#EASD2018. Pancreasul artificial – tehnologia inovatoare care îmbunătățește controlul glicemiei și scade riscul de hipoglicemie la pacienții cu diabet de tip 1

  • Medicina digitală



Un studiu publicat în jurnalul The Lancet subliniază beneficiile pe care le aduce un sistem de tipul „pancreas artificial” în comparație cu o convențională pompă de insulină, în cazul pacienților cu diabet de tip 1. S-au observat reduceri semnificative ale valorii hemoglobinei glicate, cât și un control mult mai eficient al glicemiei în momentul utilizării sistemului hibrid, cu buclă închisă, de eliberare a insulinei.

„Pancreasul artificial” sau sistemul hibrid cu buclă închisă, de eliberare controlată a insulinei reprezintă o tehnologie inovatoare în domeniul tratării persoanelor cu diabet de tip 1. Rezultatele studiului care vizează importanța utilizării unui astfel de sistem au fost dezbătute cu ocazia Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu al Diabetului (EASD) 2018.

abonare

Această inovație tehnologică integrează un senzor de monitorizare continuă a glucozei cu o pompă de insulină și un algoritm care automatizează distribuția insulinei. Ceea ce caracterizează sistemul este existența simultană a posibilității de distribuție automată a insulinei, datorată algoritmului, cu posibilitatea utilizatorului de a iniția el însuși eliberarea de insulină.

Unul dintre obiectivele cercetării a fost identificarea diferențelor dintre tratamentul diabetului de tip 1 prin intermediul pompelor de insulină normale sau augmentate de un senzor pentru monitorizarea glicemiei și prin intermediul „pancreasului artificial”.

Desfășurarea studiului

86 de pacienți cu diabet de tip 1 cu un control glicemic precar, având vârste cuprinse între 6 și 65 de ani au fost împărțiți în două grupuri. Grupul de studiu a reunit persoanele care beneficiau de sistemul hibrid cu buclă închisă, iar grupul de control a fost alcătuit din indivizi tratați cu ajutorul pompelor de insulină cu senzor pentru monitorizarea glicemiei, timp de 12 săptămâni.

Primul rezultat obținut s-a referit la perioada de timp în care concentrația glucozei din sânge s-a încadrat în intervalul normal de 3.9 – 10.0 mmol/L. Grupul de studiu a generat rezultate semnificativ mai mari comparativ cu grupul de control, pacienții din primul grup păstrându-și nivelul glicemiei în limite normale în 65% din timp, comparativ cu 54% cât au obținut pacienții din cel de-al doilea grup.

Un al doilea rezultat a fost marcat de scăderea valorii hemoglobinei glicată (HbA1c) la valori mai mici în cazul grupului de studiu. Valorile HbA1c au fost determinate la începutul studiului, după 4 și respectiv după 12 săptămâni.

  • Grupul de studiu – valori HbA1c – 8.3%, 8.0%, 7.4% (la început, 4 săptămâni, 12 săptămâni);
  • Grupul de control – valori HbA1c – 8.2%, 7.8%, 7.7% (la început, 4 săptămâni, 12 săptămâni).

În ceea ce privește perioada de timp în care pacienții au avut un nivel glicemic scăzut (hipoglicemie), tot în cazul grupului de studiu s-au obținut rezultate mai bune (numai 12 minute). „Pancreasul artificial” a generat rezultate pozitive și în cazul perioadei de timp în care nivelul glicemic era crescut (hiperglicemie), obținându-se o reducere cu 2 ore și 24 de minute comparativ cu grupul de control.

„Utilizarea zi și noapte a sistemelor hibride cu buclă închisă de eliberare a insulinei îmbunătățește controlul glicemic în timp ce reduce riscul apariției hipoglicemiei în cazul adulților, adolescenților și copiilor cu diabet de tip 1, comparativ cu terapia convențională bazată pe utilizarea pompelor de insulină cu sau fără senzor de monitorizare a glicemiei” – concluzionează autorii.

Doza zilnică de insulină nu a variat, fiind aceeași în ambele grupuri. De asemenea, nici greutatea participanților nu a diferit în timpul studiului.

Citește și: