au depășit această intensitate a efortului fizic.

Răspunsul la tratament a rămas independent de scăderea ponderală semnificativă, aceasta fiind considerată peste 5% din greutatea inițială.

Cercetările nu se opresc aici, echipa continuă prin compararea directă a intensității exercițiilor de 750 MET-minute pe săptămână și 1000 MET-minute pe săptămână cu standardul de îngrijire clinică la adulții cu steatohepatită non-alcoolică dovedită prin biopsie, aceasta fiind tipul progresiv de steatoză hepatică non-alcoolică.

În prezent, societățile profesionale medicale nu au ajuns la un consens în privința programului de activitate fizică optimă pentru pacienții cu steatoză hepatică, dar majoritatea ghidurilor clinice susțin că cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate cu intensitate moderată sunt benefice.

Deși sunt necesare mai multe studii clinice, efortul fizic pare că reduce steatoza hepatică, aducând în plus și alte beneficii, cum ar fi sănătatea cardio-respiratorie și îmbunătățirea biologiei vasculare.

Citește și: