#ADA2020. Pacienții tineri cu diabet zaharat nu ating țintele recomandate pentru controlul glicemic, în ciuda dezvoltării tehnologiei și a noilor tipuri de terapii din ultimii ani

  • Diabet



Ultimele date provenite din studiul SEARCH for Diabetes in Youth, realizat în colaborare cu CDC (Center for Disease Control) și NIDDK (National Institute of Diabetes, Digestive and Kidney Diseases), arată că o proporție importantă a tinerilor cu diabet nu reușesc să obțină și să mențină țintele recomandate pentru controlul glicemic.

În ciuda disponibilității crescute a tehnologiei în managementului diabetului și a noilor terapii, tinerii și adulții tineri cu diabet zaharat din Statele Unite nu au un control glicemic mai bun decât în trecut – în plus, țintele glicemice sunt mai agresive. Multe grupuri de vârstă au avut un control glicemic mai slab în comparație cu tinerii și adulții tineri din perioada 2002-2007.

abonare

Datele studiului au fost prezentate în cadrul sesiunii virtuale a celei de-a 80-a ediții a Congresului Asociației Americane de Diabet (ADA 2020).

Sesiunile științifice ale Asociației Americane de Diabet
Sesiunile științifice ale Asociației Americane de Diabet se află la cea de-a 80-a ediție, însă prima care se desfășoară integral în mediul online.

Studiul SEARCH for Diabetes in Youth a început în anul 2000, fiind finanțat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Institutul Național de Diabet, Boli Digestive și Renale (NIDDK). Reprezintă cel mai mare și divers studiu asupra diabetului la tinerii din SUA. În prezent, studiul are peste 27.000 de participanți din medii rasiale, etnice și geografice diferite.

„Acest registru mare și activ al tinerilor diagnosticați cu diabet înainte de vârsta de 20 de ani permite cercetătorilor să evalueze prevalența, incidența anuală și tendințele în funcție de vârstă, rasă/etnie, sex și tip de diabet”, a declarat unul dintre cercetătorii principali ai studiului, Prof. Dr. Dana Dabelea, director al Lifecourse Epidemiology of Adiposity and Diabetes (LEAD) Center. „Rezultatele studiului SEARCH au contribuit la o mai bună înțelegere a naturii complexe și eterogene a diabetului la tineri”.

În analiza actuală, cercetătorii au examinat tendințele controlului glicemic la aproape 6.500 de pacienți diagnosticați cu diabet de mai mult de un an. Datele de la vizitele medicale ale pacienților au fost clasificate în trei perioade: 2002-2007, 2008-2013 și 2014-2019. În plus, participanții au fost clasificați în trei grupe în funcție de durata de evoluție a diabetului (1-4 ani, 5-9 ani și peste 10 ani), precum și pe grupe de vârstă (10-14 ani, 15-19 ani, 20-24 ani și peste 25 de ani). Au fost utilizate modele multivariabile stratificate de regresie pentru a evalua diferențele hemoglobinei glicozilate (HbA1C) de-a lungul timpului și s-au efectuat ajustări în funcție de anumite variabile, printre care: vârstă, sex, rasă/etnie și durata bolii.

Rezultatele studiului au arătat următoarele:

  • Un procent substanțial din tinerii și adulții tineri cu diabet zaharat nu ating țintele glicemice recomandate de experți (apreciate sub forma nivelului HbA1C);
  • Media estimată a HbA1C pentru grupul actual de tineri cu diabet zaharat de tip 1 a fost de 8,7%, în timp ce grupul cu diabet de tip 2 a avut o medie estimată a HbA1c de 8,5%;
  • În general, tinerii cu diabet incluși în studiu au avut niveluri medii ale HbA1C în perioada 2014-2019 comparabile cu grupurile de pacienți din perioadele 2002-2007 și 2008-2013;
  • Cu toate acestea, tinerii și adulții tineri cu diabet de tip 1 din grupele de vârstă 10-14, 15-19 și 20-24 de ani continuă să aibă un control glicemic mai slab decât cohorta de pacienți din perioada 2002-2007;
  • În mod similar, pacienții de peste 25 de ani cu diabet zaharat de tip 2 prezintă de-a lungul timpului o tendință de control glicemic mai slab în raport cu perioadele anterioare.

„Aceste rezultate sugerează că nu toți tinerii și adulții tineri cu diabet beneficiază direct de disponibilitatea crescută a tehnologiei în managementul diabetului, de terapii mai noi și de utilizarea unor ținte glicemice mai agresive”, a declarat unul dintre autorii principali ai studiului, Prof. Dr. Faisal Malik, Universitatea de Medicină din Washington, și endocrinolog pediatru la Spitalul pentru copii din Seattle. „Având în vedere dovezile care evidențiază beneficiile unui control glicemic strict, acest studiu consolidează nevoia de intervenții care combină utilizarea tehnologiei în managementul diabetului cu abordări comportamentale și sociale eficiente pentru a îmbunătăți nivelurile HbA1C”.

Dr. Dabelea a ținut să sublinieze tendințele ascendente ale impactului și riscurilor diabetului de tip 1 și 2, ceea ce sugerează că este necesar să se continue și să se extindă eforturile de urmărire atentă și durabilă a evoluției tinerilor și adulților tineri cu diabet. În plus, având în vedere dovezile asupra complicațiilor precoce, în ciuda abordărilor terapeutice actuale, continuarea urmăririi pe termen lung a tinerilor cu diabet este necesară pentru a înțelege mai bine istoria naturală a bolii, și astfel pot fi dezvoltate și puse în aplicare cele mai potrivite abordări pentru prevenția primară, secundară și terțiară a diabetului și complicațiilor sale.

Infografic despre prevenția diabetului de tip 2 la tineri
Infografic despre prevenția diabetului de tip 2 la tineri. Care este stilul de viață care ne poate proteja de DZ2? Sursa foto: CDC

Anul trecut, tot în cadrul Congresului Asociației Americane de Diabet (ADA 2019) erau prezentate alte date îngrijorătoare la tinerii cu diabet. Studiile RISE realizate la adulți, respectiv adolescenți, au oferit rezultate contrastante, sugerând prognosticul mai rezervat în cazul tinerilor cu diabet zaharat de tip 2. Datele au fost susținute de studiul TODAY-2, care a arătat debutul rapid al complicațiilor asociate diabetului și a factorilor de risc cardiovascular la pacienții diagnosticați cu diabet de tip 2 în tinerețe.

În trecut, diabetul zaharat de tip 2 era considerat o boală rar întâlnită în populația pediatrică, însă în prezent reprezintă 15-45% din cazurile noi de diabet diagnosticate la copii și adolescenți. Problema epidemiologică a diabetului de tip 2 la populația pediatrică se datorează mai multor factori, printre care creșterea ratei obezității în rândul copiilor.

„Diferența între prognosticul bolii la tineri și adulți este mare și subliniază posibilitatea ca diabetul de tip 2 să aibă mecanisme fiziopatologice diferite la copii, și din acest motiv, și o evoluție diferită”, a afirmat Dr. Steven E. Kahn, cercetător în cadrul studiului RISE.

Cât ar trebui să fie nivelul HbA1C pentru un control glicemic optim?

Obținerea unui control glicemic optim, prin reducerea nivelului HbA1c, este foarte importantă pentru evitarea complicațiilor. Cu toate acestea, au existat controverse legate de limita inferioară recomandată a HbA1c.

Valorile recomandate de HbA1c din ghiduri variază la nivel mondial:

  • În SUA, standardul de tratament propus de asociația Americană de Diabet recomandă o valoare a HbA1c < 7.5% (< 58 mmol/mol) pentru copii, și o valoare < 7.0% (< 53 mmol/mol) pentru adulți;
  • În Marea Britanie, National Institute for Health and Care Excellence recomandă o valoare a HbA1c < 6.5% (< 48 mmol/mol) atât pentru copii cât și pentru adulți;
  • Ghidurile din Suedia recomandă o valoare a HbA1c < 6.5% pentru copii și < 7.0% pentru adulți;
  • Societatea Internațională pentru Diabet Pediatric și Adolescent a scăzut recent valorile standard, de la 7,5% la 7,0%.

Un studiu prezentat în 2019 a arătat că scăderea hemoglobinei glicozilate < 6,5% NU aduce beneficii suplimentare la pacienții cu diabet zaharat de tip 1. Studiul a fost desfășurat între anii 1998 – 2017 și a inclus mai bine de 10.000 de participanți, copii și adulți diagnosticați cu diabet de tip 1 (vârsta medie – 14,7 ani). A fost evaluată asocierea dintre diferite valori ale HbA1C și riscul de complicații. Autorii studiului consideră că rezultatele au indicat faptul că o țintă a HbA1c între 6,5 % – 7% este rezonabilă pentru pacienții pediatrici și adulți cu diabet zaharat de tip 1, în acest interval raportul risc-beneficiu fiind optim.

O valoare a HbA1c < 6,5% nu poate fi asociată cu scăderea riscului de a dezvolta retinopatie sau nefropatie., însă determină un risc semnificativ ridicat de hipoglicemie. În ceea ce privește o valoare a HbA1c > 8,6%, riscul de a dezvolta retinopatie este de 4 ori mai mare decât pentru valori sub 7,0%. Tot pentru aceleași valori ridicate se triplează riscul dezvoltării macroalbuminuriei.

Test HbA1c
Adulții cu diabet de tip 1 nu își ating nivelurile țintă HbA1c

De ce ar trebui ca diabetul să fie înțeles altfel? Dincolo de controlul glicemic? Aflați din primul Podcast marca Raportuldegardă.ro – ReGândim Medicina:

Problema controlului glicemic slab nu este prezentă însă numai în cazul tinerilor. Anul trecut, în cadrul întâlnirii anuale a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului 2019, au fost prezentate datele provenite din două studii, parte a programului SAGE. Doar 20% dintre adulții cu diabet zaharat de tip 1 ating nivelurile țintă de hemoglobină glicozilată (HbA1C). În plus, controlul glicemic poate varia în funcție de vârstă și locația geografică.

Tot în cadrul întâlnirii din 2019 a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, au fost prezentate datele studiului COMISAIR, care au arătat că monitorizarea continuă a glicemiei este o metodă mai eficientă de a controla nivelul hemoglobinei glicozilate (HbA1c) și incidența hipoglicemiei, comparativ cu monitorizarea individuală a glicemiei, în cazul pacienților cu diabet de tip 1. 

Citește și: