STUDIU. Dieta alimentară cu trei mese pe zi pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 îmbunătățește controlul glicemic și contribuie la scăderea în greutate

  • Diabet
  • Health literacy



Rezultatele unui nou studiu randomizat, controlat, sugerează că dieta alimentară cu „trei mese”, compusă dintr-un mic dejun bogat în carbohidrați, un prânz substanțial și o cină ușoară  – promovează pierderea în greutate și îmbunătățește semnificativ controlul glicemic în diabetul de tip 2. Studiul a fost publicat în Diabetes Care, o publicație a Asociației Americane de Diabet.

În diabetul zaharat de tip 2, rezistența la insulină și degradarea progresivă a funcției celulelor β necesită tratament cu doze mari de insulină, ceea ce duce la creșterea în greutate. Conform specialiștilor de la Universitatea Tel Aviv, Israel, scopul lor a fost să studieze dacă o dietă alimentară cu trei mese (3M), cu un mic dejun bogat în carbohidrați poate regla expresia genelor implicate în ritmul circadian (clock genes) și, ca urmare, permite reducerea dozei de insulină, ceea ce duce la pierderea în greutate și un control glicemic mai bun în comparație cu dieta izocalorică cu șase mese (6M).

abonare

Dieta izocalorică 6M presupune împărțirea caloriilor unei zile în 6 mese egale din punct de vedere caloric, luate la intervale aproximativ egale de asemenea. Această dietă reprezintă standardul de alimentație pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Mai mult, dieta 3M a îmbunătățit controlul glicemic atât de bine, încât pacienții și-ar putea reduce doza totală zilnică de insulină, împreună cu nevoia de medicamente antidiabetice suplimentare, comparativ cu valoarea inițială.

„Cercetarea noastră propune mutarea caloriilor bogate în amidon în primele ore ale zilei pentru a produce un echilibru glicemic și credem că prin acest regim va fi posibil ca diabeticii să reducă semnificativ sau chiar să oprească injecțiile de insulină și majoritatea medicamentelor antidiabetice pentru a atinge un control excelent al nivelului de glucoză”, a explicat autorul principal, Prof. Dr. Daniela Jakubowicz, Universitatea Tel Aviv, Israel, într-o declarație pentru American Friends of Tel Aviv University.

Ambele diete au avut aceeași compoziție de macronutrienți: grăsimi, proteine ​​și carbohidrați (35%, 25%, respectiv 40%), dar cu o distribuție calorică și frecvență diferite a meselor pe parcursul zilei. De exemplu, participanții din grupul 3M au consumat un mic dejun bogat – pâine, fructe și dulciuri (aproximativ 700 de calorii), un prânz de dimensiuni medii (600 de calorii) și o cină ușoară, de doar 200 de calorii, fără amidon, dulciuri și fructe. În schimb, cei din grupul 6M au mâncat micul dejun, prânzul și cina împreună cu trei gustări a câte 150 de calorii fiecare, astfel încât consumul caloric a fost relativ uniform pe parcursul zilei.

Specialiștii consideră că dieta 3M este mult mai potrivită pentru ceasul biologic natural – metabolismul este optimizat pentru a primi mâncare dimineața și pentru a posti seara și noaptea, în timpul somnului.

Despre studiu

  • Studiul a implicat 28 de voluntari care aveau diabet de tip 2 de cel puțin 5 ani și cărora li se administra insulină de cel puțin 1 an înainte de intrarea în studiu. Indicele de masă corporală medie a fost de 32,4 kg/m^2, iar media de referință HbA1c a fost de 8,1%.
  • Participanții au fost sedentari la intrarea în studiu și li s-a solicitat să își mențină nivelul obișnuit de activitate fizică. Perioada de urmărire a fost de aproximativ 3 luni.
Dietă alimentară
Dieta alimentară cu trei mese pe zi, eficientă în diabetul zaharat tip 2

Rezultate

  • La finalul celor 12 săptămâni, cei care au urmat dieta 3M au pierdut în medie 5,4 kg, comparativ cu o creștere mică în greutate de 0,3 kg în grupul 6M.
  • Participanții grupului 3M au avut o scădere de 1,2% a nivelului HbA1c, comparativ cu o scădere nesemnificativă a grupului 6M.
  • Evaluările continue ale glicemiei din ambele grupuri au arătat că timpul petrecut în normoglicemie a crescut de la 59% inițial, la 83% în săptămâna 12 în grupul 3M. În grupul 6M nu s-au observat modificări.
  • De asemenea, grupul 3M nu au avut un risc mai mare de episoade hipoglicemice.

Conform autorilor studiului, reducerea nivelului HbA1c este comparabilă cu scăderea observată atunci când se adăugă un agonist al receptorului peptid-1 (GLP-1) asemănător glucagonului sau al unui inhibitor al cotransportului sodiu-glucoză de tip 2 (SGLT2) la pacienții cu diabet de tip 2 tratați cu insulină.

Participanții repartizați în 3M au experimentat o scădere semnificativă a senzației de foame și a poftei generale de dulciuri, fast-food și alimente bogate în grăsimi, până la sfârșitul studiului, în timp  ce persoanele din grupul 6M nu au experimentat nicio schimbare a senzației de foame sau poftă pentru alimentele enumerate mai sus.

Doza zilnică totală de insulină, redusă cu 3 mg

Pentru cei aflați pe dieta 3M, doza zilnică totală de insulină a scăzut cu 26 de unități pe întregul interval de studiu, de la 60 de unități la momentul inițial, la 34 de unități la 12 săptămâni. În schimb, a existat o creștere mică, de 4 unități în doza zilnică totală de insulină pentru cei în dieta 6M.

În mod normal, pe măsură ce pacientul crește în greutate, necesită mai multă insulină, iar această creștere a necesității de insulină duce, de asemenea, la creșterea în greutate – un ciclu vicios. Totul culminează cu instalarea rezistenței la insulină și imposibilitatea atingerii țintelor glicemice.

Autorii sugerează că un model circadian de termogeneză indusă de dietă, în care termogeneza maximă este atinsă după ce participanții consumă un mic dejun bogat în calorii, ar putea explica de ce dieta 3M a dus la o pierdere în greutate mai mare în comparație cu dieta standard.

Genele clock sunt componente ale ritmului circadian, care interacționează între ele într-o manieră complexă, generând oscilații ale expresiei genice. Principiul care stă la baza ceasurilor circadiene este activarea succesivă a genelor sub forma unui ciclu: activarea inițială a unei gene este reglementată de ultima genă din secvență, alcătuind o buclă care se autoreglează, un ciclu durând aproximativ 24 de ore.

Totuși studiul are limitări din cauza numărului mic de participanți și este nevoie de supraveghere suplimentară și evaluări pe populații mai numeroase pentru ca această concluzie să aibă cu adevărat greutate în lumea medicală.

Vă invităm să urmăriți Podcastul ReGândim Medicina, despre schimbarea de viziune din managementul diabetului zaharat:

Citește și: