STUDIU. Pancreasul artificial Control-IQ îmbunătăţeşte controlul glicemiei la copii de 2-6 ani cu diabet zaharat de tip 1

  • Diabet



Utilizarea pancreasului artificial Control-IQ asigură un control mai bun al glicemiei la copiii cu diabet zaharat de tip 1, cu vârste între 2 și 6 ani, în comparaţie cu strategiile terapeutice standard, conform unui studiu publicat în The New England Journal of Medicine. Participanții care au utilizat pancreasul artificial au avut în medie 3 ore în plus pe zi în care glicemia a avut valori în intervalul țintă stabilit de 70-180 mg/dL, faţă de pacienţii din grupul de control.

În medie, timpul în care utilizatorii pancreasului artificial au avut o glicemie în intervalul țintă a fost cu 12% mai ridicat decât în grupul de control, iar pentru orele din cursul nopții (22:00-06:00), diferența a fost de 18%. Rezultate similare în favoarea noului sistem au fost constatate şi pentru procentul din timp în care nivelul glicemiei a fost peste 250 mg/dL, pentru nivelul mediu al glicemiei şi al hemoglobinei glicozilate. Între cele două grupuri nu a fost o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte procentul de timp când glicemia a fost sub 70 mg/dL.

abonare

În general, utilizarea pancreasului artificial a putut fi realizată în siguranță de către participanții la studiu. Reprezentanţii legali ai copiilor incluşi în studiu au primit îndrumare legată de folosirea pancreasului artificial. Instructajul cu privire la utilizarea sistemului a fost realizat majoritar în mod virtual, astfel că această tehnologie este deosebit de ușor de implementat, chiar și în zonele unde accesul la medicină de specialitate este limitat. De asemenea, un astfel de pancreas artificial poate să scadă anxietatea asociată necesității supravegherii nivelului glicemiei, în special pe parcursul nopții, care este resimțită atât de pacienți, cât și de familiile acestora.

STUDIU. Pancreasul artificial Control-IQ îmbunătăţeşte controlul glicemiei la copii de 2-6 ani cu diabet zaharat de tip 1
Sursa foto: Unsplash

Terapia diabetului zaharat de tip 1 la copii care au mai puţin de 6 ani reprezintă o provocare din numeroase motive. Aceşti pacienţi necesită doze mai scăzute de insulină, au un aport alimentar imprevizibil, activitate fizică neplanificată, o capacitate mai scăzută de a indica necesitatea tratamentului pentru hipoglicemie şi, de asemenea, au o variabilitatea a glicemiei mai ridicată decât alţi pacienţi pediatrici cu diabet zaharat de tip 1. Controlul glicemiei pe parcursul nopții este în mod particular important, deoarece pot să apară episoade de hipoglicemie severă, determinând convulsii, comă sau chiar decesul pacientului.

Terapia hibridă în buclă închisă (hybrid closed-loop therapy), cunoscută şi drept pancreas artificial sau livrarea automată de insulină, este utilizată cu succes pentru îmbunătăţirea controlului glicemic la tineri şi adulţi cu diabet zaharat de tip 1. Pompa de insulină t:slim X2 împreună cu sistemul Control-IQ Technology realizează monitorizarea și reglarea automată a glicemiei. Acest sistem hibrid în buclă închisă utilizează algoritmi avansați de control, astfel că doza de insulină administrată este ajustată în funcție de necesități, pe baza datelor provenite de la dispozitivul de monitorizare continuă a glucozei, cu o frecvenţă de 5 minute.

Sistemul a fost aprobat anterior de U.S. Food and Drug Administration pentru copiii în vârstă de minim 6 ani, adolescenţii şi adulţii cu diabet zaharat de tip 1. Noul studiu arată că tehnologia poate fi utilizată cu succes și la pacienți mai mici, care adesea sunt cel mai dificil de tratat.

Studiul clinic randomizat PEDAP (Pediatric Artificial Pancreas) a inclus peste 100 de copii cu vârste între 2 și 6 ani, care au fost diagnosticaţi cu diabet zaharat în urmă cu cel puţin 6 luni, care au primit tratament cu insulină minim 6 luni, doza fiind mai mare sau egală cu 5 unităţi. Aproape 70 de pacienţi au utilizat sistemul artificial de tip pancreas pentru 13 săptămâni, iar ceilalți peste 30 de copii au reprezentat grupul de control, la care terapia a fost bazată pe pompe de insulină sau injecţii multiple zilnice cu insulină şi utilizarea simultană a unui dispozitiv de monitorizare continuă a glucozei din sânge. Pe parcursul studiului, toți participanții și-au menținut rutina zilnică obișnuită.

Citeşte şi: