STUDIU. Obezitatea abdominală, asociată cu riscul de recurență al infarctului miocardic la pacienții care au supraviețuit unui prim infarct

  • Cardiologie
  • Prevenție



Conform Societății Europene de Cardiologie – ESC, studiile cu privire la obezitatea abdominală efectuate anterior au arătat că aceasta este un factor de risc important pentru a suferi un prim infarct miocardic. Însă până în prezent, asocierea dintre obezitatea abdominală și riscul unui al doilea infarct miocardic sau accident vascular cerebral nu era clară.

În acest context, cercetarea condusă de Dr. Hanieh Mohammadi, de la Institutul Karolinska este prima care clarifică incertitudinea exprimată mai sus: supraviețuitorii unui prim infarct miocardic care au grăsime în exces în jurul taliei prezintă un risc crescut de a face un nou infarct miocardic. Studiul a fost publicat în European Journal of Preventive Cardiology, al ESC.

abonare

„Pacienții sunt de obicei supuși unui regim de tratament strict după primul infarct pentru a preveni evenimentele secundare (așa numita prevenție secundară). Prevenția secundară funcționează prin reducerea factorilor de risc asociați cu infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, cum ar fi nivelurile ridicate ale glicemiei, lipidemiei și hipertensiunea arterială. Nu se știa anterior dacă obezitatea abdominală este un factor de risc pentru evenimente recurente în rândul pacienților tratați în prevenție secundară”, a declarat Dr. Hanieh Mohammadi, de la Institutul Karolinska, Stockholm, Suedia.

Infarct miocardic, grăsime în exces în jurul taliei
„Obezitatea abdominală poate fi abordată având o dietă alimentară sănătoasă și echilibrată și activitate fizică regulată” – Dr. Mohammadi

Despre studiu

Studiul este cel mai mare realizat vreodată pe această temă, care a și ajuns la o concluzie validă. Peste 22.000 de pacienți au fost ținuți sub supraveghere după primul infarct miocardic, fiind analizată relația dintre obezitatea abdominală (măsurată prin circumferința taliei) și riscul pentru evenimente cardiovasculare recurente. Au fost analizate în mod specific evenimentele cauzate de arterele înfundate, cum ar fi infarctul miocardic fatal și non-fatal și accidentul vascular cerebral (AVC). Pacienții au fost recrutați din registrul național SWEDEHEART și urmăriți timp de aproximativ 4 ani.

La înrolarea în studiu:

  • 78% dintre bărbați au avut o circumferință abdominală de 94 cm sau mai mare;
  • 90% dintre femei au avut circumferința taliei de 80 cm sau mai mult.

Creșterea obezității abdominale a fost asociată independent cu incidența de infarct miocardic și AVC, atât fatale, cât și non-fatale, indiferent de alți factori de risc (ca fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială, lipidele din sânge și indicele de masă corporală) și tratamentul de prevenție secundară pe care pacienții îl urmau. Astfel, circumferința taliei a fost un marker mai important pentru incidența evenimentelor cardiovasculare recurente decât obezitatea generală.

„Motivul pentru care obezitatea abdominală este foarte frecventă la pacienții cu un prim infarct miocardic este că aceasta este strâns legată de afecțiuni care accelerează înfundarea arterelor prin ateroscleroză. Aceste afecțiuni includ tensiunea arterială crescută, nivelul glicemic ridicat și rezistența la insulină (diabet), precum și creșterea nivelului de lipide din sânge. Rezultatele noastre sugerează însă că pot exista și alte mecanisme negative asociate obezității abdominale, care sunt independente de acești factori de risc și rămân neidentificate. În studiul nostru, pacienții cu niveluri crescute de obezitate abdominală aveau încă un risc crescut de evenimente (cardiovasculare) recurente, în ciuda faptului că se aflau pe terapii care scad factorii de risc tradiționali corelați cu obezitatea abdominală – cum ar fi antihipertensive, medicamente pentru diabet și medicamente care scad nivelul lipidelor”, a declarat autoarea studiului.

Rezultatele studiului

Corelația dintre circumferința taliei și evenimentele cardiovasculare recurente a fost mai puternică și liniară la bărbați, însemnând că riscul de evenimente recurente a scăzut o dată cu scăderea circumferinței abdominale. La femei, corelația a avut o formă de U, ceea ce se traduce prin faptul că o circumferință medie a taliei prezintă cel mai scăzut risc de evenimente cardiovasculare (și nu cea mai mică circumferință a taliei, spre deosebire de cazul bărbaților). Trebuie menționat însă că circumferința taliei femeilor incluse în studiu (care se aflau în intervalul mediu) a fost deasupra limitei standard de la care pornește obezitatea abdominală – 80 cm.

Studiul a cuprins de trei ori mai mulți bărbați decât femei, ceea ce conform autoarei, prezintă o semnificație statistică mai scăzută a rezultatelor prezentate în cazul persoanelor de sex feminin, iar diferențierea dintre sexe prezentată în paragraful anterior ar putea să nu fie atât de evidentă. De aceea, este nevoie de analize suplimentare care să includă un număr mai mare de femei.

Pe de altă parte, tot cu privire la diferența dintre sexe, ea a declarat că unele studii sugerează că obezitatea abdominală la bărbați poate fi mai direct asociată cu grăsimea viscerală (grăsimea care se află în jurul organelor), comparativ cu femeile. La femei se consideră că o parte mai mare din grăsimea abdominală este constituită din grăsime subcutanată, care este relativ inofensivă.

Dr. Mohammadi a concluzionat: Obezitatea abdominală nu numai că îți crește riscul pentru un prim infarct miocardic sau accident vascular cerebral, ci și riscul pentru evenimente recurente după primul ghinion. Menținerea unei circumferințe a taliei sănătoase este importantă pentru prevenirea viitoarelor infarcturi miocardice și accidente vasculare cerebrale, indiferent de câte medicamente luați sau cât de sănătoase sunt analizele de sânge. Obezitatea abdominală poate fi abordată având o dietă alimentară sănătoasă și echilibrată și activitate fizică regulată”.

Autorii studiului recomandă utilizarea circumferinței taliei ca parametru de screening în identificarea pacienților cu un prim infarct miocardic, aflați la risc pentru un nou astfel de eveniment cardiovascular.

Citește și: