#ESCCongress: Lorcaserina – primul medicament anti-obezitate care dovedește siguranță față de riscul cardiovascular

  • Health literacy



Lorcaserina este primul agent anorexigen care a dovedit absența creșterii riscului de evenimente cardiovasculare majore, susținând astfel rolul adjuvant în strategia de modificare pe termen lung a stilului de viață în vederea scăderii ponderale. Rezultatele studiului CAMELLIA-TIMI 61 au fost prezentate în cadrul ediției 2018 a Congresului European de Cardiologie și publicate în The New England Journal of Medicine. Pacienții supra-ponderali sau obezi cu risc cardiovascular crescut, tratați cu lorcaserină, au înregistrat: scădere ponderală susținută, modificări modeste asupra factorilor de risc cardiovascular și efecte favorabile asupra glicemiei.

Lorcaserina este un agent supresor al apetitului, care crește senzația de plenitudine gastrică după masă și scade senzația de foame. Serotonina joacă un rol important în controlul senzației de foame și sațietate, motiv pentru care receptorii serotoninergici reprezintă ținte importante ale medicamentelor anti-obezitate. Lorcaserina funcționează prin legarea selectivă de receptorii 5-HT2C (5-hidroxi-triptamină; clasă de receptori ai serotoninei) de la nivelul neuronilor pro-opiomelanocortinei (POMC), care eliberează alfa-MSH (hormon melanocito-stimulator) cu rol inhibitor asupra senzației de foame declanșată la nivel central, hipotalamic.

abonare
Lorcaserina agonist receptor 5-HT2C
Modul de acțiune al lorcaserinei

În anul 2012, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat lorcaserina ca medicament adjuvant al terapiei non-farmacologice de scădere ponderală. Indicația o reprezintă adulții supraponderali cu IMC (indice de masă corporală) ≥ 30 kg/m2, sau cei cu IMC ≥ 27 kg/m2 care asociază cel puțin un alt risc cardiovascular (hipertensiune, diabet de tip 2, hipercolesterolemie, etc.).

Studiul CAMELLIA-TIMI 61 a făcut parte din cerințele FDA de urmărire post-aprobare pe piață a medicamentului, în vederea evaluării siguranței față de riscul de evenimente cardiovasculare majore (deces cardiovascular, infarct miocardic, accident vascular cerebral) și a eficacității la pacienții supraponderali sau obezi cu boală cardiovasculară sau risc cardiovascular. Studiul a înrolat 12.000 de pacienți din 473 de centre medicale din 8 țări pe parcursul perioadei ianuarie 2014 – noiembrie 2015. Participanții au primit în mod randomizat, dublu-orb, lorcaserină (10 mg de două ori pe zi) și placebo, fiind consiliați în privința unui regim fizic și alimentar optim.

Rezultatele studiului au fost următoarele:

  • Lorcaserina a dovedit că nu este inferioară din punct de vedere al siguranței față de placebo, înregistrând 6.1% evenimente cardiovasculare majore, spre deosebire de 6.2% în cazul placebo;
  • Nu a înregistrat superioritate semnificativă în privința evenimentelor cardiovasculare majore care au necesitat internare (11.8% – lorcaserină vs. 12.1% – placebo);
  • Pacienții tratați cu lorcaserină au înregistrat o scădere medie în greutate cu 4.2 kg în primul an, față de 1.4 kg în cazul placebo. După primul an de tratament cu lorcaserină, 39% din pacienți au scăzut cu 5% în greutate, comparativ cu 17% din cei care au primit placebo. În plus, 15% din cei tratați cu lorcaserină au scăzut cu 10% în greutate, spre deosebire de 5% în cazul placebo;
  • Lorcaserina a determinat o reducere a progresiei către diabet la subiecții cu forme de pre-diabet, precum și o ușoară ameliorare a nivelului trigliceridelor, glicemiei, tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace.
Lorcaserina vs placebo din punct de vedere al riscului cardiovascular
Siguranța lorcaserinei față de evenimentele cardiovasculare majore. Sursa foto: NEJM

Studiul CAMELLIA-TIMI 61 este notabil deoarece am reușit să demonstrăm pentru prima dată siguranța unui medicament anti-obezitate și că acest medicament face ceea ce este menit să facă: ajută oamenii să scadă în greutate, fără a crește riscul de evenimente cardiovasculare majore, într-o populație cu risc din ce în ce mai mare de infarct miocardic sau accident vascular cerebral”, a afirmat Dr. Erin Bohula, unul dintre coordonatorii studiului CAMELLIA-TIMI 61, Brigham and Women’s Hospital, Boston, US.

Supraponderalitatea afectează peste 1.9 milarde de adulți la nivel mondial (39%), dintre care peste 650 de milioane (13%) suferă de obezitate, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Principala modalitate terapeutică este abordarea non-farmacologică constând în: exercițiu fizic, dietă și modificarea stilului de viață. Cu toate acestea, mulți pacienți nu reușesc prin această cale să scadă în greutate sau să mențină greutatea obținută. Din acest motiv, au fost dezvoltate opțiuni medicale și chirurgicale (precum chirurgia bariatrică) pentru scăderea ponderală.

Citește și: