STUDIU. Cancerul, principala cauză de deces în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2

  • DiabetMortalitatea prin cancer este mai ridicată cu 18% în rândul pacienților cu diabet de tip 2 (în vârstă de peste 35 de ani) comparativ cu populația generală. Persoanele cu diabet au avut, de asemenea, aproape dublul ratei de mortalitate a populației generale din cauza anumitor tipuri de cancer colorectal, hepatic, pancreatic și endometrial, despre care se cunoaște că sunt mai prevalente la această categorie populațională.

Rata mortalității de toate cauzele a scăzut pentru toate categoriile de vârstă în timpul perioadei de studiu, însă povara cancerului este în continuare foarte mare pentru persoanele vârstnice cu diabet tip 2.

abonare

Concluziile aparțin unui studiu observațional de mari dimensiuni, condus de specialiști de la Universitatea din Leicester, publicat în Diabetologia. S-a observat și:

  • Creștere cu 9% în cazul cancerelor mamare indiferent de vârstă și cu 4,1% pe an pentru femeile tinere cu diabet de tip 2
  • De 2,4 ori mai multe decese înregistrate în cazul cancerului colorectal

Rezultatele subliniază nevoia de strategii de prevenție care aduc valoare pentru populație și cetățeni, precum și ideea că organismul uman este un sistem complex și trebuie abordat în mod integrat, mai ales în ceea ce privește prevenția primară.

Cercetarea s-a bazat pe date din Clinical Practice Research Datalink (CPRD), incluzând o perioadă de 20 de ani, 1998-2018. Datele de la peste 130 de mii de persoane din Anglia au fost analizate. Conform autorilor, studiile anterioare au investigat pe larg inegalitățile în managementul cardiovascular al persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 pe baza factorilor socio-demografici, dar se cunosc puține lucruri despre inegalitățile în ratele mortalității prin cancer, ceea ce i-a determinat să desfășoare un astfel de studiu.

Expunerea prelungită la efectele creșterii glicemiei și a nivelului de insulină, rezistenței la insulină și inflamației cronice reprezintă mecanismele biologice potențiale care stau la baza acestor observații. Mai mult, au fost publicate noi dovezi ale unei legături biologice bazate pe proteina prostasină. Citește mai multe detalii: STUDIU. Prostasina – biomarker de risc pentru apariția diabetului de tip 2 și pentru mortalitatea prin cancer

„Studiul nostru are implicații importante clinice și de sănătate publică. Prevenirea bolilor cardiovasculare a fost și este considerată încă o prioritate la persoanele cu diabet. Rezultatele noastre contestă acest punct de vedere, arătând că bolile oncologice ar putea să fi depășit bolile cardiovasculare ca principală cauză de deces la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Prin urmare, strategiile de prevenire a cancerului merită cel puțin un nivel similar de atenție ca și prevenirea bolilor cardiovasculare, în special la persoanele în vârstă și pentru unele tipuri de cancer. Ar trebui luate în considerare și intervenții personalizate pentru fumători, care au avut rate mai mari și în creștere constantă a mortalității prin cancer”, a declarat Prof. Suping Ling, investigator principal, pentru Inside Precision Medicine.

Se estimează că mai mult de 500 de milioane de adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani trăiau cu diabet la nivel global în 2021, peste 90% dintre aceștia având diabet de tip 2.

Citește și: