#EASD2018. Menopauza precoce se asociază un risc crescut de apariție a diabetului

  • Diabet



Femeile care încep menopauza înainte de vârsta de 45 ani, sau cele cu insuficiență ovariană precoce (menopauză înainte de vârsta de 40 de ani) au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 (DZ2), conform unei meta-analize care a inclus aproape 200.000 de femei aflate în postmenopauză. Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu al Diabetului, Berlin, 2018.

“Femeile cu menopauză precoce ar trebui să acorde o atenție deosebită dietei și exercițiului fizic, pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet” afirmă Dr Panagiotis Anagnostis de la Universitatea Aristotel din Thessaloniki, Grecia.

Femeile care ajung la menopauză înainte de 40 și, respectiv, 45 de ani au un risc cu 50% și, respectiv, 15% mai mare de a dezvolta DZ2, față de femeile care ajung la menopauză după 45 de ani.

abonare

Metaanaliza a inclus 13 studii și 191.762 femei, la care au apărut 21.664 cazuri de diabet zaharat de tip 2. Au fost folosite metode statistice pentru a compensa biasul de publicație, precum și factori ca vârsta, indicele de masă corporală, fumatul, activitatea fizică, rasa, tipul de menopauză (naturală sau chirurgicală) sau folosirea terapiilor de substituție hormonală.

“Studiul nostru observațional nu poate demonstra că menopauza precoce determină diabet, doar sugerează posibilitatea unui astfel de efect. Sunt necesare studii suplimentare pentru a investiga mecanismul care leagă menopauza precoce de diabet și pentru a determina dacă vârsta de instalare a menopauzei naturale va putea fi folosită pentru prevenția și prezicerea diabetului.”- Dr Panagiotis

Nivelurile scăzute de estrogen după menopauză au fost asociate cu alterări ale metabolismului glucidic, niveluri crescute ale glicemiei, creșterea apetitului și grăsimii din corp. Până acum, studiile care au urmărit legătura dintre vârsta la care a început menopauza și riscul de diabet au avut rezultate contradictorii.

Citește și: