FDA aprobă semaglutida pentru controlul greutății la adulții cu obezitate

  • Acces la inovație



La începutul lunii iunie 2021, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat semaglutida (o injecție săptămânală) pentru managementul greutății la adulții cu obezitate sau supraponderali care au cel puțin o afecțiune legată de greutate (cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2 sau hipercolesterolemia), în combinație cu o dietă hipocalorică și activitate fizică. Acesta este primul medicament aprobat pentru gestionarea pe termen lung a greutății pacienților obezi sau supraponderali din anul 2004. Medicamentul este indicat pentru controlul greutății la pacienții cu un indice de masă corporală (IMC) de cel puțin 27 kg/m2 și care au cel puțin o afecțiune legată de greutate sau la pacienții cu un IMC de peste 30 kg/m2.

Aprobarea semaglutidei deschide o nouă eră a medicinei personalizate în tratamentul obezității, oferind o opțiune terapeutică inovatoare. Implicațiile clinice în ceea ce privește tratamentul obezității în contextul aprobării semaglutidei au fost discutate de către experți în cadrul celei mai recente sesiuni științifice susținută de Asociația Americană de Diabet.

abonare

„Cred că pe măsură ce începem să vedem mai multe date în următorii câțiva ani, vom putea folosi datele pentru a crea o abordare nuanțată, dar vom putea folosi și experiența noastră clinică, care va crește rapid în următorii câțiva ani.”, a declarat dr. Lee M. Kaplan, director al Institutului pentru obezitate, metabolism și nutriție de la Spitalul General Massachusetts din Boston.

Expertul în obezitate, dr. Kaplan, consideră că în viitor semaglutida va fi probabil utilizată în combinație cu alte terapii pentru a determina o scădere în greutate și mai mare decât în prezent, însă tot acesta atenționează asupra faptului că, pentru a fi eficientă, semaglutida va trebui să fie și utilizată în practică.

Patru studii clinice esențiale au urmărit siguranța și eficacitatea medicamentului

Cele patru studii clinice care au investigat semaglutida au durat câte 68 de săptămâni fiecare. Au fost studii randomizate, dublu-orb, controlate  placebo. În al patrulea studiu, pacienții care au primit semaglutidă fie au continuat tratamentul, fie au primit placebo pentru evaluarea efectelor întreruperii tratamentului. În toate cele patru studii, peste 2.600 de pacienți au primit semaglutidă (injecție subcutanată săptămânală, 2,4 mg) timp de până la 68 de săptămâni și mai mult de 1.500 de pacienți au primit placebo.

Rezultatele esențiale ale celor patru studii au fost următoarele:

  • Studiul STEP 1 a evaluat managementul greutății, iar pacienții care au primit semaglutidă au pierdut în medie 15% din greutatea inițială, iar cei care au rămas pe medicament au avut o pierdere în greutate de 17%, comparativ cu 2,4% în grupul placebo. O treime din participanți au pierdut 20% sau mai mult din greutatea inițială;
  • Studiul STEP 2 a investigat managementul greutății la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și a demonstrat o scădere a greutății corporale mai mare, în mod semnificativ din punct de vedere clinic, la pacienții tratați cu semaglutidă, comparativ cu grupul placebo;
  • Studiul STEP 3 a analizat efectul adăugării unei terapii comportamentale intensive la tratamentul cu semaglutidă, iar rezultatele sugerează că semaglutida în combinație cu o consiliere lunară scurtă asupra stilului de viață sunt suficiente pentru a determina o scădere medie de 15% din greutatea corporală inițială;
  • Studiul STEP 4 a evaluat efectul continuării versus întreruperii tratamentului cu semaglutidă asupra greutății pacienților. În săptămâna 20 din studiu, pacienții pierduseră 10,6% din greutatea corporală inițială, iar o parte dintre aceștia au continuat tratamentul, în timp ce ceilalți au început să primească placebo. La finalizarea studiului, în săptămâna 68, cei care au întrerupt tratamentul activ au pierdut în medie 5,4% din greutatea inițială, comparativ cu 17,7% pentru cei care au continuat tratamentul cu semaglutidă.

Așadar, pe baza rezultatelor, se pare că efectele benefice ale semaglutidei nu se continuă odată cu încetarea terapiei și se poate observa totodată o variabilitate inter-individuală mare în ceea ce privește răspunsul la tratament. Cu toate acestea, efectele pe termen lung asupra scăderii în greutate sunt considerabile, iar în viitor combinația cu alte terapii ar putea augumenta rezultatele pacienților.

Un studiu recent de fază 1b sugerează că terapia combinată cu semaglutidă și cagrilintidă (medicament cu alt mecanism de acțiune, aflat în cercetare) poate determina o scădere în greutate suplimentară. Studiul a fost implementat pe o durată scurtă și nu a inclus modificări ale stilului de viață. După 20 de săptămâni de tratament, pacienții care au primit doar semaglutidă pierduseră 8% din greutatea inițială, în timp ce cei tratați cu combinația de semaglutidă și cagrilintidă pierduseră 17%. Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a confirma siguranța și eficacitatea acestei variante terapeutice.

„Există speranța că, în combinație cu cagrilintidă și probabil cu alți agenți care sunt încă în curs de dezvoltare timpurie, vom vedea o scădere medie în greutate care să fie într-un interval similar cu cel observat la intervenția chirurgicală bariatrică”, a spus dr. Lee M. Kaplan.

imagine cantar supraponderalitate obezitate
Obezitatea reprezintă o problemă medicală la nivel mondial Sursa foto: medicalnewstoday.com

Mecanismul de acțiune al semaglutidei

Semaglutida este un agonist al receptorului GLP-1 (glucagon-like peptide-1) și este considerată o terapie anorexigenă datorită efectului său de a reduce apetitul. GLP-1, un hormon prezent în organismul uman, este implicat în menținerea greutății atât prin acțiunile asupra tractului gastrointestinal, cât și prin modularea directă a apetitului. Acesta este produs de către celule intestinale, iar nivelurile plasmatice cresc semnificativ post-prandial, transmițând semnalul de sațietate către creier. Totodată, GLP-1 întârzie golirea gastrică și motilitatea intestinală. Astfel, terapiile cu agoniști GLP-1 pot reduce aportul de mâncare, apetitul și senzația de foame, promovând senzația de sațietate. Toate aceste efecte conduc la pierderea în greutate.

Citește și: