#EASD2018. Riscul de deces prin cancer, asociat sau nu cu obezitatea, este considerabil mai mare la pacienții cu diabet de tip 2

  • Health literacyGreutatea excesivă sau obezitatea pot supune adulții cu diabet de tip 2 la un risc crescut de deces prin cancer, comparativ cu indivizii care au aceeași masă corporală, însă care nu suferă de diabet. Cel mai mare risc este observat în cazul cancerului endometrial, unde femeile diabetice au de 4 ori mai multe șanse să dezvolte această boală.  

Un studiu care a urmărit legătura dintre obezitate și riscul dezvoltării cancerului în rândul pacienților cu diabet de tip 2, precum și legătura dintre indicele de masă corporală (BMI) și mortalitatea generată de cancer a fost dezbătut în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu al Diabetului (EASD) 2018.

abonare

Rezultatele studiului:

  • Bărbații cu diabet de tip 2 au un risc crescut cu 22% de a dezvolta orice tip de cancer (asociat sau nu cu obezitatea), comparativ cu persoanele sănătoase;
  • Femeile cu diabet de tip 2 au un risc crescut cu 31% de a dezvolta orice tip de cancer (asociat sau nu cu obezitatea), comparativ cu persoanele sănătoase;
  • Femeile cu diabet de tip 2 au un risc crescut cu 4 ori de a dezvolta cancer endometrial, comparativ cu femeile sănătoase.

Tipurile de cancer la care sunt predispuși pacienții cu diabet de tip 2 sunt în general cele de intestin, rinichi, ficat și pancreas. În cazul femeilor, la această listă se adaugă și cancerul endometrial și cel de sân. Conform rezultatelor studiului, femeile cu diabet de tip 2 au un risc crescut de 4 ori în a dezvolta cancer endometrial, comparativ cu femeile sănătoase.

Desfășurarea studiului

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 7 ani și a inclus aproximativ 177.000 de adulți cu diabet de tip 2 (grupul de studiu) și 853.000 de adulți sănătoși (grupul de control), cu aceeași masă corporală ca a persoanelor din grupul de studiu. Oamenii de știință de la Universitatea din Manchester, UK au analizat datele provenite de la participanți pentru 13 tipuri diferite de cancer, aflate sau nu în legătură cu obezitatea.

Pentru analiza indicelui de masă corporală, au fost prelevate date de la 145.769 de indivizi, BMI-ul calculându-se înainte de a fi diagnosticați cu diabet. Rezultatele analizelor au fost constant ajustate în funcție de vârsta, consumul de tutun și etnia participanților.

„Descoperirile noastre subliniază ideea că mecanismele asociate cu obezitatea contribuie la creșterea riscului de deces prin cancer, în cazul persoanelor cu diabet de tip 2. Cu toate acestea, riscul crescut de deces din cauza cancerului neasociat cu obezitatea sugerează de asemenea că există și alte căi implicate în acest proces. Pare posibil ca factorii asociați cu obezitatea și diabetul să contribuie în mod diferit la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer” – afirmă Ms. Nasra Alam, co-autor al studiului, Universitatea din Manchester, UK.

Într-o perioadă medie de 7,1 ani, au fost înregistrate 9.606 decese datorate cancerului în cazul grupului de studiu și 37.853 de decese în cazul participanților fără diabet. În urma acestor date, oamenii de știință au estimat că bărbații cu diabet de tip 2 au un risc cu 22% mai mare de a deceda din cauza oricărui tip de cancer, comparativ cu bărbații sănătoși. În aceleași condiții, riscul femeilor cu diabet de tip 2 s-a dovedit a fi cu 31% mai mare, în comparație cu femeile sănătoase.

În timp ce atât bărbații cât și femeile cu diabet de tip 2 au avut un risc considerabil mai mare de deces prin cancer asociat cu obezitatea, comparativ cu participanții sănătoși, cei din grupul de studiu au prezentat un risc la fel de mare de deces prin cancerul care nu se asociază cu obezitatea.

La finalul studiului, în ansamblu nu s-a observat nicio legătură între indicele de masă corporală și mortalitatea prin tipuri de cancer asociate cu obezitatea, cu toate că au fost identificate asocieri de acest tip în ceea ce privește obezitatea la femeile cu diabet de tip 2 și cancerul endometrial.

Citește și: