STUDIU. Prostasina – biomarker de risc pentru apariția diabetului de tip 2 și pentru mortalitatea prin cancer

  • Health literacy



Persoanele cu nivel crescut de prostasină au risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 și risc crescut de a deceda din cauza cancerului dacă asociază hiperglicemie. Râmăne încă neclar dacă prostasina este doar un indicator pentru apariția diabetului, caz în care ar putea fi folosit în viitor drept biomarker ușor accesibil pentru screening, sau dacă există o relație de cauzalitate între prostasină și diabet, ceea ce ar putea conduce la dezvoltarea unor terapii țintite pentru diabet și cancer.

Datele studiului au fost publicate în revista științifică Diabetologia, rezultatele rămânând semnificative chiar și după ajustarea pentru factorii care contribuie la apariția diabetului și a cancerului, precum: vârstă, sex, circumferința abdominală, fumat, consum de alcool, nivelul LDL-colesterolului, tensiune arterială și utilizarea medicației antihipertensive.

abonare

Principalele rezultate ale studiului:

  • asociere pozitivă între nivelurile plasmatice ridicate de prostasină și dezvoltarea diabetului;
  • persoanele cu cele mai înalte niveluri de prostasină au risc dublu de a dezvolta diabet;
  • riscul de deces prin cancer crește cu 24% la persoanele fără hiperglicemie pentru fiecare dublare a concentrației de prostasină, respectiv cu 139% pentru persoanele cu hiperglicemie.

Studii anterioare au dovedit că pacienții cu diabet de tip 2 au risc semnificativ crescut de a dezvolta diverse forme de cancer și că medicația hipoglicemiantă are rol benefic prin scăderea nivelului glucidelor care promovează creșterea tumorală. Persoanele care suferă de diabet zaharat au risc dublu de a dezvolta cancer pancreatic, endometrial și hepatic; în plus, sunt cu 30% mai predispuse să dezvolte cancer de colon și cu 20% să dezvolte cancer mamar.

Prostasina este o serin protează extracelulară, care stimulează canalele epiteliale de sodiu exprimate pe scară largă în țesuturile epiteliale. Prostasina are efect supresor asupra tumorilor cu diverse localizări, inclusiv cap, gât, tumori cu celule scuamoase, sân, colon, rect, prostată. Astfel, scăderea expresiei prostasinei se asociază cu rezultate nefavorabile în evoluția cancerului. Cu toate acestea, carcinomul ovarian pare a fi o excepție, caz în care prostasina este supraexprimată la nivelul ovarelor, iar concentrația crescută a prostasinei serice servește drept potențial marker de diagnostic pentru carcinomul ovarian.

Unul dintre posibilele mecanisme implicate în legătura dintre diabet și cancer este tranziția epitelial-mezenchimală indusă de hiperglicemie, care se consideră că facilitează metastazarea cancerului. Capacitatea de a inhiba tranziția țesutului epitelial la țesut mezenchimal în celulele canceroase reprezintă o explicație importantă pentru supresia tumorală dependentă de prostasină, ceea ce sugerează posibilitatea unui efect supresor al prostasinei față de tumorile induse de hiperglicemie.

Rolul prostasinei în dezvoltarea diabetului și a cancerului a fost studiat printr-o analiză a legăturii dintre nivelul plasmatic al prostasinei și diabet pe un grup de 4.658 de adulți înrolați în cohorta Malmo de studiu a cancerului și dietei între anii 1991-1994, dintre care numai 8% aveau diabet zaharat.

prostasina biomarker diabet cancer-2
Persoanele cu nivel crescut de prostasină au risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, și risc crescut de a deceda din cauza cancerului dacă asociază hiperglicemie. Sursa foto: Diabetologia

După excluderea persoanelor cu diabet preexistent la momentul debutului studiului, 702 persoane (16%) au dezvoltat diabet într-un interval de 22 de ani de urmărire a acestora. Analiza datelor a fost ajustată pentru o serie de factori asociați cu dezvoltarea diabetului, demonstrând că nivelurile ridicate de prostasină se asociază pozitiv cu prezența diabetului. Pacienții cu cele mai înalte niveluri de prostasină au avut un risc aproape dublu de a dezvolta diabet, comparativ cu persoanele cu cele mai mici niveluri de prostasină.

Nivelurile de prostasină au fost un predictor mai bun al diabetului la persoanele mai tinere, cu niveluri mai scăzute ale glicemiei și o funcție renală mai bună. Autorii studiului speculează că nivelul crescut de prostasină ar putea fi un răspuns compensator la hiperglicemie, însă insuficient pentru a opri sau inversa agravarea controlului glicemiei. În plus, deoarece prostasina poate fi secretată în urină, funcția renală normală ajută la menținerea nivelurilor optime de prostasină în sânge.

Nivelul prostasinei s-a asociat în mod semnificativ atât cu mortalitatea prin cancer, cât și cu mortalitatea de orice cauză, fără vreo asociere cu decesul de cauză cardiovasculară. Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 24 de ani, 651 de persoane au decedat din cauza cancerului. Participanții cu cele mai ridicate niveluri de prostasină în sânge au avut un risc cu 43% mai mare de deces prin cancer decât cei cei cu nivelurile cele mai scăzute. Pentru fiecare dublare a concentrației de prostasină, riscul de mortalitate prin cancer a crescut cu 139%, respectiv, 24%, în rândul participanților cu și fără niveluri crescute de glicemie.

Citește și: